Zupa gulaszowa - przepis Magdy Gessler. Zdradzamy co dodać, by nie popsuć smaku

Zupa gulaszowa to kwintesencja kuchni węgierskiej. Uwielbiana nie tylko na Węgrzech syci i rozgrzewa. Regularnie gości na polskich stołach zarówno podczas oficjalnych uroczystości, jak i codziennych spotkań przy rodzinnym stole. Magda Gessler zdradza, co zrobić, by zupa gulaszowa była idealna.

 Więcej przepisów znajdziesz na gazeta.pl

Zupa gulaszowa to jedno z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej. Swoich miłośników zdobyła niepowtarzalnym smakiem pomidorów, papryki, wyjątkowej kompozycji przypraw oraz aromatycznego mięsnego wywaru. Przepis Magdy Gessler na zupę gulaszową sprawi, że gdy zjesz to pyszne danie, wyruszysz w kulinarną podróż na Węgry, bowiem restauratorka ma wyjątkowy sposób, by zupa gulaszowa zyskała niepowtarzalny smak.

Zupa gulaszowa Magdy Gessler - składniki

Do zrobienia przepysznej zupy gulaszowej potrzebujemy: 

  • około kilograma schabu (najlepiej karkowego)
  • 3 łyżki smalcu do smażenia
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 6 porządnych łyżek słodkiej papryki w proszku,
  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku,
  • 4 dojrzałe pomidory,
  • 3 upieczone papryki czerwone
  • 3 ziemniaki,
  • przyprawy (sól, pieprz, kminek)

Kluczowymi składnikami zupy gulaszowej z przepisu Magdy Gessler są także dwa wywary - mięsny i warzywny.

Do wywaru mięsnego potrzebujemy:

  • nóżkę wieprzową
  • gicz cielęcą

Na wywar warzywny składają się:

  • 2-3 marchewki
  • cebula
  • mały seler lub połowa większego
  • około 1 litra wody
Zobacz wideo Sprawdźcie też inny sposób na zupę gulaszową

Sposób przygotowania zupy gulaszowej

1. Mięso pokrój w kostkę, dodaj dwie solidne łyżki słodkiej papryki, czosnek rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj kminek i zamarynuj mięso. Powinno spędzić około 12 godzin w lodówce. 

2. Przygotuj wywary - mięsny i warzywny. Mięsny powinien mieć konsystencję gęstego rosołu.

3. Na patelni rozpuść smalec i wrzuć cebulę pokrojoną w piórka lub paski. Gdy cebula zacznie się szklić, dodaj mięso i krótko przesmaż (warto wcześniej wyjąć mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej, to sprawi, że nie ochłodzi tłuszczu i lepiej zamkną się włókna).

4. Gdy mięso zacznie puszczać sok, dodaj kolejne trzy łyżki papryki i zalej wywarem z mięsa i zagotuj. Następnie stopniowo dolewaj wywaru warzywnego.

5. Do wywaru dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojona paprykę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ostrą paprykę w proszku. Całość zagotuj. Podawaj z pieczywem lub z zacierkami

Tak przygotowana zupa zachwyci każdego miłośnika mięsnych, rozgrzewających dań. Magda Gessler zdradza, co można dodać, by zagęścić zupę i nadać jej dodatkowego charakteru - wystarczy odrobina harissy, czyli pasty z ostrych papryczek. Ten wyjątkowy dodatek idealnie podkreśli smak mięsa oraz nada zupie ciekawej tekstury.

Czerwony barszcz z krokietamiBarszcz czerwony - jak go zrobić, by był klarowny i esencjonalny?

Więcej o: