Więcej artykułów z przepisami znajdziecie na Gazeta.pl.
W przepisie na placki z serka wiejskiego najważniejsze są: dobra konsystencja masy oraz proces smażenia. Ale zacznijmy od początku. Ostrożnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka odkładamy na bok. A białka ubijamy na sztywną pianę. Także odstawiamy na chwilę na bok. Dość szybko mieszamy serek wiejski, mąkę (najlepiej przesianą) oraz cukier, cukier waniliowy. Na koniec dodajemy żółtka. Mieszamy porządnie. Możemy do tego wykorzystać blender lub mikser.
Do masy dodajemy ubitą pianę. Delikatnie wszystko mieszamy, Masa powinna być jednolita. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką lub szpatułką w jednym kierunku. Smażymy placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Z obu stron, na rumiany kolor. Istotne jest także to, jak wylewamy masę na patelnię. Bierzemy około jednej łyżki masy. Wylewamy na bardzo rozgrzany tłuszcz. Staramy się, aby masa nie była zbyt rozlana na patelnię. Samo smażenie trwa krótko. Około dwóch-trzech minut z jednej strony. Takie placuszki z serka wiejskiego bardzo szybko mogą się spalić.
Placki z serka wiejskiego jemy same lub podajemy z ulubionymi konfiturami.