Jak nie przypalić placków i co sprawi, że ich konsystencja będzie idealna? Pierwszy naleśnik często wychodzi nieudany, dzieje się tak najczęściej dlatego, że temperatura patelni jest zbyt niska. A co sprawi, że ciasto nie będzie się przypalać? Ciekawym i skutecznym rozwiązaniem jest dolanie oleju bezpośrednio do ciasta. Nie bez znaczenia jest też sama patelnia, najlepszy model to dedykowana patelnia do naleśników, która znacznie ułatwia przerzucanie i obracanie ciasta. Przepis na naleśniki z serem na słono i słodko prezentujemy poniżej.
Porcja słodkich naleśników w towarzystwie soku pomarańczowego lub aromatycznej kawy to niedzielny klasyk, który poleca się na późne śniadanie. Prosty i szybki przepis na naleśniki z serem prezentujemy poniżej.
Składniki na ciasto - lista
Ser do naleśników - lista składników
Przepis na ciasto krok po kroku
Zasady są banalnie proste zarówno wykonanie ciasta jak i farszu zajmuje kilka chwil i może je zrobić każdy bez wyjątku. Do pomocy warto zaprosić dzieci, ale należy pamiętać, że nie można ich zostawiać bez nadzoru.
Ser do naleśników - przepis krok po kroku
To prosty patent na szybki farsz na słodko, aksamitna konsystencja mascarpone sprawia, że krem czekoladowy daje się łatwo rozprowadzić po naleśniku. Naleśniki z serkiem mascarpone i kremem czekoladowym są banalnie proste i może je wykonać każdy, nawet dzieci.
Placki smażone w weekend można wykorzystać też w tygodniu, naleśniki z szynką i z serem to prosty patent na obiad. Na środku placka wystarczy położyć ser oraz szynkę plus ulubiony sos i gotowe, całość można zagrzać przy pomocy mikrofali lub zapiec w piekarniku. Poniżej kilka pomysłów na farsz.
Naleśniki z żółtym serem zapiekane to dobry patent na dużą ilość gości, kiedy liczą się wydajne rozwiązania. Poniżej kilka pomysłów na smaczną wkładkę.
Zobacz też: Idealne naleśniki mają być delikatne, ale elastyczne. Jak je zrobić? Przepis Magdy Gessler to hit