Delikatne, a jednocześnie bosko chrupiące. Kluczem do tych pierniczków jest odpowiednia mąka

Pierniczki to nieodłączny element bożonarodzeniowego menu. Ich przygotowywanie to jedna z najprzyjemniejszych przedświątecznych czynności, a wykonanie jest bardzo proste. Sekret idealnego smaki tkwi w konkretnym rodzaju mąki.

Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a za niektóre świąteczne wypieki można zabrać się z dużym wyprzedzeniem. Pieczenie pierniczków to obok ubierania choinki najprzyjemniejsza strona świątecznych przygotowań. Ich wyjątkowy aromat unoszący się w całym domu wprawia wszystkich w świąteczną atmosferę, a słodki smak przywodzi wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Co należy zrobić, by pierniczki były wyjątkowe i cudownie chrupiące? Sekretem jest odpowiednia mąka - krupczatka.

Chrupiące pierniczki - przepis: 

Makowiec według Magdy Gessler. Sekretny składnik zdradziła jej babciaMakowiec według Magdy Gessler. Sekretny składnik zdradziła jej babcia

Z podanych składników powinny wyjść dwie blachy ciasteczek.

  • Dwie szklanki mąki krupczatki
  • Duże jajko
  • 2 duże łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 spore łyżki miodu (ważne by był miękki, a nie płynny)
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Chrupiące pierniczki - sposób wykonania: 

Piernik dojrzewającyPiernik dojrzewający - przepis. To już pora, by nastawić ciasto

W dużej misce umieść wszystkie składniki i dokładnie zagnieć ciasto. Ma być jednolite i elastyczne. Następnie włóż miskę do lodówki i schładzaj ciasto około pół godziny. Po upływie tego czasu rozwałkuj  dość cienko ciasto i wytnij foremkami dowolne kształty. Następnie połóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz je przez około 15 - 18 minut do momentu aż będą jednolicie rumiane. Po ostygnięciu udekoruj ciasteczka kolorowymi lukrami.

Zobacz wideo

Tak przygotowane pierniczki będą delikatnie chrupiące i aksamitne. 

Więcej o: