Sernik to bardzo popularne ciasto uznawane za typowo świąteczny przysmak. Wersja z makiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji sernika. Sernik z makiem nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ale potrzebna będzie chwila wolnego czasu i dobrze zaopatrzona lodówka. O szczegółach piszemy poniżej.
Zanim przejdziemy do produkcji sernika trzeba będzie wybrać się na zakupy. Warto skrupulatnie przygotować zapasy w lodówce, ponieważ brak nawet jednego z produktów rozłoży nam cały projekt o nazwie idealny seromakowiec. Jeśli chcesz przygotować wyśmienity sernik z makiem, który zachwyci gości przy świątecznym stole, warto wybrać produkty wysokiej jakości. Bardzo ważny jest wybór odpowiedniego sera białego, masy makowej o dobrym składzie, prawdziwego masła oraz dobrych jaj.
Idealny seromakowiec - składniki na ciasto:
Łatwy przepis na sernik z makiem z puszki - składniki na masę
Przepis na seromakowiec składa się z 2 mas: masy serowej oraz masy makowej. W celu przyspieszenia całego procesu można ograniczyć się do wykonania masy serowej, a mak kupić w puszce. Z roku na rok wybór mas makowych w puszce jest coraz większy. Warto sprawdzać skład mas makowych przed zakupem i wybierać najlepszy jakościowo produkt.
Składniki:
Dodatki:
Etap 1: ciasto plus masa makowa
Etap 2: masa serowa
Sernik w tym wydaniu idealnie smakuje zarówno tego samego dnia po upieczeniu, jak i kilka dni później. Niech to będą wyjątkowo smaczne i udane święta!
Smacznego!