Kluski śląskie - przepis Ewy Wachowicz jest prosty, ale jest jeden myk. Kontrowersyjny?

Kluski śląskie - przepis znany i lubiany jest bardzo prosty. Jednak Ewa Wachowicz dodała do swoich nietypowy składnik.

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.

Kluski śląskie - przepis na prosty dodatek do obiadu

Kluski śląskie są bardzo proste w przygotowaniu. Jedynym "minusem", jest to, że wymagają nieco czasu, bo każdą kluseczkę trzeba uformować osobno. Ale czy to naprawdę minus? Dla wielu domowych kucharzy to przecież całkiem przyjemne, medytacyjne wręcz, zajęcie. Jak zrobić kluski śląskie? Przepis Ewy Wachowicz może was zainspirować, ale i zaskoczyć, bowiem dodała do nich raczej nietypowy składnik.

Zanim jednak przejdziemy do sedna, sprawdźcie też, jak się zabrać za inne kluski - leniwe. Czy jednak pierogi?

Kluski śląskie - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól do gotowania
  • miękkie jabłko
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski śląskie - przepis Ewy Wachowicz krok po kroku:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Następnie przeciskamy je przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem na gładką masę. Ciasto dzielimy na 4 części i jedną z nich odkładamy na bok. Puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Cztery porcje ciasta zagniatamy razem z mąką, aż otrzymamy jednolitą masę. Odrywamy po kawałku ciasta, po czym do każdego z nich wkładamy po małej kosteczce jabłka. Formujemy kluski śląskie razem z dołeczkiem w środku.

Ile gotować kluski śląskie? To pytanie zadaje sobie każdy domowy kucharz, który nie ma zbyt często styczności z tym daniem. Oto mały poradnik.

Kluski śląskie wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Robimy to ostrożnie, by ciasto się nie rozpadło. Nie wkładamy też zbyt wielu klusek naraz, w przeciwnym razie temperatura wody spadnie i kluski, zamiast się szybko ściąć, mogą się rozpadać. Woda z kluskami nie powinna się agresywnie gotować, wystarczy, by lekko "mrugała". Wtedy będziemy mieli pewność, że kluseczki nie będą poszarpane. Teraz czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wody.

Ile gotować kluski śląskie od tego momentu? Wystarczą 3 minuty. Po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową. Ewa Wachowicz poleca przelać je zimną wodą.

Kluski śląskie - przepis nietrudny i całkiem niebanalny

Kluski śląskie - przepis, jak sami widzicie, jest naprawdę banalnie prosty. Nie wymaga też użycia wielu składników. Często wykorzystuje się do nich ziemniaki z obiadu, gotowanego poprzedniego dnia. Dzięki recepturze Ewy Wachowicz wasze kluski z pewnością będą ciekawe w smaku. Więcej tez nie zapytacie: ile gotować kluski śląskie. Wszystko jasne? To do dzieła!

Więcej o: