Więcej przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl
Sos pomidorowy potrafi odmienić każdą potrawę. Wystarczy ugotować makaron, dodać aromatyczny sos i powstanie szybkie danie rodem z Włoch. Sos pomidorowy nadaje charakteru pizzy, jest bazą do pysznego spaghetti oraz wydobywa smak i aromat naszych kochanych gołąbków. Sos pomidorowy oprócz tego, że jest pyszny, ma jeszcze jedną, sporą zaletę - jest bardzo łatwy, a jego przygotowanie zajmie Ci kilkanaście minut. Sos pomidorowy jest naprawdę pyszny, a ten trik sprawi, że będziesz go jeść łyżkami.
Sos Pomidorowy - składniki:
- 1.5 szklanki bulionu (może być ten z gołąbków)
- 250 ml przecieru pomidorowego
- dwie solidne łyżki koncentratu pomidorowego
- dwie łyżki śmietany 18%
- płaska łyżka mąki pszennej do zagęszczenia
- przyprawy - po łyżeczce: majeranek, oregano lub bazylia, 3 liście laurowe, sól i pieprz
Sos Pomidorowy - sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest podprażenie na suchej patelni ziół - dzięki temu trikowi uwolnią swój aromat i dodane do sosu nadadzą mu głębi i niepowtarzalnego smaku. Zioła praż chwilę, nie wolno ich przypalić.
- W tym czasie rozgrzej w garnku bulion i dodaj do niego przecier pomidorowy i koncentrat i cały czas mieszaj do zagotowania.
- Dodaj prażone zioła
- Odlej odrobinę bulionu do szklanki i zostaw do przestygnięcia
- Do szklanki z bulionem dodaj mąkę i dwie łyżki śmietany i dokładnie rozmieszaj, by nie było grudek mąki. Następnie wlej odrobinę gorącego bulionu i zahartuj sos.
- Całość zagotuj, cały czas mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem
Wskazówka: Do prażonych ziół, na patelnie można wrzucić drobno posiekany ząbek czosnku. Tak przygotowany sos pomidorowy na stałe zagości na Waszych stołach.