Metrowiec - przepis babć. Tradycyjne ciasto, które przypomni ci smak dzieciństwa

Metrowiec to ciasto, które na polskich stołach gości od pokoleń. Zachwyca delikatnym smakiem dwóch rodzajów ciasta i aksamitnej masy budyniowej. Wielu z nas kojarzy je z dzieciństwa.

 Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.

Ciasto metrowiec to nieodłączny element spotkań przy rodzinnym stole, zarówno podczas świąt, jak i niedzielnego popołudnia przy kawie. Najpyszniejszy piekły nasze babcie, które wkładały w jego przygotowanie wiele serca. Dziś każdy może skorzystać z tego tradycyjnego przepisu i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem dwukolorowego ciasta z pyszną masą budyniową.

Metrowiec babci - przepis

Najważniejszym krokiem w wykonaniu tradycyjnego metrowca jest przygotowanie dwóch rodzajów ciasta - jasnego, ciemnego oraz masy budyniowej.

Do ciasta jasnego potrzebujemy:

  • szklankę mąki pszennej
  • ok. 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • łyżkę cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • ok. dwóch łyżek wody
  •  łyżeczkę proszku do pieczenia

Do ciasta ciemnego należy przygotować:

  • ok. 2/3 szklanki mąki pszennej
  • dwie łyżki kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżkę cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczkę proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 25 dag masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cukry waniliowego
  • 4 żółtka 

Ponadto polewa:

  • 15 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • ok. 6 łyżek mleka

Metrowiec - sposób przygotowania:

  • Rozpoczynamy od przygotowania jasnego ciasta. W tym celu oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania, dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Nie przestając miksować, dodajemy po jednym żółtku. Kiedy składniki się połączą, delikatnie dolewamy olej i wodę. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy uzyskamy gładką masę, przekłądamy ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
  • Ciasto ciemne przygotowujemy w ten sam sposób, co ciasto jasne, z tą różnicą, że dodajemy do niego kakao. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu oba ciasta kroimy na kromki o grubości mniej więcej 2 cm.
  • Podczas gdy ciasta się pieką, należy przygotować masę budyniową. Zaczynamy od zagotowania 1.5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka dokładnie mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Następnie ostrożnie dolewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszając (w przeciwnym razie powstaną grudki). Całość gotujemy okoły minuty, aż budyń zrobi się gęsty. Kiedy budyń ostygnie, mikserem ucieramy masło na puszystą masę i dodajemy do schłodzonego budyniu. Całość dokładnie wymieszamy.
  • W dalszej kolejności kromki ciasta obficie smarujemy masą budyniową i układamy na przemian: raz ciemne ciasto, raz jasne. Pozostałą masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Odkładamy nasz metrowiec do lodówki, by masa stwardniała.
  • W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Do roztopionego masła dodajemy kakao, cukier puder i mleko i dokładnie mieszamy, ale nie gotujemy. Gotową polewę rozprowadzamy na cieście i ponownie chowamy do lodówki, by stężała.
  • Gotowy metrowiec należy kroić na ukos.

Wskazówka:

Jako polewa do metrowca świetnie sprawdzi się również ta z mlecznej lub białej czekolady. Należy przygotować ok.150 g czekolady, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 75 g. śmietanki kremówki. Całość mieszamy, polewamy ciasto i  cieszymy się przepysznym deserem.

Więcej o: