Marynowane śledzie po wiejsku. Żeby wyszły idealne nie zapomnij o ważnym kroku

Marynowane śledzie po wiejsku to uwielbiany przez Polaków specjał, który regularnie gości nie tylko na świątecznych stołach, ale również podczas mniej oficjalnych uroczystości. Przepis na ten przysmak jest banalny, a żeby śledzie wyszły znakomite, wystarczy zrobić jedną rzecz.

Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.

Marynowane śledzie po wiejsku od pokoleń cieszą podniebienia Polaków, którzy słyną z zamiłowania do kwaśnych, intensywnych w smaku potraw. Śledzie w aromatycznej zalewie octowej na stałe wpisały się w świąteczne menu Polaków nie bez powodu - ich przygotowanie jest proste, nie wymaga wiele czasu ani wysiłku, a charakterystyczny smak, przywodzi na myśl miłe chwile spędzone przy rodzinnym stole. Aby przygotować idealne śledzie po wiejsku, należy przestrzegać dwóch najważniejszych zasad - wtedy znikną ze stołu w okamgnieniu.

Gęsie udoJak zrobić gęś? Jeśli zawita u was na św. Marcina, już teraz o tym pomyślcie

Marynowane śledzie po wiejsku - przepis

Składniki:

  • ok. 1 kg surowych płatów śledziowych (mogą być matjasy)

Zalewa:

  • 650 ml wody 
  •  300 - 350 ml octu spirytusowego 10 proc. (zależy, czy lubimy kwaśne śledzie)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy białej
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • dodatkowo - 3 żółte cebule 
Zobacz wideo Cztery pomysły na świąteczne śledzie. Poezja!

Marynowane śledzie po wiejsku - przygotowanie

Pierwszym i najważniejszym krokiem podczas przygotowania śledzi po wiejsku jest ich namoczenie w zimnej wodzie. Uwaga! Śledzie nie mogą moczyć się zbyt długo, wtedy zrobią się mdłe.

Gdy śledzie się moczą, kroimy cebulę w piórka. Następnie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ok. 650 ml wody. Dodajemy ocet, cukier, sól i resztę przypraw i zagotowujemy całość. Gotujemy ok. 5 minut, następnie zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy zalewa się studzi, namoczone wcześniej filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki i układamy w słoju na zmianę z posiekaną cebulą. Gdy zalewa całkowicie ostygnie, wlewamy ją do słoja z cebulą i kawałkami śledzi. Zakręcamy słoik i odkładamy w chłodne miejsce. Tak przygotowane śledzie spokojnie wytrzymają w lodówce kilka tygodni, jeśli zrobisz je dziś, na święta będą w sam raz.

Bardzo ważne, by śledzie, które chcemy przygotować były dobrej jakości. Powinny być mięsiste i mieć  zwartą strukturę, wtedy idealnie połączą się z marynatą, a każdy, kto ich spróbuje, poprosi o dokładkę.

Więcej o: