Ciasto snikers. Kuroń podzielił się swoim przepisem. Klucz? Równe blaty

Ciasto snikers to raj dla podniebienia wszystkich łasuchów. Połączenie kremu budyniowego, orzechów i masy kajmakowej zapewni smakową rozkosz. Jakub Kuroń zdradza swój sekret, by ciasto snikers wyszło perfekcyjne - jego sposób może nie wydawać się taki oczywisty.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Ciasto snikers to smakowa petarda i prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Delikatne ciasto uwodzi słodyczą i różnymi teksturami - od chrupiących orzechów do rozpływającego się w ustach kremu. Ciasto snikers to idealna propozycja zarówno na świąteczny stół jak również jako "coś słodkiego" do popołudniowej kawy. Ciasto snikers z pozoru wydaje się być pracochłonne i wymagające cukierniczego kunsztu, jednak Jakub Kuroń zdradza co zrobić, by ciasto snikers było pyszne i zachwycało nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Kluczem do idealnego wypieku są... równe blaty.

Ciasto snikers - przepis:

Ciasto snikers składa się z czterech części: ciasta,  kremu budyniowego, masy kajmakowej oraz polewy orzechowej. 

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 3.5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka esencji waniliowej

Masa budyniowa: 

Makowiec Makowiec pęka? To przez kilka błędów, które często popełniamy

  • jeden budyń (może być śmietankowy lub waniliowy)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół litra mleka

Warstwa kajmakowa:

  • puszka masy kajmakowej (około 200 g)

Polewa orzechowa:

  • około 200 g posiekanych orzechów (mogą być dowolne)
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu

Ciasto snikers - sposób przygotowania: 

7Baked,Gingerbread,Cookies,On,A,Baking,Tray,Inside,Of,An Delikatne, a jednocześnie chrupiące. Kluczem do tych pierniczków jest mąka

  • Jako pierwsze, przygotuj ciasto. W tym celu wszystkie składniki umieść w misce i wyrób na jednolitą masę. Kiedy składniki się połączą, podziel ciasto na 3 równe części po 400 g każda. To bardzo ważne, by części były takie same, wtedy ciasto snikers wyjdzie idealnie. Następnie, włóż je do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu każdą część przełóż do formy do pieczenia o wymiarach 25x35 i dokładnie rozprowadź ciasto palcami lub małym wałkiem. Następnie, pojedynczo piecz placki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 - 12 minut. Po wyjęciu odstaw placki do wystygnięcia.
  • Kolejnym krokiem w wykonaniu ciasta snikers, jest przygotowanie kremu budyniowego. W tym celu zagotuj 300 ml mleka. W pozostałej części mleka dokładnie wymieszaj proszek budyniowy z cukrem oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę powoli wlewaj do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i odstaw do wystygnięcia.
  • Następnie przygotuj polewę orzechową. Do garnka włóż pokruszone orzechy, masło i miód. Podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia masła i miodu.
  • Kiedy upieczone blaty ciasta wystygną, na spodzie formy do pieczenia połóż pierwszy blat ciasta i posmaruj go kremem budyniowym. Na dokładnie rozsmarowany krem budyniowy połóż kolejny blat i wyłóż na niego całą puszkę masy kajmakowej. Rozsmaruj równomiernie i przykryj ostatnim blatem ciasta. Całość zwieńcz polewą orzechową.

Tak przygotowane ciasto zachwyci cię nie tylko swoim niesamowitym smakiem, ale także zachęcającym wyglądem. Zrób ciasto snikers na święta, a twoi goście nie zostawią nawet okruszka. Smacznego!

Więcej o: