Jak zrobić dobre kotlety mielone? Zapomnij o bułce tartej

Smaczne i soczyste kotlety mielone? Nic prostszego. Jeśli planujecie je przygotować w najbliższym czasie na obiad, mamy dla was kilka wskazówek. Zapraszamy po przepis

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Kotlety mielone to jeden z najpopularniejszych obiadów. Robimy je w wersji tradycyjnej - z ziemniakami i buraczkami - ale też faszerujemy lub podajemy z sosem. Niezależnie od tego, jakie kotlety lubicie najbardziej, sprawdźcie, co zrobić, żeby były smaczne.

Kotlety mielone - przepis podstawowy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego), najlepiej samodzielnie zmielonego,
  • 3 kromki chałki lub kajzerka,
  • 1 jajko,
  • szklanka mleka,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki bułki tartej i 1 łyżka mąki pszennej do panierki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone?

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Jeżeli samodzielnie mielimy mięso, można ją przepuścić przez maszynkę (po uprzednim pokrojeniu na ćwiartki) z ostatnią porcją wkładaną do maszynki. Mięso i cebulę umieszczamy w misce.

Zobacz wideo Kultowe, szwedzkie klopsiki mięsne

Chałkę (może być czerstwa) namaczamy w mleku. Po kilku minutach odciskamy ją z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa. Dzięki takiemu dodatkowi - zamiast często dodawanej bułki tartej - masa będzie bardziej wilgotna, a usmażone kotlety - pulchne i soczyste. 

Do mięsa wbijamy jajko, dosypujemy majeranek i tymianek oraz pieprz i sól, a następnie wyrabiamy masę, aby się dobrze napowietrzyła. To również doskonale wpłynie na pulchność kotletów.

Z masy formujemy kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą i układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Kotlety najlepiej obsmażyć na rumiano z obu stron, a potem przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez chwilę - dzięki temu będą miękkie i wilgotne w środku.

Jak podawać kotlety mielone?

W tradycyjnym wydaniu kotlety mielone podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami z patelni. Kotlety można również faszerować - wystarczy, że przygotujecie np. podsmażone pieczarki albo pokruszony ser feta, położycie porcję dodatków na rozpłaszczonym kotleciku, a potem obłożycie całość mięsem. Mielone dobrze smakują także z sosem pieczeniowym lub grzybowym - wypróbujcie je wtedy z dodatkiem kaszy gryczanej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.