Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pyzy, kołdunki, kartacze - choć nazw jest wiele, to wszystkie łączy jedno: soczyste mięso owinięte w ciasto ziemniaczane. Oczywiście najlepiej smakują polane zasmażką lub skwarkami. Pyzy z mięsem to doskonały pomysł na obiad, który możemy odgrzać następnego dnia i będzie smakował równie pysznie.
Do nadzienia mięsnego można wykorzystać dowolne, ulubione mięso. Może to być wołowina, wieprzowina, a nawet mięso drobiowe, które zostało nam z rosołu. W poniższym przepisie wykorzystamy wołowinę, która należy uprzednio ugotować:
W pierwszej kolejności należy ugotować 600 g ziemniaków. Następnie 1 kg ziemniaków należy zetrzeć ręcznie lub za pomocą maszynki i na chwilę odstawić. Później trzeba dokładnie odcisnąć je z nadmiaru wody. Ostudzone, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z ziemniakami surowymi. Do miski z ziemniakami wbijamy jedno jajko, wsypujemy mąkę i trochę soli. Wyrabiamy ciasto. Później możemy zabrać się za farsz. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i zeszklenia jej na patelni na maśle. Dodajemy do niej ugotowane i zmielone mięso, podsmażając całość przez około 5 minut. Przekładamy do miski i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jedno jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i mieszamy. Wstawiamy duży garnek z lekko osoloną wodą. Ręce posypujemy mąką ziemniaczaną, odrywamy kawałek ciasta i go spłaszczamy. Na środek kładziemy kulkę farszu mięsnego i zlepiamy brzegi. Po uformowaniu pyzy możemy wrzucić ją do gotującej się wody. Czas gotowania wynosi od 5 do 8 minut od momentu wypłynięcia pyzy.
Pyzy z mięsem możemy podawać w dowolny sposób, jednak jednym z najpopularniejszych jest dodatek boczku z cebulką. Należy je pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Pyzy będą też doskonale komponowały się z sosem pieczeniowym lub warzywnym.