Więcej podobnych artykułów przeczytasz na Gazeta.pl.
Racuchy z jabłkami kojarzą się nam z beztroskimi chwilami dzieciństwa, kiedy przygotowywały je dla nas nasze mamy i babcie. Myśl o delikatnym cieście i dodatku słodkich jabłek sprawia, że wielu z nas pocieknie ślinka. Racuchy z jabłkami możesz przygotować już w kilkanaście minut i cieszyć się delikatnym smakiem bez oczekiwania, aż ciasto wyrośnie - do wykonania pysznych racuchów z jabłkami wcale nie potrzebujesz drożdży!
Gołąbki - przepis tradycyjny. Jak zrobić farsz do gołąbków? Wyjaśniamy
Racuchy z jabłkami - przepis
Składniki:
- 2 słodkie jabłka
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 150 g. mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do przesianej przez sitko mąki dodać cukier, cukier waniliowy, sodę i całość wymieszać
- Następnie dodać jajko oraz mleko i całość wymieszać na gładką masę
- Obrane jabłka pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce, umieścić w misce z ciastem i porządnie wymieszać
- Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto łyżką i na każdym racuchu umieścić plasterek jabłka. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor
- Gotowe racuchy z jabłkami podawać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem