Fasolka po bretońsku - przepis babci. Pamiętaj o jednym ważnym kroku

Fasolka po bretońsku to świetny pomysł na sycący, rozgrzewający obiad. To pyszne danie świetnie smakuje zwłaszcza w jesienne i zimowe dni, a przepis babci na fasolkę po bretońsku zawsze się udaje. Jeśli lubisz sycące, aromatyczne potrawy, koniecznie wypróbuj ten przepis na fasolkę po bretońsku.

Więcej przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl

Fasolka po bretońsku często gości na naszych stołach jako pyszne, sycące danie obiadowe. Pyszna fasola, wędzony boczek i aromatyczny sos znikają w mig z naszych talerzy i choć wydawać by się mogło, że fasolka po bretońsku to dość "ciężkie" danie, zrobione z przepisu babci wyjdzie idealne. Musisz jednak pamiętać o ważnym kroku - zasmażce. Nie wolno jej przeciągnąć.

Fasolka po bretońsku - przepis babci

Składniki:

  • 50 dag fasoli
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • około 3 łyżek koncentratu pomidorowego
  • mała łyżeczka cukru
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka mąki i łyżka smalcu
Zobacz wideo

Fasolka po bretońsku - przygotowanie: 

  • Najważniejszym krokiem w przygotowaniu fasolki po bretoński z przepisu babci, jest przygotowanie fasolki. Dzień przed planowanym gotowaniem należy ją zalać wodą i moczyć przez całą noc. 
  • Kiedy fasolka zmięknie, należy ją odcedzić i zalać nową wodą. Następnie dodać do niej przyprawy - cukier, sól, majeranek, pieprz, ziele i liść laurowy i gotować na wolnym ogniu.
  • Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Następnie dodać do garnka z fasolką.
  • Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec smażenia, dodać drobno posiekany czosnek i całość przełożyć do garnka z fasolką.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie koncentratu - dodaj trzy łyżki i wymieszaj całość.
  • Ostatnim etapem jest przygotowanie zasmażki - na patelni należy rozgrzać łyżkę smalcu i dodać łyżkę mąki, cały czas energicznie mieszając, bu nie powstały grudki. Zasmażkę dodać do garnka z fasolką i dokładnie wymieszać. Całość gotować przez kilka minut i gorącą fasolkę podawać na talerz. Smacznego!

Wskazówka - zamiast koncentratu pomidorowego można użyć passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki. Świetnym uzupełnieniem smaku fasolki bo bretońsku, będzie kromka własnoręcznie pieczonego chleba.

Więcej o: