Schab pieczony w piekarniku w naczyniu. Jaką marynatę przygotować i jak upiec schab, żeby był idealny?

Schab pieczony w piekarniku w naczyniu. Jak upiec schab idealny na świąteczny obiad? Zobacz nasze trzy, proste przepisy na bożonarodzeniowe danie.

Obiad w pierwszy lub drugi dzień Bożego Narodzenia także powinien być odświętny. Dlatego też warto tego dnia przygotować danie, którego nie serwujemy na co dzień. Idealnie sprawdzi się schab pieczony. Nawet, jeśli nasi goście nie zjedzą wszystkiego - to schab wykorzystamy później do kanapek!

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim

Soczysty schab pieczony - przepis podstawowy

Soczysty schab pieczony to znakomita propozycja obiadu. Możemy podawać go w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu. Soczysty schab to także bardzo dobry wariant z chlebem. Poniżej przepis na soczysty schab pieczony z dodatkiem aromatycznych przypraw:

Składniki:

  • około 1,5 kilograma dobrej jakości schabu,
  • czosnek,
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, papryka słodka, tymianek - nie podajemy konkretnych ilości z powodu indywidualnych upodobań smakowych - zdaj się na swój nos i smak.

Sposób wykonania:

  1. Na początku należy umyć dokładnie mięso i pozbyć się wszystkich niepotrzebnych elementów.
  2. Następnie, mięso nacieramy dokładnie przyprawami.
  3. W trzecim etapie wykonujemy małe dziurki w mięsie i wkładamy tam kawałki czosnku.
  4. Schab wkładamy do rękawa do pieczenia. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na noc.
  5. Następnego dnia wstawiamy mięso do nagrzanego piekarnika. Na wstępie pieczemy go w temperaturze 200 stopni - mniej więcej przez 10-15 minut. Dalej, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i kontynuujemy pieczenie przez godzinę i 20 minut.
  6. Nasze danie jest gotowe.

Więcej świątecznych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.

Schab pieczony w plastrach w majonezowo-ketchupowej oprawie

Schab pieczony w plastrach w sosie wykonanym z majonezu i ketchupu, z dodatkiem papryki, to z całą pewnością opcja dla miłośników ostrzejszej kuchni. Jednakże potrawę można przygotować w nieco łagodniejszym wariancie. Oto i receptura:

Składniki:

  • około 6 plasterków schabu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 1-2 cebule,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, majeranek, galgant, bertram,
  • olej roślinny.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Pierwszy krok to etap wykonania sosu. W tym celu mieszamy ze sobą ketchup, majonez oraz przyprawy.
  2. Dalej, obieramy cebule, kroimy je na plasterki i podsmażamy na patelni.
  3. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Dalej wcieramy sos w mięso i wkładamy do naczynia.
  4. Dokładamy cebulę.
  5. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze około 180-190 stopni Celsjusza.
  6. Ważne jest to, aby dostosować temperaturę pieczenia do grubości mięsnych plastrów.

Pieczony schab - schab pieczony z marynatą musztardową

Pieczony schab w musztardowej marynacie to nie lada gratka dla mięsożerców. Danie będzie doskonale komponować się z ziemniakami i warzywną surówką lub gotowanymi buraczkami. Oto i przepis:

Składniki:

  • około półtora kg schabu,
  • 4-5 łyżek musztardy staropolskiej,
  • czosnek,
  • olej roślinny,
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, galgant, dyptan, bertram.

Sposób przyrządzenia:

  1. Mięso należy opłukać. Dalej osuszyć. Pozbywamy się wszystkich twardych elementów.
  2. W drugim kroku wykonujemy marynatę. W tym celu bierzemy musztardę, wyciśnięty czosnek, majeranek i odrobinę oleju.
  3. W mięso wcieramy pieprz i sól. Później marynatę.
  4. Rozgrzewamy piekarnik.
  5. Wkładamy mięso do piekarnika. Początkowo pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Później zmniejszamy ją i pieczemy przez godzinę.

Schab może być wykonany na bardzo wiele sposobów. To tylko kilka przepisów, które zaproponowaliśmy. Na szczęście przepisy są niezwykle proste i nie wymagają od nas dużego zaangażowania. Mamy nadzieje, że zaprezentowane przez nas przepisy sprawdzą się podczas rodzinnych obiadów.

Więcej o:
Copyright © Agora SA