• Link został skopiowany

Przepis na ciasto do pizzy z lodówki. Zastosuje jeden trik, a wyrośnie idealne

Pizzę kochają ludzie na całym świecie. Najlepiej jednak smakuje domowa, przygotowana z ulubionych składników. Sekret idealnej pizzy tkwi w spodzie, który powinien być delikatny i chrupiący. Pyszne ciasto do pizzy zrobisz w banalny sposób, a niezbędna do tego będzie... lodówka.
IFresh,Homemade,Italian,Pizza,Margherita,With,Buffalo,Mozzarella,And,Basil
V. Matthiesen /Shutterstock

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.

Domowa pizza nie ma sobie równych. To uniwersalne danie pasuje zarówno na rodzinny obiad, jak i wieczór ze znajomymi. Sekretem doskonałego smaku są oczywiście ulubione składniki i chrupiące ciasto. Żeby wyszło perfekcyjne, nie musisz wcale mieć specjalnego pieca do pizzy, potrzebna będzie jednak lodówka. Przepis na ciasto na pizzę z lodówki jest banalny. Zastosuj sprytny trik, dzięki któremu wyjdzie kruche, a zarazem mięciutkie i delikatne. 

Ciasto na pizzę z lodówki - przepis:

Podane składniki powinny wystarczyć na około 2 lub 3 pizze o średnicy 30 cm.

  • 500 g. mąki pszennej (idealnie sprawdzi się typ "0")
  • około 300 ml. ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • około 6 g. świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Zobacz wideo
  • Wodę dokładnie mieszamy z solą i oliwą
  • Dodajemy drożdże i całość mieszamy
  • Wsypujemy mąkę i masę wyrabiamy ręką przez kilka minut
  • Dzielimy ciasto na 2, 3 części, w zależności, jak dużą chcemy mieć pizzę
  • Każdą część ciasta formujemy w kształt kuli, wkładamy do osobnych misek i szczelnie przykrywamy folią. Zostawiamy na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej
  • Po upływie dwóch godzin, miseczki z ciastem wkładamy do lodówki, gdzie powinny leżeć około 12 godzin.
  • Ciasto z lodówki wyjmujemy bezpośrednio na stolnicę i delikatnie rozgniatamy za pomocą palców. Po chwili ciasto powinno zrobić się plastyczne i można zacząć je delikatnie rozciągać
  • Na tak przygotowane ciasto nakładamy sos i ulubione składniki. Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. 

Aby nasze ciasto zyskało wyjątkowy charakter, podczas wyrabiania można dodać szczyptę ulubionych ziół - idealnie sprawdzi się oregano. Tak przygotowana pizza na stałe zagości w Waszym menu.

Więcej o: