Z jakich powodów sięgamy po miód wrzosowy? Właściwości prozdrowotne tego miodu zasługują na naszą uwagę. Jest on bogatym źródłem witaminy A, jak również witamin z grupy B: witaminy B3 (kwasu nikotynowego), witaminy B4 (choliny), witaminy B5 (kwasu pantotenowego) i witaminy B9 (kwasu foliowego). Miód wrzosowy zawiera również roślinne hormony wzrostu oraz takie neurohormony, jak np. acetylocholina. Jest źródłem licznych biopierwiastków, w szczególności magnezu, żelaza, wapnia, sodu, potasu czy chloru.
Miód wrzosowy wykazuje działanie antyseptyczne i moczopędne, toteż stosowany jest profilaktycznie oraz wspomagająco w przypadku chorób układu moczowego. Szacuje się, że może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób prostaty u mężczyzn. Miód wrzosowy znany jest także z właściwości bakteriobójczych, sprawdza się więc w przypadku stanów zapalnych układu pokarmowego. Silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne sprawia, że miód wrzosowy ceniony jest też w walce z przeziębieniem i grypą, a także w profilaktyce i wspomaganiu układu odpornościowego. Korzystnie wpływa również na układ nerwowy, łagodząc skutki stresu oraz poprawiając kondycję psychiczną. Miód wrzosowy znalazł także zastosowanie w branży kosmetycznej.
Jeśli już zakupimy miód wrzosowy, jak spożywać nabyty produkt, by w pełni cieszyć się jego właściwościami prozdrowotnymi? Znawcy radzą, by miód spożywać najlepiej bezpośrednio ze słoiczka, bo już w jamie ustnej dochodzi do wchłaniania miodu przez układ naczyń krwionośnych. Należy też pamiętać, że miód podgrzany powyżej temperatury 40 stopni Celsjusza traci wiele ze swoich cennych właściwości. Miód wrzosowy należy do tych miodów, które chętnie stosowane są w kuchni. Najczęściej dodaje się go do herbaty czy też kawy, zastępując nim cukier. Miód wrzosowy sprawdza się również doskonale jako dodatek do mięs – wykorzystuje się go zarówno w zalewie miodowej, jak i w różnego rodzaju sosach. Miód ten będzie także idealnie komponował się z owsianką, jaglanką czy jogurtem.
Warto wiedzieć, gdy chcemy kupić miód wrzosowy, jak rozpoznać, że właśnie z tym miodem mamy do czynienia. Jego cena nie jest zbyt niska, dlatego dobrze jest mieć pewność, że kupujemy dokładnie ten rodzaj miodu, na który się zdecydowaliśmy. Pierwszą cechą, która pozwoli nam odróżnić miód wrzosowy od większości innych miodów, jest jego barwa. Miód wrzosowy należy bowiem do miodów o ciemnej barwie, co bierze się ze stosunkowo dużej, jak na miody, ilości białka, przewagi fruktozy nad sacharozą, a także rodzaju rośliny, z której jest produkowany oraz pory jego zbiorów (od lipca do października). Miód wrzosowy zazwyczaj ma kolor rubinowo-brunatny, można go porównać do barwy ciemnego bursztynu. Sugerując się wyłącznie kolorem miodu można go pomylić właściwie tylko z miodem gryczanym. Jeśli jednak przyjrzymy się konsystencji miodu, zyskamy niemal stuprocentową pewność, z jakim rodzajem miodu mamy do czynienia. Pierwotna konsystencja miodu wrzosowego jest płynna, ale jest on dość gęstym i esencjonalnym miodem. Charakteryzuje go niespotykany proces krystalizacji: miód ten dość szybko staje się bowiem galaretowatą masą, o ziarnistej, a nawet masłowatej konsystencji. Procesowi temu towarzyszy zmiana koloru na lekko pomarańczowy, czasem w odcieniach żółtego, brunatno-fioletowego, a nawet białego.
Cechą, która odróżnia miód wrzosowy od innych miodów, jest również jego smak. Choć podobnie jak inne miody odznacza się słodyczą, to charakterystyczna dla miodu wrzosowego jest goryczka i pewna cierpkość, a nawet ostrość smaku. Delikatnej nucie wrzosowej goryczki towarzyszy również mocny, wrzosowy aromat, którego nie da się pomylić z zapachem żadnego innego miodu.
Jeśli chcemy kupić miód wrzosowy, cena może nas nieco zaskoczyć. Miód wrzosowy jest bowiem jednym z najdroższych miodów, za kilogram tego produktu przyjdzie nam zapłacić grubo powyżej 100 złotych. Co sprawia, że miód wrzosowy jest tak cenny? Zdecydowanie: trudności w jego pozyskiwaniu. W Polsce jest stosunkowo niewiele wrzosowisk, toteż pszczelarze muszą poszukiwać miejsc na pasieki głęboko w borach czy np. na rozległych terenach poligonów wojskowych. Bardzo często w tych miejscach problemem jest brak wody, która niezbędna jest pszczołom do życia i utrzymania dobrej kondycji. A ta jest pszczołom produkującym miód wrzosowy szczególnie potrzebna, gdyż zbiory nektaru wrzosowego są dla nich mocno wyczerpujące. Warto też wiedzieć, że miód wrzosowy jest z natury bardzo gęsty, przez co wymaga od pszczelarzy unikalnego podejścia w produkcji. Do wyizolowania czystego miodu wrzosowego konieczne jest bowiem podwójne wirowanie, a także specjalny sprzęt do rozluźniania ramek. To wszystko, oczywiście, znacząco wpływa na cenę miodu, sprawiając, że jest on niemal dwukrotnie droższy niż miód rzepakowy czy gryczany.
Zobacz też: Rodzaje miodów: gryczany, wielokwiatowy, spadziowy. Jakie właściwości ma miód?