Kluski leniwe z serem. Przepis jest prosty, ale uwaga na ilość mąki

Kluski leniwe, albo inaczej leniwe pierogi, to przepyszne kluseczki z twarogu, mąki i jajek. Kluski leniwe uwielbiamy od dzieciństwa, a najlepsze są kluski leniwe babci. Ten przepis na kluski leniwe jest banalny, kluski wychodzą delikatne, puszyste i tak pyszne, jak przed laty u babci.

Więcej domowych przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl

Kluski leniwe, w wielu domach nazywane także pierogami leniwymi to rodzaj przepysznych kluseczek przygotowywanych z twarogu, mąki i jajek. Kluski leniwe od lat cieszą się uwielbieniem zarówno wśród najmłodszych jak i starszych smakoszy. Kształt klusek leniwych zbliżony jest do znanych nam doskonale kopytek, jednak różni je dodatek ziemniaków - pierogi leniwe nie zawierają ich. Ciasto na pierogi leniwe jest banalne i zawsze się udaje, należy zwrócić jednak uwagę na ilość dodanej mąki - nie może być jej za dużo.

Kluski leniwe - przepis babci na pyszne leniwe pierogi: 

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu
  • około 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli

Kluski leniwe - przygotowanie: 

  • Zacznij od zmielenia twarogu. Zmielony twaróg przełóż do miski i dodaj dwie łyżki roztopionego masła.
  • Następnie oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem, białka umieść w szklanym naczyniu.
  • Masę twarogową wymieszaj z żółtkami i wsyp mąkę (pamiętaj, nie może być jej za dużo, bo kluski leniwe wyjdą twarde)
  • Następnie ubij białka na sztywną pianę, dodaj do miski z serem i delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej, bądź plastikowej szpatułki. 
  • Teraz wstaw garnek z osoloną wodą i przykryj pokrywką, by w każdej chwili można było wrzucić kluseczki
  • Stolnicę lub czysty blat delikatnie oprósz mąką. Nałóż porcję masy serowej i formuj z niej wałek o średnicy mniej więcej 3 cm. 
  • Następnie krój kluseczki pod skosem by nabrały charakterystycznego kształtu. 
Zobacz wideo

Kiedy woda się zagotuje, wrzucaj partiami kluseczki leniwe. Ważne, by woda nie gotowała się za mocno. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, po minucie wyławiaj je za pomocą sitka, bądź łyżki cedzakowej.  

Tak przygotowane kluski leniwe wybornie smakują na słodko, ze śmietaną, cynamonem bądź polane roztopionym masłem. Zrób kluski leniwe dziś na obiad, a przypomną ci się wspomnienia z dzieciństwa, kiedy robiła je dla ciebie babcia lub mama. Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.