Więcej przepisów na www.gazeta.pl
Kiedy myślimy o tradycyjnej polskiej zupie, od razu przychodzi nam na myśl żurek. Ta pyszna, charakterystyczna zupa gości na naszych stołach już od czasów szlacheckich i wciąż cieszy się dużym uwielbieniem. Sekretem głębokiego smaku tradycyjnego żurku jest charakterystyczna kompozycja mięs, aromatyczne przyprawy i najważniejsze - żytni zakwas, który na szczęście, znajdziemy nawet w osiedlowym sklepiku.
Przepis na tradycyjny żurek jest naprawdę prosty.
Składniki:
- 1.5 litra wywaru mięsnego lub bulionu
- 400 g wędzonych żeberek lub kości wieprzowych lub wędzonego ew. parzonego boczku
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 500 ml żuru (żurku, zakwasu) z butelki
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie
- opcjonalnie: śmietanka 30% lub 18%
- ugotowane na twardo jajka
Tradycyjny żurek przygotujesz w następujący sposób:
- Bulion zagotuj i dodaj pokrojone na części żeberka, kości lub boczek i gotuj około 20-30 minut
- Dodaj surową białą kiełbasę (w całości) liście, ziela i gotuj następne 20 minut
- Na suchej patelni podpraż nieobrany czosnek, następnie rozgnieć go i dodaj do wywaru razem z majerankiem
- Butelkę z zakwasem lekko wstrząśnij, odkręć i wlewaj żur ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Butelkę z zakwasem warto odkręcać nad zlewem, gdyż może buzować.
- Wyjmij z zupy kiełbasę, obierz z otoczki i pokrój na kawałki. Pokrojoną kiełbasę wrzuć z powrotem do garnka i chwilkę jeszcze gotuj. Jeśli lubisz, dodaj zahartowaną śmietankę.
- Do smaku dodaj pieprz i sól
Tak przygotowany żur idealnie smakuje z jajkiem i domowym chlebem. Warto cieszyć się jego smakiem, częściej niż w Wielkanoc, zwłaszcza że jego przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki łatwej dostępności zakwasu - również szybkie.
Wskazówka: Jeśli lubimy wyrazisty smak żurku, warto dodać do niego słoiczek tartego chrzanu. Ten trik sprawi, że tradycyjny żurek nabierze mocy i swoistego charakteru.