Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Makowiec kojarzy nam się ze świątecznym stołem, chwilami w gronie rodziny i niesamowitym smakiem. Podobne wspomnienia z tym tradycyjnym ciastem ma restauratorka - Magda Gessler, która chętnie wraca w podróży sentymentalnej do lat wczesnej młodości, kiedy rozkoszowała się smakiem makowca w wykonaniu swojej babci, a jak wiadomo, babcie gotują najlepiej. Makowiec z przepisu babci Magdy Gessler jest naprawdę wyjątkowy, każdy chociaż raz powinien go zrobić.
Makowiec Magdy Gessler - Przepis jest zaskakująco łatwy
Potrzebujemy następujących składników:
- pół litra mleka
- 300 g cukru
- 50 g drożdży
- 12 jajek
- 230 g masła
- 50 g smalcu
- 75 dag mąki
- 250 dag maku
- 250 ml miodu
- skórka z cytryny i pomarańczy
- około 100 g rodzynek i 100 g orzechów włoskich
- odrobina śmietany
Makowiec Magdy Gessler - przygotowanie:
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu. 250 ml mleka łączymy z 50 g cukru, następnie dodajemy drożdże.
- Przygotowany zaczyn delikatnie łączymy z roztopionym masłem (200 g) i smalcem oraz mąką. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia.
- Teraz czas na masę makową. Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak, całość gotujemy, a następnie mielimy w maszynce.
- Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel-mogel.
- Następnie na pozostałym maśle smażymy skórkę z cytrusów. Dodajemy kogel-mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy i wykładamy na nie masę makową. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i zawijamy w roladę. Tak przygotowany makowiec pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach.
Tak przygotowany makowiec zachwyci cię swoim smakiem, dzięki któremu wyruszysz w podróż sentymentalną do czasów dzieciństwa. Smacznego!