Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a za niektóre świąteczne wypieki można zabrać się z dużym wyprzedzeniem. Pieczenie pierniczków to obok ubierania choinki najprzyjemniejsza strona świątecznych przygotowań. Ich wyjątkowy aromat unoszący się w całym domu wprawia wszystkich w świąteczną atmosferę, a słodki smak przywodzi wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Co należy zrobić, by pierniczki były wyjątkowe i cudownie chrupiące? Sekretem jest odpowiednia mąka - krupczatka.
Z podanych składników powinny wyjść dwie blachy ciasteczek.
W dużej misce umieść wszystkie składniki i dokładnie zagnieć ciasto. Ma być jednolite i elastyczne. Następnie włóż miskę do lodówki i schładzaj ciasto około pół godziny. Po upływie tego czasu rozwałkuj dość cienko ciasto i wytnij foremkami dowolne kształty. Następnie połóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz je przez około 15 - 18 minut do momentu aż będą jednolicie rumiane. Po ostygnięciu udekoruj ciasteczka kolorowymi lukrami.
Tak przygotowane pierniczki będą delikatnie chrupiące i aksamitne.