Makowiec według Magdy Gessler. Dodaje jeden sekretny składnik, który zdradziła jej babcia

Makowiec to nieodłączny element świątecznego stołu, choć z chęcią sięgamy po ten wypiek zdecydowanie częściej. Przepis Magdy Gessler na makowiec sprawi, że już zawsze będziesz robić go w ten sposób. Wystarczy jeden wyjątkowy składnik, który Magdzie Gessler zdradziła jej babcia- Irena

Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Makowiec kojarzy nam się ze świątecznym stołem, chwilami w gronie rodziny i niesamowitym smakiem. Podobne wspomnienia z tym tradycyjnym ciastem ma restauratorka - Magda Gessler, która chętnie wraca w podróży sentymentalnej do lat wczesnej młodości, kiedy rozkoszowała się smakiem makowca w wykonaniu swojej babci, a jak wiadomo, babcie gotują najlepiej. Makowiec z przepisu babci Magdy Gessler jest naprawdę wyjątkowy, każdy chociaż raz powinien go zrobić.

Makowiec Magdy Gessler - Przepis jest zaskakująco łatwy

Potrzebujemy następujących składników:

  • pół litra mleka
  • 300 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 12 jajek
  • 230 g masła
  • 50 g smalcu
  • 75 dag mąki
  • 250 dag maku
  • 250 ml miodu
  • skórka z cytryny i pomarańczy
  • około 100 g rodzynek i 100 g orzechów włoskich
  • odrobina śmietany

Makowiec Magdy Gessler - przygotowanie: 

  • Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu. 250 ml mleka łączymy z 50 g cukru, następnie dodajemy drożdże.
  • Przygotowany zaczyn delikatnie łączymy z roztopionym masłem (200 g) i smalcem oraz mąką. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Teraz czas na masę makową. Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak, całość gotujemy, a następnie mielimy w maszynce.
  • Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel-mogel.
  • Następnie na pozostałym maśle smażymy skórkę z cytrusów. Dodajemy kogel-mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i wykładamy na nie masę makową. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i zawijamy w roladę. Tak przygotowany makowiec pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach.

Tak przygotowany makowiec zachwyci cię swoim smakiem, dzięki  któremu wyruszysz w podróż sentymentalną do czasów dzieciństwa. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.