• Link został skopiowany

Naleśniki po meksykańsku - obiad w kolorze sombrero. Sprawdź prosty przepis

Naleśniki po meksykańsku to sycąca eksplozja smaku, którą szczególnie docenią mięsożercy. Szukasz pomysłu na naleśniki? Sprawdź trzy wersje w tym także opcję dla wegan.
Naleśniki meksykańskie są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zdjęcie ilustracyjne
Maxim Ahner/shutterstock

Naleśniki meksykańskie - znaki rozpoznawcze meksykańskiej kuchni 

Dania meksykańskie oznaczają ostre smaki i aromatyczne przyprawy. Chili dodaje się niemal do każdej potrawy, nawet do deserów. Do najczęściej używanych składników należą: 

  • czerwona fasola
  • kukurydza 
  • wołowina
  • kurczak 
  • i oczywiście chili 

Marzą Ci się naleśniki meksykańskie? Sprawdź trzy różne opcje do wyboru:

Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku - alternatywa dla wołowiny 

Polacy raczej stronią od wołowiny, jest to wymagające mięso, z którym jest nam nie po drodze. Z powodzeniem może ją zastąpić baza tradycyjnego kotleta. Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku nie tylko dobrze smakują, ale też są bardzo syte. Nie ma nic lepszego niż naleśniki po meksykańsku zapiekane na gorąco po długim dniu w pracy lub na uczelni. Prosty i szybki przepis znajdziesz poniżej. 

Składniki na ciasto

  • mąka - 150 g
  • mleko - 250 ml 
  • jajka - 2 sztuki 
  • woda mineralna - ¼ szklanki 
  • szczypta soli 
  • olej - 2 łyżki stołowe 

Składniki na farsz: 

  • mięso mielone - 500 g 
  • cebula - 1 sztuka 
  • pomidor - 1 sztuka 
  • papryka - 1 sztuka 
  • kukurydza w puszce 
  • czerwona fasola w puszce 
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki 
  • pikantny ketchup - 5 łyżek 
  • ostra papryka 
  • sól
  • pieprz 
  • olej 
  • woda - ¼ szklanki 

Dodatki: 

  • ser żółty 
  • sos meksykański 

Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku - krok po kroku 

1 etap ciasto: 

  1. Do przesianej mąki dodaj jajka, sól, mleko wodę i olej. 
  2. Wszystkie składniki zmiksuj i smaż naleśniki na nagrzanej patelni.

2 etap farsz: 

  1. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem duś posiekaną cebulę, następnie dodaj mięso mielone. Po kwadransie dodaj wszystkie warzywa oraz ketchup, koncentrat i wodę. 
  2. Całość dopraw do smaku i duś przez kolejny kwadrans.  
  3. Na koniec dodaj ser oraz sos ze słoika. 

3 etap pieczenie: 

  1. Farsz wyłóż na naleśniki i zawiń wedle uznania, zapiecz naleśniki przez krótką chwilę i na koniec polej sosem. 
Zobacz wideo Zobacz też inny przepis na naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem - szybki przepis

Zamiast smażonych naleśników użyj gotowych wrapów, można je podpiec lekko na ogniu lub już później z farszem w piekarniku. Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem przygotowujemy dokładnie tak samo jak wersję z mięsem mielonym. W formie dodatku warto użyć sosu czosnkowego. Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym idealnie komponują się z delikatnym mięsem kurczaka. Ta wersja z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. 

Zobacz też: Roladki z tortilli - sprawdzone przepisy na lunch lub drugie śniadanie

Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym - przepis na domowy sos

Gotowym sosom czosnkowym często brakuje naturalnego smaku i aromatu. Jak szybko zrobić własny sos do naleśników meksykańskich?  Poniżej prezentujemy prosty przepis. 

Składniki: 

  • jogurt naturalny - 200 g
  • majonez - 3 łyżki 
  • ząbek czosnku - 4 sztuki 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

  • Jogurt należy wymieszać z majonezem 
  • W kolejnym kroku dodajemy czosnek, który wcześniej należy przecisnąć przez praskę. 
  • Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 
  • Przed podaniem sos należy schłodzić w lodówce przez pół godziny. 

Naleśniki po meksykańsku z warzywami i bez mięsa

Naleśniki po meksykańsku z warzywami przygotujesz dokładnie tak samo jak w wersji z mięsem mielonym. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem powyżej i pominąć etap dotyczący mięsa. Brak wołowiny, czy mięsa wieprzowego nie oznacza, ze naleśnik straci na swoim smaku, czy aromacie. Każdy, kto w składzie będzie poszukiwał czegoś konkretnego, może dodać pokrojone kotlety sojowe. 

Zobacz też: Genialny przepis na naleśniki. Francuski szef kuchni dodawał do ciasta nietypowy składnik

Więcej o: