Racuchy z jabłkami. Szybkie i puszyste, ale zrezygnuj z jednego składnika
Link został skopiowany
Racuchy z jabłkami. Szybkie i puszyste, ale zrezygnuj z jednego składnika
REKLAMA
aszu
Racuchy z jabłkami to pyszna przekąska, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Sprawdzają się idealnie jako podwieczorek lub słodkie śniadanie. Dzięki temu trikowi, racuchy z jabłkami przygotujesz jeszcze szybciej i będą jeszcze pyszniejsze
BBA Photography /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na Gazeta.pl.
REKLAMA
Racuchy z jabłkami kojarzą się nam z beztroskimi chwilami dzieciństwa, kiedy przygotowywały je dla nas nasze mamy i babcie. Myśl o delikatnym cieście i dodatku słodkich jabłek sprawia, że wielu z nas pocieknie ślinka. Racuchy z jabłkami możesz przygotować już w kilkanaście minut i cieszyć się delikatnym smakiem bez oczekiwania, aż ciasto wyrośnie - do wykonania pysznych racuchów z jabłkami wcale nie potrzebujesz drożdży!
Racuchy z jabłkami - przepis
Składniki:
2 słodkie jabłka
200 ml mleka
1 jajko
150 g. mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Zobacz wideo
Do przesianej przez sitko mąki dodać cukier, cukier waniliowy, sodę i całość wymieszać
Następnie dodać jajko oraz mleko i całość wymieszać na gładką masę
Obrane jabłka pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce, umieścić w misce z ciastem i porządnie wymieszać
Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto łyżką i na każdym racuchu umieścić plasterek jabłka. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor
Gotowe racuchy z jabłkami podawać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem