Tradycyjny rogal świętomarciński jest przepyszny! Oryginalny przepis zawiera składnik, który cię zaskoczy

Rogal świętomarciński to danie tradycyjne, które pochodzi z Poznania. Przepyszny, ale też kaloryczny rogal ma wyjątkową recepturę. Ile kcal ma rogal marciński? Podobno nawet 1200! Wszystko zależy od tego, jak będzie duży. Znamy oryginalny przepis! Niestety, pewien składnik może wzbudzać kontrowersje. O który chodzi?

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.

Poznańskie rogale to polska duma cukiernictwa. 11 listopada, czyli już niedługo w Poznaniu obchodzone są imieniny Św. Marcina. Z tej okazji na ulicy Św. Marcin sprzedawane są przepyszne rogale świętomarcińskie, które mają w sobie m.in. mak, orzechy, migdały. Tradycja przygotowywania tych rogali sięga kilkuset lat, ponieważ po raz pierwszy imieniny Św. Marcina obchodzono tutaj w XVI wieku. Co ciekawe, 30 października 2008 roku nazwa "rogal świętomarciński" została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskie. Niestety, receptura podana przy oficjalnym zastrzeżeniu nazwy może cię zdziwić. Turyści z całej Polski, a także ze świata mogą chętniej wybierać "Rogale marcińskie" czy po prostu "Rogale Marcina", niż owe "rogale świętomarcińskie". Chodzi o jeden składnik, który nie przez wszystkich jest uwielbiany. Z naszą recepturą przygotujesz rogale świętomarcińskie w domu. Nie martw się, przepis można modyfikować!

Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska

Rogal świętomarciński oryginalny przepis. Który produkt wybierasz?

Oryginalna nazwa tej przekąski to "rogal świętomarciński". Nazwa jest chroniona prawem, a więc, używając innych składników, niż zostały podane w tajemnej recepturze, nie możemy nazywać go tak samo. Z tego powodu w Poznaniu, ale też innych miastach w Polsce spotkamy się z nazewnictwem podobnym, takim jak np. Rogal Św. Marcina. W czym tkwi problem i dlaczego receptura jest zmieniana?

W oryginalnym przepisie pojawia się margaryna, która nie jest uznawana za produkt najwyższej jakości. Zamiast tego, wielu cukierników wybiera masło, które jest droższe, ale delikatniejsze. 

Rogal świętomarciński. Oryginalny przepis na bazie margaryny

Rogale świętomarcińskie, a więc te uznane i zatwierdzone oficjalnie, z łatwością wykonasz w domu. Są nieco pracochłonne, ale efekt cię zachwyci! Aby je upiec, potrzebujesz:

Ciasto półfrancuskie:

  • 1 kg przesianej mąki
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g margaryny
  • dodatkowo 300 g zmrożonej margaryny do wałkowania

Nadzienie z białego maku:

  • 500 g białego maku
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu
  • 100 g migdałów
  • 85 g rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 300 g biszkoptów, pokruszonych na okruszki
  • 85 g masła
  • 4 – 5 jaj

Rogal świętomarciński przepis. Jak przygotować go w domu?

Zacznij od przygotowania nadzienia. Mak należy wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu. Po ugotowaniu odsączyć na gęstym sicie. Potem, zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, używając najmniejszych oczek. Kolejno, migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, obrać ze skóry i zmielić. Rodzynki zalać gorącą wodą, pozostawić na 15 minut, odsączyć.

W osobnym garnku trzeba stopić masło, a następnie dodać miód i cukier. Kolejno gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Podgrzewać chwilę na małym ogniu. Dosypać zmielony mak i smażyć, często mieszając przez ok. 5 minut. Masę makową wystudzić, dodać okruchy biszkoptowe i jaja. Masę cały czas ucierać, a kolejne jajka dodawać, kiedy poprzednie zostanie wmieszane. 

Kolej na ciasto, 300 g margaryny trzeba mocno schłodzić w zamrażarce. Mleko lekko podgrzać. Następnie w misce rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie masło stopić w na małym ogniu. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać rozczyn, ubite z cukrem jajka, mleko, sól. Ugniatać, a pod koniec dodawać roztopioną margarynę. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Mrożoną margarynę i zetrzeć na tarce na dużych oczka i odstawić do lodówki.

Po wyrośnięciu, ciasto ubić pięścią, zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Zimne masło wyłożyć na  prostokąt, pozostawić 1 cm margines. Ciasto złożyć do środka na 3, zaczynając od "pustej", nieprzykrytej masłem części, następnie złożyć do środka część wyłożoną masłem. W ten sposób powstają 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Docisnąć i skleić boki, rozwałkować na kształt prostokąta. Złożyć do środka, po czym ciasto włożyć do lodówki na 30 -45 minut. Wałkowanie i składanie powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Ciasto odstawić do lodówki, po czym wykroić podłużne trójkąty i nałożyć nadzienie z białego maku. Zawinąć i piec ok. 30 minut do zrumienienia w 180 stopniach. Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Agora SA