Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.
Domowa pizza nie ma sobie równych. To uniwersalne danie pasuje zarówno na rodzinny obiad, jak i wieczór ze znajomymi. Sekretem doskonałego smaku są oczywiście ulubione składniki i chrupiące ciasto. Żeby wyszło perfekcyjne, nie musisz wcale mieć specjalnego pieca do pizzy, potrzebna będzie jednak lodówka. Przepis na ciasto na pizzę z lodówki jest banalny. Zastosuj sprytny trik, dzięki któremu wyjdzie kruche, a zarazem mięciutkie i delikatne.
Ciasto na pizzę z lodówki - przepis:
Podane składniki powinny wystarczyć na około 2 lub 3 pizze o średnicy 30 cm.
- 500 g. mąki pszennej (idealnie sprawdzi się typ "0")
- około 300 ml. ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- około 6 g. świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Wodę dokładnie mieszamy z solą i oliwą
- Dodajemy drożdże i całość mieszamy
- Wsypujemy mąkę i masę wyrabiamy ręką przez kilka minut
- Dzielimy ciasto na 2, 3 części, w zależności, jak dużą chcemy mieć pizzę
- Każdą część ciasta formujemy w kształt kuli, wkładamy do osobnych misek i szczelnie przykrywamy folią. Zostawiamy na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej
- Po upływie dwóch godzin, miseczki z ciastem wkładamy do lodówki, gdzie powinny leżeć około 12 godzin.
- Ciasto z lodówki wyjmujemy bezpośrednio na stolnicę i delikatnie rozgniatamy za pomocą palców. Po chwili ciasto powinno zrobić się plastyczne i można zacząć je delikatnie rozciągać
- Na tak przygotowane ciasto nakładamy sos i ulubione składniki. Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.
Aby nasze ciasto zyskało wyjątkowy charakter, podczas wyrabiania można dodać szczyptę ulubionych ziół - idealnie sprawdzi się oregano. Tak przygotowana pizza na stałe zagości w Waszym menu.