Jak zrobić gęś? Jeśli zawita u was gęsina na św. Marcina, już teraz o tym pomyślcie

Planujecie przygotować gęś na 11 listopada? Zanim kupicie udka lub gęś w całości, sprawdźcie, co można z nich zrobić. Mamy dla was dwa przepisy na pyszną gęsinę na św. Marcina.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Dzień św. Marcina, czyli 11 listopada, to ten dzień w roku, kiedy w naszych kuchniach króluje gęś. Przygotowywaliście już ją samodzielnie? To wcale nie jest takie trudne. Mamy dziś dla was dwa przepisy na dania z gęsi. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Gęś pieczona faszerowana mięsem mielonym i grzybami leśnymi - przepis

Składniki:

  • 1 gęś w całości,
  • 250 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
  • 1 wątróbka z gęsi,
  • garść suszonych grzybów leśnych,
  • 2 czerstwe bułki,
  • 1 jajko,
  • szklanka mleka,
  • 2 spore cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy

Jak przygotować gęś faszerowaną mięsem mielonym i grzybami leśnymi?

Gęś nacieramy rozdrobnionym czosnkiem oraz solą od zewnątrz i od wewnątrz. Umieszczamy w naczyniu i odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Suszone grzyby zalewamy wodą i również odstawiamy, aby napęczniały. Czerstwe bułki zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia.

Namoczone grzyby gotujemy do miękkości. Studzimy je, a następnie mielimy je razem z mięsem, gęsią wątróbką oraz pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę. Do farszu dodajemy namoczone w mleku (i odciśnięte) bułki, jajko, dwie łyżki oleju, sól i pieprz. Masę wyrabiamy dłońmi.

Gęś nacieramy majerankiem. Faszerujemy ją masą z mięsa mielonego i grzybów, zszywamy czystą, biała nicią lub zapinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy do niego gęś. Podlewamy odrobiną wody, można również dodać trochę oleju.

Gęś wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem, przez 2 godziny w temperaturze 180 st. C. Co jakiś czas polewamy ją wytworzonym sosem. na 15 minut przed zakończeniem pieczenia możemy ją odkryć i zwiększyć temperaturę do 220 st. C, aby skórka ładnie się przypiekła.

Pokrojoną na porcje gęś podajemy z ziemniaczanym puree i warzywami.

Pieczone gęsie uda - przepis

Składniki:

  • 4 gęsie udka,
  • 500 g twardych, kwaśnych jabłek,
  • 2 główki czosnku,
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny
Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]

Jak upiec gęsie uda?

Udka nacieramy 4 rozdrobnionymi ząbkami czosnku, pozostałe rozdzielamy i wyjmujemy z łupin. Natarte mięso odstawiamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oleju i smarujemy dno. Przekładamy do niego udka oraz jabłka, wrzucamy także ząbki czosnku. Posypujemy tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem, mieszamy dłońmi, aby składniki się połączyły.

Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Przykrywamy i pieczemy przez około 1,5 godziny. Na 15 minut przed wyjęciem z pieca zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy temperaturę do 220 st. C - dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę.

Udka podajemy z ziemniakami - można je wstawić do piekarnika w połowie pieczenia, na niższą blachę - oraz z surówką.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.