Racuchy z jabłkami. Szybkie i puszyste, ale zrezygnuj z jednego składnika

Racuchy z jabłkami to pyszna przekąska, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Sprawdzają się idealnie jako podwieczorek lub słodkie śniadanie. Dzięki temu trikowi, racuchy z jabłkami przygotujesz jeszcze szybciej i będą jeszcze pyszniejsze

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na Gazeta.pl.

Racuchy z jabłkami kojarzą się  nam z beztroskimi chwilami dzieciństwa, kiedy przygotowywały je dla nas nasze mamy i babcie. Myśl o delikatnym cieście i dodatku słodkich jabłek sprawia, że wielu z nas pocieknie ślinka. Racuchy z jabłkami możesz przygotować już w kilkanaście minut i cieszyć się delikatnym smakiem bez oczekiwania, aż ciasto wyrośnie - do wykonania pysznych racuchów z jabłkami wcale nie potrzebujesz drożdży

Gołąbki - przepis tradycyjnyGołąbki - przepis tradycyjny. Jak zrobić farsz do gołąbków? Wyjaśniamy

Racuchy z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 2 słodkie jabłka
  • 200 ml mleka 
  • 1 jajko
  • 150 g. mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zobacz wideo
  • Do przesianej przez sitko mąki dodać cukier, cukier waniliowy, sodę i całość wymieszać
  • Następnie dodać jajko oraz mleko i całość wymieszać na gładką masę
  • Obrane jabłka pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce, umieścić w misce z ciastem i porządnie wymieszać
  • Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto łyżką i na każdym racuchu umieścić plasterek jabłka. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor
  • Gotowe racuchy z jabłkami podawać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem
Więcej o: