Nadeszła jesień, a więc czas zmiennej pogody. W chłodne dni nic nie działa rozgrzewająco tak, jak ciepła i domowa zupa. Strzałem w dziesiątkę będzie zupa jarzynowa, która zachwyci twoich bliskich. Jest prosta w przygotowaniu, a w dodatku wszystkim smakuje! Wystarczy kilka łatwo dostępnych warzyw i duży garnek. Zupa jarzynowa jest pożywna, a więc może być głównym daniem na rodzinny obiad. Możesz serwować ją także jako pierwsze danie, przed np. mięsnym posiłkiem, który zapełni żołądek do syta. Oto przepis.
Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zupa jarzynowa składa się przede wszystkim z jarzyn. Możesz wykonać ją na mięsnym bulionie, ale nie będzie to konieczne. Babciny przepis, który wiele osób pamięta z dzieciństwa, składa się z następujących produktów:
Na początek dokładnie umyj i obierz niezbędne warzywa. Cebulę opal nad palnikiem lub upiecz. To samo możesz zrobić w przypadku selera. Wszystkie warzywa pokrój na niewielkie kawałki, najlepiej w kostkę. W garnku roztop masło i wrzuć tam marchewkę. Zalej wodą, gdy lekko zmieni kolor. Dodaj cebulę i selera, które wcześniej zostały delikatnie "przydymione" i pokrojone. Gotuj około 15 minut i dodaj fasolkę. Przypraw zielem angielskim. Brokuły i kalafiora podziel na mniejsze części, pora należy pokroić w podłużne pasy. Wrzucić do garnka, nakryj pokrywką. Gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut).
Gotową zupę przelewamy na talerze lub do miseczek, posypując po wierzchu świeżo otartą gałką muszkatołową. Zupa najlepiej smakuje wciąż gorąca. Jeśli masz w domu natkę pietruszki lub koperek, posyp nimi swoje danie tuż przed podaniem. Obiad jest gotowy, smacznego!