Zapiekanka ziemniaczana - przepis. Magda Gessler robi ją nieco inaczej. W czym tkwi sekret?

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną Magdy Gessler dał się poznać w jednym z odcinków programu "Kuchenne rewolucje". Restauratorka zdradziła przepis na kugel - tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Babka ziemniaczana z tego przepisu jest łatwa i dzięki jednemu składnikowi, nabierze polskiego charakteru.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Magda Gessler w swoim programie "Kuchenne rewolucje" wyjawia swoje sposoby i przepisy na znane potrawy. Przepis Magdy Gessler na babkę ziemniaczaną znaną także pod nazwą kugel również zyskał nowy, bardziej polski wymiar przez dodanie nadzienia z boczku. Co w tym niezwykłego? Kugel to tradycyjna żydowska potrawa, a - jak wiadomo - Żydzi nie spożywają wieprzowiny. Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo prosty, a potrzebne składniki są w niemal każdej kuchni. Przygotuj kugel już dziś i zachwyć się tą prostotą i smakiem tego dania. 

&A,Lot,Of,Handmade,Croquettes,With,MeatKrokiety na trzy sposoby. Jedna zmiana odmieni ich smak

Babka ziemniaczana Magdy Gessler - przepis: 

Żeby wykonać kugel żydowski z boczkiem, potrzebujesz:

  • 10 ziemniaków
  • 2 spore cebule
  • 5 jajek
  • łyżkę oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczkę pieprzu
  • boczek

Kugel żydowski z boczkiem - sposób przygotowania:

Wodę po gotowaniu ryżu warto wykorzystaćWylewasz wodę po gotowaniu ryżu? Lepiej się wstrzymaj, bo dużo tracisz

  1. Zacznij od starcia ziemniaków i cebuli na tarce o małych oczkach - tak jak na placki ziemniaczane. Odstaw je na około 10 minut, następnie delikatnie odcedź.
  2. Oddziel żółtka od białek, następnie żółtka dodaj do masy ziemniaczanej i wymieszaj.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą ziemniaczaną.
  5. Nasmaruj olejem naczynie żaroodporne i nałóż masę ziemniaczaną, dokładnie rozprowadzając w naczyniu.
  6. Na masę połóż boczek pokrojony w cienkie paski i równomiernie rozprowadź go na masie.
  7. Naczynie żaroodporne przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upływie godziny zdejmij folię i piecz kugel jeszcze przez 15 minut.  
Zobacz wideo

Tak przygotowana zapiekanka ziemniaczana fantastycznie smakuje jako dodatek do mięs, sałatek, solo lub w towarzystwie aromatycznego rosołu. Prostota tego dania niewątpliwie jest jego największą zaletą, podobnie jak dowolność w wyborze nadzienia - kugel fantastycznie smakuje z dodatkiem grzybów, kapusty kiszonej, mięsa gotowanego lub na słodko. Wszystko zależy, na co akurat masz ochotę. Smacznego! 

Więcej o: