Jak zrobić biszkopt na tort? A może jednak kupić?
Dawniej w wielopokoleniowych domach kobiety dzieliły się obowiązkami i na przykład, gdy w rodzinie odbywał się ślub lub planowano urodziny, doświadczone seniorki rodu wypiekały biszkopty, a młodsze kobiety zajmowały się przekładaniem słodkiej masy oraz zdobieniem. Współcześnie bez względu na wiek, pieką zarówno kobiety, jak i mężczyźni, jednak ze względu na brak czasu często idziemy na skróty i kupujemy gotowy biszkopt. Zastanawiasz się jak zrobić biszkopt? A może skusisz się na gotową wersję ze sklepu? Poniżej prezentujemy listę za i przeciw.
Jak zrobić ciasto biszkoptowe samodzielnie? Za i przeciw
Dlaczego warto przygotować własny biszkopt?
- sprawdzony skład ze świeżych produktów
- świeża i puszysta konsystencja
- możliwość doboru odpowiedniego kształtu oraz wielkości formy do pieczenie
- możliwość maksymalnego skupienia uwagi na słodkim wypieku, co pozwoli nam pozbyć się natarczywych myśli na przykład na temat pracy
- satysfakcja z wykonania ciasta samodzielnie
Jak zrobić ciasto biszkoptowe? Argumenty za kupnem
- oszczędność czasu
- możliwość dokupienia dowolnej ilości biszkoptowych placków
- cena gotowego ciasta biszkoptowego nie jest wygórowana - niezbędne składniki, które przyjdzie nam kupić mogą przerosnąć cenę gotowych blatów biszkoptowych
- proces tworzenia tortu lub ciasta będzie łatwy również dla początkujących
Każdy, kto nadal zastanawiasz się jak zrobić ciasto biszkoptowe i czy nie lepszym rozwiązaniem będzie gotowy produkt, powinien wypróbować poniższe przepisy i pamiętać o alternatywie. W dalszej części artykułu postaramy się odpowiedzieć na poniższe pytania:
- jak zrobić puszty biszkopt?
- jak zrobić biszkopt do rolady?
- jak zrobić czerwony biszkopt?
Jak zrobić puszty biszkopt do tortu?
To prosty i sprawdzony przepis, który pomoże uporać się z tym zadaniem nawet kulinarnym debiutantom. Szczegóły poniżej.
Lista składników:
- jajka - 5 sztuk
- cukier do wypieków - ¾ szklanki
- mąka pszenna - ¾ szklanki
- mąka ziemniaczana - ¼ szklanki
Zobacz wideo Znacie ten przepis?
Jak zrobić puszty biszkopt do tortu? Wykonanie:
- Przesiej mąkę i skrobię.
- Następnie oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
- Pod koniec procesu ubijania dokładaj stopniowo cukier po łyżce i ubijaj za każdym razem, gdy dosypiesz kolejna łyżkę.
- Na koniec dodawaj żółtka i ciągle ubijaj.
- Następnie do powstałej masy jajecznej dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.
- Piecz przez 40 minut w 170 stopniach.
- Po wystudzeniu kroimy biszkopt na 3 blaty.
- Nie można odkrajać biszkoptu od formy przed ostudzeniem.
Jak zrobić biszkopt do rolady, która nie pęknie?
Poniżej sprawdzony przepis, który na pewno się uda. Sprawdź jakie to proste.
Lista składników:
- jajka - 4 sztuki
- cukier - 1 szklanka
- mąka - 1 szklanka
- mąka ziemniaczana - ¼ szklanki
- proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
- ocet- 1 łyżka stołowa
Przepis na ciasto do rolady krok po korku
- Ubij białka z cukrem.
- Żółtka wymieszaj z octem i dodaj do białek, wymieszaj.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem i dodaj do masy. Następnie zamieszaj.
- Wyłóż papierem do pieczenia blachę i wylej na nią ciasto.
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez kwadrans.
- Wyjmij ciepłą roladę i wyłóż na szmatkę posypaną cukrem pudrem i zawiń.
- Tak zawiniętą roladę odstaw do wystudzenia.
- Po wystudzeniu ciasto rozwiń i posmaruj masą i ponownie zwiń.
- Na końcu wstaw roladę do lodówki.
Jak zrobić czerwony biszkopt - tajemniczy składnik
Zastanawiasz się jak zrobić czerwony biszkopt? Do ciasta wystarczy dodać sok z buraka, maliny lub wiśnie i sok z cytryny. Tym prostym sposobem uzyskamy ładny i delikatny kolor w sam raz na walentynkowy tort.
Zobacz też: Tort na walentynki, z którym poradzą sobie nawet niezbyt zaawansowani domowi cukiernicy