Zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście konkretnych potraw i wśród nich bardzo smacznym punktem są pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Pierogi na wigilię z tym nadzieniem są bardzo sycące i aromatyczne. Myli się ten, kto myśli, że pierogi wigilijne to jakiś wyjątkowo trudny przepis, przeciwnie to stosunkowo proste danie z krótką listą składników. Zdecydowanie warto spróbować, nawet jeśli nigdy wcześniej nie robiliśmy pierogów. Chwila wolnego czasu i dobre chęci wystarczą. Przepis prezentujemy poniżej.
Zobacz też: Przepis na uszka. Jak i kiedy przygotować uszka do barszczu?
Wieczerza wigilijna z założenia ma być skromna bez wyszukanych dań i trudno dostępnych składników. Ta zasada obowiązuje też tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami, pełną listę produktów na około 80 sztuk znajdziesz poniżej. Taka ilość z powodzeniem powinna wystarczyć na kilka dni dla małej rodziny lub wieczerzę, do której zasiądzie bliższa i dalsza rodzina. Pierogi wigilijne uwielbiają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Wersję dla najmłodszych można wykonać bez grzybów, nie zaszkodzi też mała ilość ciepłego masełka na górze.
Ciasto na pierogi wigilijne - lista składników
Farsz na pierogi wigilijne - lista składników
Oto przepis na pierogi na Wigilię. Zacznij od bazy, czyli farszu na pierogi wigilijne:
Czas przejść do produkcji ciasta:
Zobacz też: Krokiety wigilijne. Jak przygotować smaczne krokiety z grzybami?