Przepisy z dyni są stosunkowo proste, jednak często dość czasochłonne. Dzieje się tak dlatego, że wiele z nich bazuje na dyni pieczonej, co oznacza, że nim przystąpimy do przygotowywania potrawy, musimy najpierw oczyścić i pokroić dynię na cząstki, a następnie upiec ją w piekarniku, co może zająć nawet około godziny. Niemniej jednak warto poświęcić ten czas, gdyż potrawy z dyni są wyjątkowo smaczne i aromatyczne, a także bogate w witaminy: A, C, E, niacynę, witaminy: B1, B2, potas, wapń oraz cynk.
W sklepach możemy znaleźć wiele odmian i gatunków dyni. Większość z nich to odmiany jadalne, doskonale nadające się do obróbki termicznej. Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów jest dynia piżmowa. Przepisy na jej przygotowanie można znaleźć w sieci i książkach kucharskich. Dynia ta doskonale sprawdzi się jako dodatek do sosów, gulaszy, ale także do słodkich wypieków. Dynię piżmową rozpoznamy po jej charakterystycznym kształcie gruszki oraz tym, że jej waga w porównaniu do innych odmian jest niewielka - mieści się między 1 a 3 kilogramami.
Pieczona dynia piżmowa
Składniki: dynia piżmowa, oliwa z oliwek, pestki słonecznika, garść żurawiny, sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Wśród potraw z dyni najpopularniejsza w naszych domach pozostaje zupa krem z dyni, która jest idealną propozycją na jesienny, rozgrzewający obiad. Wspaniały kolor zupy dyniowej dodaje energii na cały dzień.
Zupa z dyni
Składniki: 0,5 bulionu warzywnego, ok. 80 dag pieczonej dyni (może być piżmowa, Hokkaido), średnia cebula, 2 marchewki, masło, czosnek, zioła: tymianek, oregano, szklanka mleka
Przygotowanie:
Dania z dyni to nie tylko potrawy słone. Dynia doskonale sprawdzi się także jako składnik deserów, a zwłaszcza ciast. Oto przepis na proste ciasto dyniowe.
Składniki:
Przygotowanie:
Najbardziej rozpowszechnionym pod względem przydatności w kuchni gatunkiem dyni w Polsce jest dynia Hokkaido. Przepisy z jej udziałem stanowią zdecydowaną większość. Dzieje się tak dlatego, że dynia ta jest stosunkowo nieduża, dlatego łatwo się ją dzieli na mniejsze części. Ponadto jej miąższ jest bardzo aromatyczny, a skórka na tyle delikatna, że nie wymaga obierania, co jest dużym atutem. Po ugotowaniu miąższ jest słodki i ma posmak orzechowy. Dynia Hokkaido doskonale nadaje się do przygotowania:
Ostatnio dość głośno zrobiło się o tzw. dyni makaronowej. Przepisy na spaghetti z dyni podbijają internet i coraz więcej osób sięga właśnie po tą odmianę dyni. Czym różni się ona od pozostałych? Otóż ma ona bardziej włóknistą strukturę, co pozwala na uzyskanie w wyniku jej upieczenia wielu drobnych niteczek, do złudzenia przypominających makaron spaghetti. Wystarczy dynię przekroić na pół, usunąć pestki, następnie skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Upieczoną można podawać z sosem, np. bolognese.
Zobacz też: Krem z dyni? Z mlekiem kokosowym to prawdziwy hit. Jak ją zrobić? [PRZEPIS]