Idealne ciasto na pierogi. 5 najczęstszych błędów, przez które się nie udaje

Pierogi to jedno z ukochanych dań wszystkich Polaków. Pierogi wydają się potrawą prostą i mało skomplikowaną - wystarczy zagnieść ciasto i zrobić farsz. Wiele osób popełnia jednak błędy, przez które idealne ciasto na pierogi im nie wychodzi. Poznaj 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas jego wyrabiania.

Więcej sposobów na świąteczne potrawy znajdziesz na www.gazeta.pl

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, warto więc powoli zbierać pomysły na świąteczne menu. Nikt jednak chyba nie wyobraża sobie świąt bez przepysznych pierogów. Na tę potrawę czekają wszyscy zgromadzeni wokół świątecznego stołu, a pierogi znikają z półmisków jako pierwsze. Nic dziwnego, pierogi są pyszne, a w święta smakują wyjątkowo.

Idealne ciasto na pierogi. O czym należy pamiętać? 

Co należy zrobić, by pierogi wszyły nam idealnie? Najważniejsze, to odpowiednio przygotować ciasto. Wiele osób notorycznie popełnia pewne błędy, przez które pierogi nie wychodzą, a ich przygotowanie bardziej przypomina mozolną pracę, niż świąteczną przyjemność. Oto kilka błędów, których należy unikać podczas przygotowania ciasta na pierogi. 

Idealne ciasto na pierogi. Jakich błędów unikać? 

  1. Dodatek jajka. Oczywiście nie ma nic złego w dodatku jajka do ciasta na pierogi, jednak należy pamiętać, że wtedy ciasto staje się twarde i mało plastyczne  - jeśli chcesz uniknąć wysiłku podczas wałkowania ciasta, możesz pominąć dodatek jajka.
  2. Mąka - wybierz odpowiedni rodzaj. Ważny jest zarówno typ jak i ilość mąki. By ciasto na pierogi wyszło delikatne i elastyczne, mąki nie może być zbyt dużo, a najlepszym wyborem będzie mąka o typie 450.
  3. Kolejnym często popełnianym błędem jest użycie zimnej wody do ciasta. Woda powinna być letnia, wtedy ciasto będzie plastyczne. Letnią wodę mieszamy z olejem i dodajemy do ciasta.
  4. Zbyt cienko rozwałkowane ciasto. Przez ten błąd, farsz może wypływać podczas gotowania, kompletnie niszcząc nasze pierogi.
  5. Kolejnym błędem podczas wyrabiania ciasta, jest użycie soli gruboziarnistej - taka sól może porwać ciasto, co spowoduje, że w czasie gotowania farsz wypłynie. 

Jeżeli nie popełnisz tych błędów, twoje ciasto wyjdzie naprawdę idealne. Zainspiruj się przepisem Magdy Gessler, a twoje świąteczne pierogi będą hitem! Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.