Naleśniki ze szpinakiem - przepis pełen smacznych dodatków

Naleśniki ze szpinakiem można przygotować zgdonie z własnymi upodobaniami. Zdrowa baza w postaci zielonych liści szpinaku sprawdzi się zarówno w połączeniu z kurczakiem, serem feta, jak i pieczarkami. Szukasz pomysłu na naleśniki? Sprawdź przepis poniżej.

Naleśniki ze szpinakiem są doskonałą propozycją dla wszystkich tych, którzy poszukują urozmaicenia. Zielone liście, do których wciąż wielu z nas podchodzi z rezerwą, są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Ważne, aby doprawić szpinak w odpowiedni sposób. Warto poznać kilka prostych połączeń, które sprawią, że wyczarujecie przepyszne naleśniki szpinakowe. 

Naleśniki szpinakowe - mrożony czy świeży szpinak? 

Najlepsza opcją jest oczywiście świeży szpinak. W sklepach dostępna jest tak zwana odmiana baby, jednak czasami trzeba pójść na skróty. Decydując się na mrożony szpinak, wybierz ten z pełnymi liśćmi. Zdecydowanie nie powinno się używać mielonego szpinaku, ale jeśli już nie ma innego wyjścia, bardzo ważne jest to, aby odlać glazurę, która wytworzy się podczas cieplnej obróbki. W przeciwnym razie finalne danie będzie zwyczajnie niesmaczne. Naleśniki szpinakowe nie są daniem trudnym. Kto raz ich spróbuje, z pewnością będzie wracał do poniższego przepisu.  

Makaron ze szpinakiem i anchoisPomysł na szybki obiad z makaronem? Makaron ze szpinakiem i łososiem robi furorę!

Farsz ze szpinaku różne wersje naleśnika

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem, naleśniki ze szpinakiem i fetą lub naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - to trzy różne wersje, które można ze sobą połączyć. Dzięki dodatkowi kurczaka danie będzie sycące, pieczarki zagwarantują charakterystyczny aromat, a feta sprawi, że całość nie będzie mdła. Farsz ze szpinaku - więcej na ten temat piszemy poniżej. 

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem, pieczarkami i fetą - pełna lista składników 

Zanim przejdziesz do smażenia, sprawdź co już masz w swojej kuchni, a które składniki trzeba będzie dokupić.  

Ciasto: 

  • mleko - pół litra 
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia 
Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Farsz: 

  • kurczak - pół piersi 
  • ser feta - pół opakowania 
  • szpinak - 350 g
  • cebula - 1 sztuka 
  • czosnek - 2 ząbki 
  • śmietana - 2 łyżki stołowe 
  • przyprawa gyros 

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane krok po korku 

I etap: ciasto 

  • Wszystkie składniki należy wymieszać trzepaczką na gładką masę. 
  • Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. 

II etap: farsz

  • Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Następnie przełóż do miski, polej olejem i dodaj przyprawę. Tak przygotowanego kurczaka należy odstawić na 3 h. 
  • Następnie usmaż kurczaka na oleju aż się zarumieni. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
  • Cebulę podsmaż na patelni aż stanie się rumiana. Następnie dodaj szpinak. 
  • W kolejnym kroku dodajemy czosnek oraz usmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Na koniec dodaj do farszu ser feta i wymieszaj całość. 
  • Na środku naleśnika nakładamy farsz i zawijamy w rulonik. 
  • Tak przygotowane naleśniki można już serwować.
  • Jeśli masz więcej czasu, polecamy przygotować naleśniki ze szpinakiem zapiekane na ciepło. Wystarczy ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym, posypać serem żółtym i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut. 

Naleśniki ze szpinakiem i fetąNaleśniki ze szpinakiem i fetą, czyli pyszny wegeobiad dla każdego

Zobacz też inne przepisy na dania ze szpinakiem:

Więcej o: