Więcej domowych przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl
Kluski leniwe, w wielu domach nazywane także pierogami leniwymi to rodzaj przepysznych kluseczek przygotowywanych z twarogu, mąki i jajek. Kluski leniwe od lat cieszą się uwielbieniem zarówno wśród najmłodszych jak i starszych smakoszy. Kształt klusek leniwych zbliżony jest do znanych nam doskonale kopytek, jednak różni je dodatek ziemniaków - pierogi leniwe nie zawierają ich. Ciasto na pierogi leniwe jest banalne i zawsze się udaje, należy zwrócić jednak uwagę na ilość dodanej mąki - nie może być jej za dużo.
Składniki:
Kiedy woda się zagotuje, wrzucaj partiami kluseczki leniwe. Ważne, by woda nie gotowała się za mocno. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, po minucie wyławiaj je za pomocą sitka, bądź łyżki cedzakowej.
Tak przygotowane kluski leniwe wybornie smakują na słodko, ze śmietaną, cynamonem bądź polane roztopionym masłem. Zrób kluski leniwe dziś na obiad, a przypomną ci się wspomnienia z dzieciństwa, kiedy robiła je dla ciebie babcia lub mama. Smacznego!