Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jesień to najlepszy czas na pyszne, rozgrzewające dania. Kremowa zupa czosnkowa brzmi idealnie na tę porę roku. Internet podbija przepis na zupę z... 60 ząbków czosnku. Jak ją zrobić? Przygotowanie jest bardzo proste - sprawdźcie przepis i zobaczcie popularny filmik z TikToka.
Składniki:
Do podania:
Z każdej główki czosnku ścinamy wierzch, jeśli mają dużo łupin, zdejmujemy te wierzchnie (nie odsłaniamy całkowicie ząbków). Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Główki czosnku układamy na płacie folii aluminiowej i skrapiamy oliwą od strony ściętego wierzchołka. Zawijamy w folię i pieczemy przez 45 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a cebulę podsmażamy na patelni na złoto.
Do misy blendera wrzucamy podsmażoną cebulkę i ugotowane ziemniaki. Upieczone główki czosnku wyciskamy, całość blendujemy na gładką masę. Przekładamy ją do garnka (jeśli używacie blendera ręcznego, możecie od razu zrobić to w garnku) i zalewamy bulionem. Wrzucamy tymianek, wlewamy białe wino i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Rozlewamy do misek, każdą porcję posypujemy z wierzchu tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kromkami świeżej bagietki.
A poniżej możecie zobaczyć filmik z przygotowania zupy autorstwa Liz, prowadzącej na TikToku profil "foodwithliz".