Przepis na mielone Magdy Gessler jest banalny. Wiele osób pomija jednak ważny krok

Przepis na tradycyjny kotlet mielony jest banalny, dlatego tak go uwielbiamy. Od wielu lat kotlet mielony to obowiązkowa pozycja w niedzielnym menu wielu polskich rodzin, najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami. Magda Gessler zdradza swój sekret na idealne kotlety mielone. Chodzi o cebulkę.

Więcej przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl

Kotlet mielony to idealna propozycja niedzielnego dania obiadowego. Przepis na kotlety mielone jest niezwykle banalny, zawiera  dosłownie kilka składników i przyprawy, a wykonanie pysznych mielonych nie wymaga wiele czasu ani pracy. Przepis Magdy Gessler na idealne mielone nie różni się zbytnio od tego tradycyjnego - restauratorka zmienia tylko jedną rzecz, która jednak zupełnie odmienia tę potrawę. Sposób Magdy Gessler na idealne kotlety mielone tkwi bowiem we wcześniejszym podsmażeniu cebulki podczas gdy większość gospodyń dodaje do kotletów surową. Dzięki temu kotlety mielone zyskują na swojej delikatności, a ich smak nie równa się z niczym innym. 

$Breton,Beans,Served,On,A,White,PlateFasolka po bretońsku - przepis babci. Pamiętaj o tym kroku

Kotlety mielone Magdy Gessler - przepis:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 
  • duża cebula
  • jajko
  • pół bułki kajzerki
  • 25 ml wody
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do smażenia
  • mleko do namoczenia bułki
  • łyżka masła
  • olej do smażenia

Kotlety mielone - sposób wykonania: 

Przekrój ziemniaka na pół i przetrzyj nim krany w domu. Efekt cię zaskoczy (zdjęcie ilustracyjne)Jak gotujemy ziemniaki? Temperatura wody ma znacznie

  1. Należy zacząć od namoczenia kajzerki w mleku. Kiedy bułka zmięknie, odciskamy ją i mielimy.
  2. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle.
  3. Mięso mielone umieszczamy w misce i wbijamy jajko, dodajemy zmieloną kajzerkę oraz podsmażoną cebulkę i odrobinę gazowanej wody (to sprawi, że nasze mielone będą delikatne i pulchne)
  4. Czas na doprawienie mięsa - w zupełności wystarczy pieprz i sól (ilość wedle uznania)
  5. Mięso dokładnie wyrabiamy, i kiedy składniki już się połączą, wilgotnymi rękami formujemy lekko spłaszczone kule.
  6. Następnie, kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor (po ok. 5 - 7 minut z każdej strony). Płomień pod patelnią powinien być niewielki, by kotlety doszły w środku, a z zewnątrz były złociste i chrupiące.
Zobacz wideo

Tak przygotowane kotlety mielone będą przepyszne i soczyste. Podawaj je z ziemniakami lub kaszą gryczaną w towarzystwie ulubionych dodatków - polecamy zasmażane buraczki lub ogórki kiszone. Zrób już dziś  na obiad kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler, a twoja rodzina będzie zachwycona ich smakiem. 

Więcej o: