A zatem: jak sprawdzić, czy miód pszczeli jest prawdziwy? Warto zaangażować w ten proces nasze zmysły. Jeśli przyjrzymy się zawartości słoika, możemy już wstępnie ocenić, czy mamy do czynienia z produktem sztucznym czy naturalnym. Choć świeży miód pszczeli ma płynną konsystencję, to jego naturalną cechą jest krystalizacja – prędzej czy później miód zacznie ulegać temu procesowi (najszybciej nastąpi to w przypadku miodu lipowego, najpóźniej zacznie krystalizować miód spadziowy), toteż idealnie płynny miód powinien wzbudzić naszą czujność. Na powierzchni prawdziwego miodu pszczelego często można dostrzec delikatną piankę, przypominającą nieco kożuszek. Naturalny produkt pszczeli powinien pachnieć ulem – jeśli wyczuwamy aromat drewna, pszczół i wosku, to na pewno nie mamy do czynienia z podróbką. O prawdziwości miodu świadczą również jego walory smakowe: na początku poczujemy jego słodycz, po chwili w ustach pojawi się wrażenie lekkiego pieczenia, a w gardle – drapanie. Jeśli po spróbowaniu miodu nie mamy takich odczuć – zapewne mamy do czynienia ze sztucznym produktem.
Skoro, jak już wiemy, miód ulega procesowi krystalizacji, jak sprawdzić, czy miód skrystalizowany jest prawdziwy? Biorąc pod uwagę, że krystalizacja jest tak naprawdę dowodem prawdziwości miodu, już sam fakt jej wystąpienia jest dla nas sygnałem, z jakiej klasy produktem mamy do czynienia. Warto jednak wiedzieć, że prawdziwy miód krystalizuje jednolicie na całej powierzchni słoja. Sztuczny miód czasami również może krystalizować, dzieje się to jednak w zupełnie inny sposób: początkowo na dnie słoika pojawiają się drobne pałeczki, a następnie zmieniają się one w nieregularne kryształki cukru. Prawdziwy miód po skrystalizowaniu będzie konsystencją przypominać kostkę masła po wyjęciu z lodówki, lub też będzie twardy jak kamień. Aby go wygodnie użyć, można go ogrzać, wkładając słoik do kąpieli wodnej o temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza.
Czy istnieje test na prawdziwość miodu? Owszem, można to sprawdzić na kilka sposobów. Najprościej jest przeprowadzić test ściekania. Wystarczy nabrać miód na łyżeczkę i lać go jednostajnym strumieniem na talerzyk. Jeśli miód będzie ściekał równomiernie, nie rwąc się, a do tego tworząc na talerzyku stożek, wówczas mamy do czynienia z miodem naturalnym. Jeśli jednak miód rozleje się po talerzu, prezentując jednolitą konsystencję bez żadnych grudek – to z pewnością jesteśmy w posiadaniu miodu sztucznego.
Kolejny test polega na rozpuszczeniu miodu w szklance zimnej wody. Wlana doń łyżeczka miodu powinna rozpuszczać się nierównomiernie i tworzyć smugi w wodzie. Jeśli miód rozpuszcza się równomiernie i szybko, to z pewnością jest sztuczny. O prawdziwości miodu może także świadczyć jego waga. Miód znajdujący się w litrowym słoiku powinien ważyć nie mniej, niż 1,4 kg.
Jeśli chcemy kupić prawdziwy miód, po czym poznać, że produkt, po który sięgamy, jest naturalny i zdrowy? Najlepiej zaopatrywać się w miód u sprawdzonego sprzedawcy: w niewielkiej pasiece z tradycjami bądź w sklepie ze zdrową żywnością. Najwięcej ryzykujemy, próbując kupić miód w markecie. Pamiętajmy jednak, by zwracać baczną uwagę na oznaczenia, jakie powinny znaleźć się na opakowaniu. Nazwa ''miód'' jest według prawa zarezerwowana dla naturalnego produktu wytwarzanego przez pszczoły, ponadto w myśl rozporządzenia na opakowaniu powinien być oznaczony kraj pochodzenia. Warto też zwrócić uwagę na masę miodu w słoiku (w popularnych słoikach o pojemności 0,9 litra powinno się znaleźć 1,2 kg miodu), jak również na konsystencję miodu – jeśli miód krystalizuje się równomiernie najprawdopodobniej jest produktem naturalnym.
Zobacz też: Miód gryczany: właściwości, jak smakuje i wygląda? Ile kosztuje miód gryczany?
Dobry miód to miód naturalny, znajdujący szerokie zastosowanie dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i leczniczym. Produkt ten zawiera liczne substancje korzystnie oddziałujące na organizm człowieka. Jest źródłem witamin (A, C, witaminy z grupy B), białka, związków polifenolowych, węglowodanów, kwasów organicznych czy olejków eterycznych. Ma dobroczynny wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i ciało – znajduje się w składzie wielu kosmetyków. Słynie z działania bakteriobójczego, korzystnie wpływa na pracę serca, stosowany jest w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, przede wszystkim jednak wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i chorobami gardła. Może też pobudzać pracę mózgu oraz koić nerwy i ułatwiać zasypianie.
Prawdziwy miód zawiera cenne antyoksydanty, które obniżają ciśnienie krwi oraz przyspieszają jej przepływ w żyłach. Sięgając więc po miód zapobiegamy atakowi serca, zawałowi i niektórym rodzajom nowotworów. Spożywanie miodu wpływa korzystnie na wzrok, pomaga w walce z kaszlem i przyspiesza regenerację ran. Prawdziwy miód warto stosować jako zdrowszy zamiennik cukru. Z uwagi na swój wpływ na poprawę metabolizmu ceniony jest przez osoby na diecie. Miód pomocny będzie również w okresie rekonwalescencji z uwagi na działanie wzmacniające, a także w profilaktyce – z uwagi na działanie antywirusowe oraz podnoszące odporność.
Zobacz też: Rodzaje miodów: gryczany, wielokwiatowy, spadziowy. Jakie właściwości ma miód?