Pierogi wigilijne. Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Pierogi wigilijne to prawdziwy must-have na świątecznym stole. Szukasz prostego i szybkiego przepisu? Sprawdź poniższą propozycję, powinno się udać, nawet jeśli to Twój wigilijny debiut.

Pierogi na wigilię - świąteczna tradycja 

Zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście konkretnych potraw i wśród nich bardzo smacznym punktem są pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Pierogi na wigilię z tym nadzieniem są bardzo sycące i aromatyczne. Myli się ten, kto myśli, że pierogi wigilijne to jakiś wyjątkowo trudny przepis, przeciwnie to stosunkowo proste danie z krótką listą składników. Zdecydowanie warto spróbować, nawet jeśli nigdy wcześniej nie robiliśmy pierogów. Chwila wolnego czasu i dobre chęci wystarczą. Przepis prezentujemy poniżej. 

Zobacz też: Przepis na uszka. Jak i kiedy przygotować uszka do barszczu?

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - lista produktów 

Wieczerza wigilijna z założenia ma być skromna bez wyszukanych dań i trudno dostępnych składników. Ta zasada obowiązuje też tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami, pełną listę produktów na około 80 sztuk znajdziesz poniżej. Taka ilość z powodzeniem powinna wystarczyć na kilka dni dla małej rodziny lub wieczerzę, do której zasiądzie bliższa i dalsza rodzina. Pierogi wigilijne uwielbiają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Wersję dla najmłodszych można wykonać bez grzybów, nie zaszkodzi też mała ilość ciepłego masełka na górze. 

Ciasto na pierogi wigilijne - lista składników 

  • mąka pszenna - 1 kg 
  • jajko - 1 sztuka
  • ciepła woda przegotowana - 1 szklanka 
  • sól - 1 mała, płaska łyżeczka 

Farsz na pierogi wigilijne - lista składników 

  • kapusta kiszona - pół kg
  • suszone grzyby - 30 dag (prawdziwki lub kozaki, które należy moczyć w mleku dobę przed przystąpieniem do produkcji pierogów) 
  • cebula - 1 sztuka 
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól 
Zobacz wideo 4 sposoby na zawijanie pierogów

Pierogi na Wigilię - przepis krok po kroku 

Oto przepis na pierogi na Wigilię. Zacznij od bazy, czyli farszu na pierogi wigilijne:

  1. Cebulę umyj, obierz, posiekaj i podsmaż. Do momentu, aż uzyska piękny, złoty kolor. 
  2. Grzyby, które moczyły się w mleku, odsącz, posiekaj i dodaj do cebuli wraz z posiekaną kapustą. Smaż przez pół godziny. Od czasu do czasu należy całość zamieszać. 
  3. Tak powstały farsz dopraw solą i pieprzem.

Czas przejść do produkcji ciasta

  1. Z wymienionych wyżej składników zagnieć ciasto. 
  2. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm. 
  3. Przy pomocy szklanki powycinaj równe kółka. 
  4. Na każde koło nałóż farsz i zlep końce, tworząc ładny brzeg.
  5. Każdą sztukę obtocz dodatkowo w mące. 
  6. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na osolony wrzątek.
  7. Pierogi powinny być gotowe po około 2 minutach. 
  8. Należy je delikatnie wyjąć po tym jak wypłyną na powierzchnię. 

Zobacz też: Krokiety wigilijne. Jak przygotować smaczne krokiety z grzybami?

Więcej o: