Jaka zupa na obiad? Rozgrzewająca zupa jarzynowa to smak dzieciństwa! Ten przepis jest bardzo prosty

Zastanawiasz się jaka zupa na obiad? Idealna na tę porę roku będzie rozgrzewająca zupa jarzynowa. Przygotujesz ją z idealnie dobranych warzyw, które razem tworzą kompozycję, która przypomni ci smaki dzieciństwa. Poznaj prosty przepis na zupę jarzynową.

Nadeszła jesień, a więc czas zmiennej pogody. W chłodne dni nic nie działa rozgrzewająco tak, jak ciepła i domowa zupa. Strzałem w dziesiątkę będzie zupa jarzynowa, która zachwyci twoich bliskich. Jest prosta w przygotowaniu, a w dodatku wszystkim smakuje! Wystarczy kilka łatwo dostępnych warzyw i duży garnek. Zupa jarzynowa jest pożywna, a więc może być głównym daniem na rodzinny obiad. Możesz serwować ją także jako pierwsze danie, przed np. mięsnym posiłkiem, który zapełni żołądek do syta. Oto przepis.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Najlepsza domowa zupa jarzynowa. Przygotuj garnek, warzywa i wodę

Zupa jarzynowa składa się przede wszystkim z jarzyn. Możesz wykonać ją na mięsnym bulionie, ale nie będzie to konieczne. Babciny przepis, który wiele osób pamięta z dzieciństwa, składa się z następujących produktów:

  • marchewka
  • 150 gramów zielonej fasolki
  • por
  • 125 gramów brokułów
  • pół selera
  • 125 gramów kalafiora
  • 900 mililitrów wody
  • palona cebula
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło do podsmażenia warzyw
  • sól do smaku

Pierogi z kapustą i grzybami to słynne danie wigilijne, które zazwyczaj podaje się w towarzystwie gorącego barszczu.Pierogi wigilijne. Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Zastanawiasz się jaka zupa na obiad? Poznaj przepis na zupę jarzynową

Na początek dokładnie umyj i obierz niezbędne warzywa. Cebulę opal nad palnikiem lub upiecz. To samo możesz zrobić w przypadku selera. Wszystkie warzywa pokrój na niewielkie kawałki, najlepiej w kostkę. W garnku roztop masło i wrzuć tam marchewkę. Zalej wodą, gdy lekko zmieni kolor. Dodaj cebulę i selera, które wcześniej zostały delikatnie "przydymione" i pokrojone. Gotuj około 15 minut i dodaj fasolkę. Przypraw zielem angielskim. Brokuły i kalafiora podziel na mniejsze części, pora należy pokroić w podłużne pasy. Wrzucić do garnka, nakryj pokrywką. Gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut).

@Traditional,Red,Borscht,Soup,,Served,With,A,Ceramic,Bouillon,,OnBarszcz czerwony. Magda Gessler dodaje nietypowy składnik

Zupa jarzynowa przepis. Jak serwować to rozgrzewające danie dla całej rodziny?

Gotową zupę przelewamy na talerze lub do miseczek, posypując po wierzchu świeżo otartą gałką muszkatołową. Zupa najlepiej smakuje wciąż gorąca. Jeśli masz w domu natkę pietruszki lub koperek, posyp nimi swoje danie tuż przed podaniem. Obiad jest gotowy, smacznego!

Więcej o: