Gzik - przepis Magdy Gessler. To prosty i pyszny dodatek do ziemniaków

Gzik to tradycyjny dodatek do ziemniaków, słynący z regionalnej kuchni wielkopolskiej. Gzik to pasta twarogowa, której wykonanie jest banalne, a wyrazisty smak wręcz powala. Przepis Magdy Gessler na gzik wykonasz bez problemu samodzielnie, jednak musisz mieć twaróg naprawdę dobrej jakości.

Więcej regionalnych przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl

Pyry z gzikiem to klasyka kuchni wielkopolskiej. Pyszne, pieczone ziemniaki z dodatkiem wytrawnej pasty twarogowej to prawdziwa uczta dla podniebienia a prostota tego dania idealnie wpisuje się w idee kuchni regionalnej - ma być pysznie, prosto i do syta. Sposób Magdy Gessler na idealny gzik jest oczywisty, jednak warto wziąć go pod uwagę przed gotowaniem. Żeby gzik był idealny, musisz mieć naprawdę dobry twaróg, to istota wyjątkowego smaku. 

Różowy lub perłowy kolor białka oznacza, że jajko nie nadaje się do spożyciaEksperci: kolor żółtka nie ma znaczenia, ale białku lepiej się przyjrzeć

Gzik Magdy Gessler - przepis:

  • około 40 dag dobrej jakości twarogu (najlepiej z sita)
  • około pół szklanki śmietany 18%
  • jedna cebula
  • świeży koperek
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Wykonanie: 

.Frying,Meatballs,On,The,Stove,In,A,Frying,Pan.Przepis na mielone Magdy Gessler. Wiele osób pomija ten krok

  1. Twaróg rozdrabniamy widelcem
  2. Do rozdrobnionego twarogu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy
  3. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, posiekany koperek i szczypiorek
  4. Całość doprawiamy solą i pieprzem
Zobacz wideo

Tak przygotowany gzik najlepiej smakuje podany na gorącym, pieczonym ziemniaku w łupinie. Jeśli masz ochotę na szybką i przepyszną przekąskę, to pyry z gzikiem sprawdzą się idealnie. Smacznego!

Więcej o: