Dania meksykańskie oznaczają ostre smaki i aromatyczne przyprawy. Chili dodaje się niemal do każdej potrawy, nawet do deserów. Do najczęściej używanych składników należą:
Marzą Ci się naleśniki meksykańskie? Sprawdź trzy różne opcje do wyboru:
Polacy raczej stronią od wołowiny, jest to wymagające mięso, z którym jest nam nie po drodze. Z powodzeniem może ją zastąpić baza tradycyjnego kotleta. Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku nie tylko dobrze smakują, ale też są bardzo syte. Nie ma nic lepszego niż naleśniki po meksykańsku zapiekane na gorąco po długim dniu w pracy lub na uczelni. Prosty i szybki przepis znajdziesz poniżej.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Dodatki:
Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku - krok po kroku
1 etap ciasto:
2 etap farsz:
3 etap pieczenie:
Zamiast smażonych naleśników użyj gotowych wrapów, można je podpiec lekko na ogniu lub już później z farszem w piekarniku. Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem przygotowujemy dokładnie tak samo jak wersję z mięsem mielonym. W formie dodatku warto użyć sosu czosnkowego. Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym idealnie komponują się z delikatnym mięsem kurczaka. Ta wersja z pewnością przypadnie do gustu dzieciom.
Zobacz też: Roladki z tortilli - sprawdzone przepisy na lunch lub drugie śniadanie
Gotowym sosom czosnkowym często brakuje naturalnego smaku i aromatu. Jak szybko zrobić własny sos do naleśników meksykańskich? Poniżej prezentujemy prosty przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Naleśniki po meksykańsku z warzywami przygotujesz dokładnie tak samo jak w wersji z mięsem mielonym. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem powyżej i pominąć etap dotyczący mięsa. Brak wołowiny, czy mięsa wieprzowego nie oznacza, ze naleśnik straci na swoim smaku, czy aromacie. Każdy, kto w składzie będzie poszukiwał czegoś konkretnego, może dodać pokrojone kotlety sojowe.
Zobacz też: Genialny przepis na naleśniki. Francuski szef kuchni dodawał do ciasta nietypowy składnik