Pyzy z mięsem - prosty przepis. Podstawą jest odpowiednie mięso

Pyzy z mięsem to smak dla wielu kojarzący się z dzieciństwem. Mamy dla was prosty sposób na odtworzenie tego przysmaku w domu. Oto pomysł na pyszne pyzy z mięsem.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Pyzy, kołdunki, kartacze - choć nazw jest wiele, to wszystkie łączy jedno: soczyste mięso owinięte w ciasto ziemniaczane. Oczywiście najlepiej smakują polane zasmażką lub skwarkami. Pyzy z mięsem to doskonały pomysł na obiad, który możemy odgrzać następnego dnia i będzie smakował równie pysznie. 

Pyzy z mięsem - najlepszy przepis. Podstawą jest dobre mięso

Do nadzienia mięsnego można wykorzystać dowolne, ulubione mięso. Może to być wołowina, wieprzowina, a nawet mięso drobiowe, które zostało nam z rosołu. W poniższym przepisie wykorzystamy wołowinę, która należy uprzednio ugotować: 

  • 400 g mielone mięsa wołowego, 
  • 1 kg surowych ziemniaków, 
  • 600 g ziemniaków ugotowanych, 
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz.

Pyzy z mięsem. Przepis krok po kroku

W pierwszej kolejności należy ugotować 600 g ziemniaków. Następnie 1 kg ziemniaków należy zetrzeć ręcznie lub za pomocą maszynki i na chwilę odstawić. Później trzeba dokładnie odcisnąć je z nadmiaru wody. Ostudzone, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z ziemniakami surowymi. Do miski z ziemniakami wbijamy jedno jajko, wsypujemy mąkę i trochę soli. Wyrabiamy ciasto. Później możemy zabrać się za farsz. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i zeszklenia jej na patelni na maśle. Dodajemy do niej ugotowane i zmielone mięso, podsmażając całość przez około 5 minut. Przekładamy do miski i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jedno jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i mieszamy. Wstawiamy duży garnek z lekko osoloną wodą. Ręce posypujemy mąką ziemniaczaną, odrywamy kawałek ciasta i go spłaszczamy. Na środek kładziemy kulkę farszu mięsnego i zlepiamy brzegi. Po uformowaniu pyzy możemy wrzucić ją do gotującej się wody. Czas gotowania wynosi od 5 do 8 minut od momentu wypłynięcia pyzy. 

Pyzy z mięsem - jakie dodatki pasują? 

Pyzy z mięsem możemy podawać w dowolny sposób, jednak jednym z najpopularniejszych jest dodatek boczku z cebulką. Należy je pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Pyzy będą też doskonale komponowały się z sosem pieczeniowym lub warzywnym. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.