Naleśniki ze szpinakiem są doskonałą propozycją dla wszystkich tych, którzy poszukują urozmaicenia. Zielone liście, do których wciąż wielu z nas podchodzi z rezerwą, są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Ważne, aby doprawić szpinak w odpowiedni sposób. Warto poznać kilka prostych połączeń, które sprawią, że wyczarujecie przepyszne naleśniki szpinakowe.
Najlepsza opcją jest oczywiście świeży szpinak. W sklepach dostępna jest tak zwana odmiana baby, jednak czasami trzeba pójść na skróty. Decydując się na mrożony szpinak, wybierz ten z pełnymi liśćmi. Zdecydowanie nie powinno się używać mielonego szpinaku, ale jeśli już nie ma innego wyjścia, bardzo ważne jest to, aby odlać glazurę, która wytworzy się podczas cieplnej obróbki. W przeciwnym razie finalne danie będzie zwyczajnie niesmaczne. Naleśniki szpinakowe nie są daniem trudnym. Kto raz ich spróbuje, z pewnością będzie wracał do poniższego przepisu.
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem, naleśniki ze szpinakiem i fetą lub naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - to trzy różne wersje, które można ze sobą połączyć. Dzięki dodatkowi kurczaka danie będzie sycące, pieczarki zagwarantują charakterystyczny aromat, a feta sprawi, że całość nie będzie mdła. Farsz ze szpinaku - więcej na ten temat piszemy poniżej.
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem, pieczarkami i fetą - pełna lista składników
Zanim przejdziesz do smażenia, sprawdź co już masz w swojej kuchni, a które składniki trzeba będzie dokupić.
Ciasto:
Farsz:
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane krok po korku
I etap: ciasto
II etap: farsz
Zobacz też inne przepisy na dania ze szpinakiem: