Tradycyjny żurek, pachnący czosnkiem i majerankiem przygotujesz w moment. Zakwas kupisz w każdym sklepie

Tradycyjny żurek to jedna z najpyszniejszych polskich potraw. Aromatyczny od ziół i czosnku, lekko kwaśny żurek, przygotujesz w prosty i szybki sposób - nie musisz samodzielnie przygotowywać zakwasu, znajdziesz go w każdym sklepie

Więcej przepisów na www.gazeta.pl

Kiedy myślimy o tradycyjnej polskiej zupie, od razu przychodzi nam na myśl żurek. Ta pyszna, charakterystyczna zupa gości na naszych stołach już od czasów szlacheckich i wciąż cieszy się dużym uwielbieniem. Sekretem głębokiego smaku tradycyjnego żurku jest charakterystyczna kompozycja mięs, aromatyczne przyprawy i najważniejsze - żytni zakwas, który na szczęście, znajdziemy nawet w osiedlowym sklepiku. 

Przepis na tradycyjny żurek jest naprawdę prosty.

IFresh,Homemade,Italian,Pizza,Margherita,With,Buffalo,Mozzarella,And,BasilPrzepis na ciasto do pizzy z lodówki. Zastosuj jeden trik, a wyrośnie idealne

Składniki:

  • 1.5 litra wywaru mięsnego lub bulionu
  • 400 g wędzonych żeberek lub kości wieprzowych lub wędzonego ew. parzonego boczku
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 500 ml żuru (żurku, zakwasu) z butelki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie
  • opcjonalnie: śmietanka 30% lub 18%
  • ugotowane na twardo jajka

Tradycyjny żurek przygotujesz w następujący sposób:

@Herring,Fish.,Salted,Herring,Fillet,With,Lemon,On,Spinach,LeavesMarynowane śledzie po wiejsku. Nie zapomnij o ważnym kroku

  • Bulion zagotuj i dodaj pokrojone na części żeberka, kości lub boczek i gotuj około 20-30 minut
  • Dodaj surową białą kiełbasę (w całości)  liście, ziela i gotuj następne 20 minut
  • Na suchej patelni podpraż nieobrany czosnek, następnie rozgnieć go i dodaj do wywaru razem z majerankiem
  • Butelkę z zakwasem lekko wstrząśnij, odkręć i wlewaj żur ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Butelkę z zakwasem warto odkręcać nad zlewem, gdyż może buzować.
  • Wyjmij z zupy kiełbasę, obierz z otoczki i pokrój na kawałki. Pokrojoną kiełbasę wrzuć z powrotem do garnka i chwilkę jeszcze gotuj. Jeśli lubisz, dodaj zahartowaną śmietankę.
  • Do smaku dodaj pieprz i sól

Tak przygotowany żur idealnie smakuje z jajkiem i domowym chlebem. Warto cieszyć się jego smakiem, częściej niż w Wielkanoc, zwłaszcza że jego przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki łatwej dostępności zakwasu - również szybkie.

Zobacz wideo

Wskazówka: Jeśli lubimy wyrazisty smak żurku, warto dodać do niego słoiczek tartego chrzanu. Ten trik sprawi, że tradycyjny żurek nabierze mocy i swoistego charakteru.

Więcej o: