Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Ciasto snikers to smakowa petarda i prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Delikatne ciasto uwodzi słodyczą i różnymi teksturami - od chrupiących orzechów do rozpływającego się w ustach kremu. Ciasto snikers to idealna propozycja zarówno na świąteczny stół jak również jako "coś słodkiego" do popołudniowej kawy. Ciasto snikers z pozoru wydaje się być pracochłonne i wymagające cukierniczego kunsztu, jednak Jakub Kuroń zdradza co zrobić, by ciasto snikers było pyszne i zachwycało nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Kluczem do idealnego wypieku są... równe blaty.
Ciasto snikers - przepis:
Ciasto snikers składa się z czterech części: ciasta, kremu budyniowego, masy kajmakowej oraz polewy orzechowej.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 3.5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka esencji waniliowej
Masa budyniowa:
- jeden budyń (może być śmietankowy lub waniliowy)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół litra mleka
Warstwa kajmakowa:
- puszka masy kajmakowej (około 200 g)
Polewa orzechowa:
- około 200 g posiekanych orzechów (mogą być dowolne)
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
Ciasto snikers - sposób przygotowania:
- Jako pierwsze, przygotuj ciasto. W tym celu wszystkie składniki umieść w misce i wyrób na jednolitą masę. Kiedy składniki się połączą, podziel ciasto na 3 równe części po 400 g każda. To bardzo ważne, by części były takie same, wtedy ciasto snikers wyjdzie idealnie. Następnie, włóż je do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu każdą część przełóż do formy do pieczenia o wymiarach 25x35 i dokładnie rozprowadź ciasto palcami lub małym wałkiem. Następnie, pojedynczo piecz placki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 - 12 minut. Po wyjęciu odstaw placki do wystygnięcia.
- Kolejnym krokiem w wykonaniu ciasta snikers, jest przygotowanie kremu budyniowego. W tym celu zagotuj 300 ml mleka. W pozostałej części mleka dokładnie wymieszaj proszek budyniowy z cukrem oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę powoli wlewaj do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i odstaw do wystygnięcia.
- Następnie przygotuj polewę orzechową. Do garnka włóż pokruszone orzechy, masło i miód. Podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia masła i miodu.
- Kiedy upieczone blaty ciasta wystygną, na spodzie formy do pieczenia połóż pierwszy blat ciasta i posmaruj go kremem budyniowym. Na dokładnie rozsmarowany krem budyniowy połóż kolejny blat i wyłóż na niego całą puszkę masy kajmakowej. Rozsmaruj równomiernie i przykryj ostatnim blatem ciasta. Całość zwieńcz polewą orzechową.
Tak przygotowane ciasto zachwyci cię nie tylko swoim niesamowitym smakiem, ale także zachęcającym wyglądem. Zrób ciasto snikers na święta, a twoi goście nie zostawią nawet okruszka. Smacznego!
Zapraszamy do naszej galerii, na sam widok pocieknie ślinka.Otwórz galerię