Przepis na naleśniki według Ewy Wachowicz. O tym etapie wiele osób zapomina

Naleśniki kochamy wszyscy. To świetny pomysł na śniadanie czy podwieczorek, smakują idealnie na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Przepis na naleśniki według Ewy Wachowicz sprawi, że twoje naleśniki nie będą miały sobie równych, musisz jednak pamiętać o ważnym etapie. Jakim? Wyjaśniamy.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl

Przepis na naleśniki jest prosty i wydaje się oczywisty - wystarczy mąka, mleko, jajka i szklanka wody. Ewa Wachowicz podpowiada, co należy zrobić, by nasze naleśniki były idealne. Sekret idealnych naleśników tkwi bowiem w cieście - według przepisu na naleśniki Ewy Wachowicz, gotowe ciasto należy na pół godziny odstawić, żeby "odpoczęło". 

Przepis na naleśniki Ewy Wachowicz:

Składniki:

  • Dwie szklanki mąki 
  • Szklanka mleka
  • Szklanka wody (może być gazowana)
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • Dwie łyżki cukru

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść wszystkie składniki w misce i połącz je mikserem.
  2. Odłóż ciasto naleśnikowe na pół godziny, by odpoczęło. Dzięki temu, składniki lepiej się połączą.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu (najlepsze jest masło klarowane).
  4. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. Usmażone naleśniki podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków.  
Zobacz wideo

Wskazówka: Ewa Wachowicz poleca naleśniki podawać z nadzieniem z białego sera. Biały ser należy przetrzeć przez sito, doprawić cukrem i dodać śmietankę. Całość wymieszać i nałożyć na naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie mają sobie równych - twoja rodzina je pokocha. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.