Sernik z makiem z puszki na kruchym spodzie - niech Ci się upiecze

Sernik z makiem z puszki na kruchym spodzie to prawdziwe niebo dla zmysłów. Sernik nie tylko dobrze smakuje, ale będzie się też pięknie prezentował na świątecznym stole. Sprawdź prosty i w miarę szybki przepis poniżej.

Sernik z makiem poleca się na święta 

Sernik to bardzo popularne ciasto uznawane za typowo świąteczny przysmak. Wersja z makiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji sernika. Sernik z makiem nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ale potrzebna będzie chwila wolnego czasu i dobrze zaopatrzona lodówka. O szczegółach piszemy poniżej. 

Przepis na seromakowiec - list składników 

Zanim przejdziemy do produkcji sernika trzeba będzie wybrać się na zakupy. Warto skrupulatnie przygotować zapasy w lodówce, ponieważ brak nawet jednego z produktów rozłoży nam cały projekt o nazwie  idealny seromakowiec. Jeśli chcesz przygotować wyśmienity sernik z makiem, który zachwyci gości przy świątecznym stole, warto wybrać produkty wysokiej jakości. Bardzo ważny jest wybór odpowiedniego sera białego, masy makowej o dobrym składzie, prawdziwego masła oraz dobrych jaj.

Idealny seromakowiec - składniki na ciasto:

  • mąka pszenna - 1,5 szklanki 
  • żółtka - 2 sztuki 
  • masło - pół kostki 
  • cukier puder - pół szklanki 
  • proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka 
Zobacz wideo Polecamy ten przepis:

Łatwy przepis na sernik z makiem z puszki - składniki na masę 

Przepis na seromakowiec składa się z 2 mas: masy serowej oraz masy makowej. W celu przyspieszenia całego procesu można ograniczyć się do wykonania masy serowej, a mak kupić w puszce. Z roku na rok wybór mas makowych w puszce jest coraz większy. Warto sprawdzać skład mas makowych przed zakupem i wybierać najlepszy jakościowo produkt.

Składniki:

  • jajko - 1 sztuka 
  • bułka tarta 
  • masa makowa - 1 puszka
  • biały ser zmielony - 1 wiaderko 
  • jajka - 4 sztuki
  • masło - pół kostki 
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie 
  • olejek migdałowy - 1 sztuka 
  • trochę cukru 

Dodatki: 

  • bakalie - 100 g 
  • czekolada - 1 tabliczka
  • śmietanka 30% - 50 ml

Sernik z makiem z puszki na kruchym spodzie - krok po kroku 

Etap 1: ciasto plus masa makowa

  • Zagniatamy składniki na ciasto i wyrabiamy je na gładką masę. 
  • Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. 
  • Po tym czasie ciasto należy rozwałkować, ponakłuwać przy pomocy widelca i delikatnie podpiec przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Masę z maku wymieszaj z jajkiem i bułką tartą, dodaj też bakalie.  

Etap 2: masa serowa 

  • Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. 
  • Podczas ucierania dodaj żółtka i ser w kilku partiach. 
  • Do masy dodaj też budyń i olejek migdałowy, całość wymieszaj. 
  • Na wcześniej podpieczonym spodzie wyłóż masę makową i wygładź. 
  • Na nią masę serową i też rozprowadź po całości i wygładź. 
  • Całość pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. 
  • Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki 30%. 
  • Na wierzch wystudzonego ciasta wylej roztopioną czekoladę oraz wiórki kokosowe.  

Sernik w tym wydaniu idealnie smakuje zarówno tego samego dnia po upieczeniu, jak i kilka dni później. Niech to będą wyjątkowo smaczne i udane święta!

Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Agora SA