Piernik dojrzewający - przepis. To już pora, by nastawić ciasto

Piernik dojrzewający to najlepszy przepis na świąteczne ciasto, jaki może się nam trafić. Dlatego warto przygotować piernik staropolski nawet kilka tygodni wcześniej. Gdy ciasto dojrzeje, będzie rozpieszczać nas smakiem. Zaczynamy przygotowania do świąt.

Więcej świątecznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.

Piernik dojrzewający przepis

Piernik staropolski przepis. Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika,
  • niepełna szklanka cukru,
  • dwie szklanki mąki,
  • pół szklanki mleka,
  • szklanka miodu,
  • 220 g masła,
  • 2 łyżeczki sody,
  • dwie duże garści orzechów włoskich.
  • 500 g powideł śliwkowych,
  • 2 tabliczki czekolady deserowej.

Piernik staropolski przepis. Przygotowanie:

Piernik dojrzewający powinniśmy przygotować przynajmniej cztery tygodnie przed Bożym Narodzeniem. Ten przepis zakłada długie leżakowanie ciasta. Ale warto zaplanować wszystkie te przygotowania wcześniej. Choć niektórzy zastanawiają się, czym różni się piernik staropolski od zwykłego i dlaczego tak długo trwa jego przygotowanie, to naprawdę warto spróbować. Smak piernika dojrzewającego nam te trudy zrekompensuje.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Miód, masło i cukier zagotowujemy w dużym garnku. Gdy wszystko się rozpuści, studzimy masę. Dodajemy przesianą mąkę, jajko oraz dwa żółtka. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy przyprawę do piernika i zagniatamy już na jednolitą masę bez grudek.

W oddzielnym naczyniu mieszamy mleko i sodę. Dodajemy do ciasta, zagniatamy. Siekamy także orzechy włoskie i dodajemy do ciasta. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwa tygodnie.

Ciasto po tym czasie rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Kroimy ciasto na trzy części. Zawijamy poszczególne części w folię aluminiową i odstawiamy na siedem dni do lodówki.

Następnie ciasto przekładamy powidłami. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Dwie tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy dwa łyżki miodu i dwie łyżki masła. Podgrzewamy masę i gorącą polewą dekorujemy wierzch ciasta.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.