Sos pomidorowy do gołąbków, makaronu albo pizzy. O tym nie zapomnij, a będzie perfekcyjny

Sos pomidorowy to nieodłączny dodatek do wielu dań. Bez sosu pomidorowego nie wyobrażamy sobie pizzy, gołąbków czy pysznych makaronów. Przygotowanie sosu pomidorowego jest banalnie proste i zajmuje moment, a ten trik sprawi, że Twój sos nabierze wyjątkowego aromatu i będzie jeszcze pyszniejszy!

Więcej przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl

Sos pomidorowy potrafi odmienić każdą potrawę. Wystarczy ugotować makaron, dodać aromatyczny sos i powstanie szybkie danie rodem z Włoch. Sos pomidorowy nadaje charakteru pizzy, jest bazą do pysznego spaghetti oraz wydobywa smak i aromat naszych kochanych gołąbków. Sos pomidorowy oprócz tego, że jest pyszny, ma jeszcze jedną, sporą zaletę - jest bardzo łatwy, a jego przygotowanie zajmie Ci kilkanaście minut. Sos pomidorowy jest naprawdę pyszny, a ten trik sprawi, że będziesz go jeść łyżkami. 

Sos Pomidorowy - składniki:

  • 1.5 szklanki bulionu (może być ten z gołąbków)
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • dwie solidne łyżki koncentratu pomidorowego
  • dwie łyżki śmietany 18%
  • płaska łyżka mąki pszennej do zagęszczenia
  • przyprawy - po łyżeczce: majeranek, oregano lub bazylia, 3 liście laurowe, sól i pieprz

Sos Pomidorowy - sposób przygotowania: 

  • Pierwszym krokiem jest podprażenie na suchej patelni ziół - dzięki temu trikowi uwolnią swój aromat i dodane do sosu nadadzą mu głębi i niepowtarzalnego smaku. Zioła praż chwilę, nie wolno ich przypalić.
  • W tym czasie rozgrzej w garnku bulion i dodaj do niego przecier pomidorowy i koncentrat i cały czas mieszaj do zagotowania. 
  • Dodaj prażone zioła
  • Odlej odrobinę bulionu do szklanki i zostaw do przestygnięcia
  • Do szklanki z bulionem dodaj mąkę i dwie łyżki śmietany i dokładnie rozmieszaj, by nie było grudek mąki. Następnie wlej odrobinę gorącego bulionu i zahartuj sos.
  • Całość zagotuj, cały czas mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem 

Wskazówka: Do prażonych ziół, na patelnie można wrzucić drobno posiekany ząbek czosnku. Tak przygotowany sos pomidorowy na stałe zagości na Waszych stołach.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.