Więcej przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl
Fasolka po bretońsku często gości na naszych stołach jako pyszne, sycące danie obiadowe. Pyszna fasola, wędzony boczek i aromatyczny sos znikają w mig z naszych talerzy i choć wydawać by się mogło, że fasolka po bretońsku to dość "ciężkie" danie, zrobione z przepisu babci wyjdzie idealne. Musisz jednak pamiętać o ważnym kroku - zasmażce. Nie wolno jej przeciągnąć.
Fasolka po bretońsku - przepis babci
Składniki:
- 50 dag fasoli
- 25 dag wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy
- około 3 łyżek koncentratu pomidorowego
- mała łyżeczka cukru
- liść laurowy i ziele angielskie
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- łyżeczka majeranku
- łyżka mąki i łyżka smalcu
Fasolka po bretońsku - przygotowanie:
- Najważniejszym krokiem w przygotowaniu fasolki po bretoński z przepisu babci, jest przygotowanie fasolki. Dzień przed planowanym gotowaniem należy ją zalać wodą i moczyć przez całą noc.
- Kiedy fasolka zmięknie, należy ją odcedzić i zalać nową wodą. Następnie dodać do niej przyprawy - cukier, sól, majeranek, pieprz, ziele i liść laurowy i gotować na wolnym ogniu.
- Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Następnie dodać do garnka z fasolką.
- Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec smażenia, dodać drobno posiekany czosnek i całość przełożyć do garnka z fasolką.
- Kolejnym krokiem jest dodanie koncentratu - dodaj trzy łyżki i wymieszaj całość.
- Ostatnim etapem jest przygotowanie zasmażki - na patelni należy rozgrzać łyżkę smalcu i dodać łyżkę mąki, cały czas energicznie mieszając, bu nie powstały grudki. Zasmażkę dodać do garnka z fasolką i dokładnie wymieszać. Całość gotować przez kilka minut i gorącą fasolkę podawać na talerz. Smacznego!
Wskazówka - zamiast koncentratu pomidorowego można użyć passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki. Świetnym uzupełnieniem smaku fasolki bo bretońsku, będzie kromka własnoręcznie pieczonego chleba.
Przepyszna fasolka po bretońsku - idealna na jesienne chłodyOtwórz galerię