Przepisy z dyni. Jakie rozgrzewające potrawy można przygotować z dyni?

Przepisy z dyni są coraz bardziej popularne. Dynia nie kojarzy się już tylko jako symbol Halloween, ale również jako warzywo bogate w cenne składniki odżywcze i niezwykle smaczne. Zobacz, jakie pyszności możesz przygotować z dyni dla swojej rodziny.

Dynia piżmowa. Przepisy, które warto znać

Przepisy z dyni są stosunkowo proste, jednak często dość czasochłonne. Dzieje się tak dlatego, że wiele z nich bazuje na dyni pieczonej, co oznacza, że nim przystąpimy do przygotowywania potrawy, musimy najpierw oczyścić i pokroić dynię na cząstki, a następnie upiec ją w piekarniku, co może zająć nawet około godziny. Niemniej jednak warto poświęcić ten czas, gdyż potrawy z dyni są wyjątkowo smaczne i aromatyczne, a także bogate w witaminy: A, C, E, niacynę, witaminy: B1, B2, potas, wapń oraz cynk

W sklepach możemy znaleźć wiele odmian i gatunków dyni. Większość z nich to odmiany jadalne, doskonale nadające się do obróbki termicznej. Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów jest dynia piżmowa. Przepisy na jej przygotowanie można znaleźć w sieci i książkach kucharskich. Dynia ta doskonale sprawdzi się jako dodatek do sosów, gulaszy, ale także do słodkich wypieków. Dynię piżmową rozpoznamy po jej charakterystycznym kształcie gruszki oraz tym, że jej waga w porównaniu do innych odmian jest niewielka - mieści się między 1 a 3 kilogramami. 

Pieczona dynia piżmowa 

Składniki: dynia piżmowa, oliwa z oliwek, pestki słonecznika, garść żurawiny, sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na pół i usuwamy pestki. Miąższ obu połówek nacinamy w kratkę, tak aby nie przeciąć skóry.
  2. W misce łączymy ze sobą oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  3. Dynię nacieramy mieszanką i na chwilę odstawiamy. 
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim dynię
  5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  6. Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika.
  7. Po wyjęciu z piekarnika dynię przekładamy na talerze, posypujemy słonecznikiem i żurawiną i podajemy jako przystawkę lub dodatek do obiadu. 

Potrawy z dyni. Zupa dyniowa

Wśród potraw z dyni najpopularniejsza w naszych domach pozostaje zupa krem z dyni, która jest idealną propozycją na jesienny, rozgrzewający obiad. Wspaniały kolor zupy dyniowej dodaje energii na cały dzień. 

Zupa z dyni

Składniki: 0,5 bulionu warzywnego, ok. 80 dag pieczonej dyni (może być piżmowa, Hokkaido), średnia cebula, 2 marchewki, masło, czosnek, zioła: tymianek, oregano, szklanka mleka 

Przygotowanie: 

  1. Dynię należy umyć, pokroić, oczyścić z pestek, a następnie upiec w piekarniku na blaszce. (czas potrzebny na to wynosi około 40 minut; temperatura 200°C).
  2. Warzywa (cebulę i marchew) obieramy i kroimy na drobne kawałki. Na maśle podsmażamy je.
  3. Następnie podsmażone warzywa wrzucamy do garnka z bulionem i zaczynamy gotować.
  4. Dodajemy także upieczoną dynię.
  5. Kiedy wszystko dokładnie zmięknie, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła, sól i pieprz do smaku. Zagotuj całość
  6. Pod koniec gotowania dolej szklankę mleka (może być więcej jeśli chcesz by była nieco rzadsza) i zblenduj całość.
  7. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. 

Dania z dyni. Ciasto dyniowe na start

Dania z dyni to nie tylko potrawy słone. Dynia doskonale sprawdzi się także jako składnik deserów, a zwłaszcza ciast. Oto przepis na proste ciasto dyniowe.

Składniki: 

  • ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej, 40 dag dyni bez skóry, 4 jajka, pół szklanki ksylitolu, szklanka oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, sól
  • krem: opakowanie serka mascarpone, śmietanka 36%, 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Dynię ścieramy na tarce.
  2. W misce łączymy mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
  3. Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy ksylitol. Ubijamy na najwyższych obrotach aż masa będzie puszysta.
  4. Do masy wlewamy olej. Następnie wsypujemy składniki sypkie i mieszamy wszystko razem łyżką drewnianą.
  5. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.
  6. Po ostudzeniu ciasto dzielimy na dwa blaty.
  7. W międzyczasie przygotowujemy krem śmietankowy. W misie miksera umieszczamy schłodzoną śmietankę i ubijamy na najwyższych obrotach. Dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy zimny serek mascarpone. Gotowym kremem przekładamy ciasto i wkładamy do lodówki, aby całość schłodzić. 
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka - przepis

Dynia Hokkaido - przepisy. Jakie receptury wykorzystują tę dynię?

Najbardziej rozpowszechnionym pod względem przydatności w kuchni gatunkiem dyni w Polsce jest dynia Hokkaido. Przepisy z jej udziałem stanowią zdecydowaną większość. Dzieje się tak dlatego, że dynia ta jest stosunkowo nieduża, dlatego łatwo się ją dzieli na mniejsze części. Ponadto jej miąższ jest bardzo aromatyczny, a skórka na tyle delikatna, że nie wymaga obierania, co jest dużym atutem. Po ugotowaniu miąższ jest słodki i ma posmak orzechowy. Dynia Hokkaido doskonale nadaje się do przygotowania:

Dynia makaronowa. Przepisy na pyszne dania

Ostatnio dość głośno zrobiło się o tzw. dyni makaronowej. Przepisy na spaghetti z dyni podbijają internet i coraz więcej osób sięga właśnie po tą odmianę dyni. Czym różni się ona od pozostałych? Otóż ma ona bardziej włóknistą strukturę, co pozwala na uzyskanie w wyniku jej upieczenia wielu drobnych niteczek, do złudzenia przypominających makaron spaghetti. Wystarczy dynię przekroić na pół, usunąć pestki, następnie skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Upieczoną można podawać z sosem, np. bolognese.

Zobacz też: Krem z dyni? Z mlekiem kokosowym to prawdziwy hit. Jak ją zrobić? [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.