Biały mak - co to jest i gdzie kupić ten składnik? Będzie dobry nie tylko do rogali!

Biały mak to słodki patent na świąteczne wypieki, ale nie tylko. Szukasz pomysłów, dzięki którym urozmaicisz tradycyjne przepisy? Sprawdź kilka receptur, które zaciekawią gości przy stole. Biały mak sprawdzi się zarówno jako główny składnik świątecznego makowca, ale także jako dodatek do pieczywa.

Biały mak: co to jest i jak smakuje? 

Alternatywna nazwa tego produktu to Mak indiański, Mak Bliskiego Wschodu lub Mak Azjatycki. To właśnie w tych rejonach geograficznych można spotkać najdelikatniejszą odmianę maku. Znamy już wstępną odpowiedź na pytanie: biały mak co to jest? Czas odkryć smak białego maku. Od tradycyjnego maku w kolorze niebieskim, biały mak różni się słodszym i łagodniejszym smakiem. To produkt używany głównie do świątecznych wypieków. O szczegółach piszemy poniżej. 

Zobacz też: Strucla z makiem

Biały mak w puszce: gdzie kupić? Do czego może się przydać? 

Część osób zadaje sobie pewnie pytania: biały mak gdzie kupić ten przysmak? Co można wyczarować z tego produktu? Otóż mak w kolorze białym dostępny jest w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych, ale z powodzeniem można go zamówić też przez Internet. W drugim przypadku należy uzbroić się w cierpliwość oraz doliczyć koszt przesyłki. Więcej na temat: biały mak cena piszemy poniżej. Czas na słodkie propozycje - co można zrobić na bazie białego maku? 

  • Rogale świętomarcińskie, za którymi kryje się piękna legenda. Ten słodki przysmak jest bardzo kaloryczny, jeden rogal to aż 1200 kalorii, jednak raz w roku warto sobie na niego pozwolić. 
  • Biały mak idealnie nadaje się też do świątecznego makowca. Ciasto będzie słodkie i delikatne w smaku. To idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za intensywnym i wyrazistym smakiem niebiesko maku. 
  • Drożdżówki z białym makiem to propozycja nie tylko od święta. Własne wypieki są doskonałą alternatywą dla sklepowych wersji, gdzie nadzienie z reguły jest bardzo ubogie, a w cieście próżno szukać naturalnych i wartościowych składników. 
  • Tort z białym makiem i kremem miodowym to fantastyczna propozycja na Boże Narodzenie! Charakterystyczne, świąteczne smaki, które idealnie sprawdzą się w duecie z kawą lub kubkiem aromatycznej herbaty. 
  • Ciasto śmietankowe z makiem to lżejsza wersja uroczystego wypieku. Puchaty środek sprawia, że tego ciasta z pewnością nie poczujemy na żołądku, nawet po kilku dokładkach. 
  • Ciasto z makiem i wiśniami to dobra propozycja na Sylwestra. Owoce sprawią, że ciasto nie będzie mdłe i suche. W wersji dla dorosłych ciasto dodatkowo można nasączyć alkoholem. 
  • Bułeczki z białym makiem to ciekawy dodatek do tradycyjnego pieczywa. Już kilka ziarenek sprawi, że bułka nie będzie taka oczywista. 
  • Białego maku używa się też do zdobienia sushi
Zobacz wideo Sprawdźcie ten przepis:

Biały mak w puszce gdzie kupić i czy jest alternatywa? 

Jak już wcześniej wspomniano, biały mak dostępny jest w sklepach spożywczych, ale nie należy go szukać w nocnych delikatesach czy małych sklepikach osiedlowych. Biały mak w puszce gdzie kupić? Najlepiej w dużej sieci spożywczej lub przez Internet. 

Biały mak cena - ile kosztuje puszka, a ile woreczek? 

Cena białego maku zależy od wielu czynników. W sklepach dostępny jest mak suchy w opakowaniach o różnej gramaturze oraz masy makowe w puszkach. Opakowanie sypkiego białego maku o wadze 1 kilograma można zakupić już za 25 złotych, zaś puszkę masy makowej o wadze 400 g możemy nabyć za około 10 złotych.

Więcej o:
Copyright © Agora SA