Jak zrobić biszkopt? Sprawdź 3 proste przepisy na każdą okazję

Jak zrobić puszysty biszkopt? Opanowanie sztuki wypieku tego ciasta ułatwi przygotowywanie słodkich deserów. Jak zrobić biszkopt do rolady? Jak zrobić biszkopt na tort? Podpowiadamy kilka prostych trików, dzięki którym dowiecie się jak zrobić ciasto biszkoptowe idealne!

Jak zrobić biszkopt na tort? A może jednak kupić? 

Dawniej w wielopokoleniowych domach kobiety dzieliły się obowiązkami i na przykład, gdy w rodzinie odbywał się ślub lub planowano urodziny, doświadczone seniorki rodu wypiekały biszkopty, a młodsze kobiety zajmowały się przekładaniem słodkiej masy oraz zdobieniem. Współcześnie bez względu na wiek, pieką zarówno kobiety, jak i mężczyźni, jednak ze względu na brak czasu często idziemy na skróty i kupujemy gotowy biszkopt. Zastanawiasz się jak zrobić biszkopt? A może skusisz się na gotową wersję ze sklepu? Poniżej prezentujemy listę za i przeciw. 

Jak zrobić ciasto biszkoptowe samodzielnie? Za i przeciw 

Dlaczego warto przygotować własny biszkopt? 

  • sprawdzony skład ze świeżych produktów 
  • świeża i puszysta konsystencja 
  • możliwość doboru odpowiedniego kształtu oraz wielkości formy do pieczenie
  • możliwość maksymalnego skupienia uwagi na słodkim wypieku, co pozwoli nam pozbyć się natarczywych myśli na przykład na temat pracy 
  • satysfakcja z wykonania ciasta samodzielnie

Jak zrobić ciasto biszkoptowe? Argumenty za kupnem 

  • oszczędność czasu
  • możliwość dokupienia dowolnej ilości biszkoptowych placków
  • cena gotowego ciasta biszkoptowego nie jest wygórowana - niezbędne składniki, które przyjdzie nam kupić mogą przerosnąć cenę gotowych blatów biszkoptowych
  • proces tworzenia tortu lub ciasta będzie łatwy również dla początkujących

Każdy, kto nadal zastanawiasz się jak zrobić ciasto biszkoptowe i czy nie lepszym rozwiązaniem będzie gotowy produkt, powinien wypróbować poniższe przepisy i pamiętać o alternatywie. W dalszej części artykułu postaramy się odpowiedzieć na poniższe pytania: 

  • jak zrobić puszty biszkopt?
  • jak zrobić biszkopt do rolady?
  • jak zrobić czerwony biszkopt?

Jak zrobić puszty biszkopt do tortu? 

To prosty i sprawdzony przepis, który pomoże uporać się z tym zadaniem nawet kulinarnym debiutantom. Szczegóły poniżej. 

Lista składników: 

  • jajka - 5 sztuk 
  • cukier do wypieków - ¾ szklanki 
  • mąka pszenna - ¾ szklanki 
  • mąka ziemniaczana - ¼ szklanki 
Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Jak zrobić puszty biszkopt do tortu? Wykonanie:

  • Przesiej mąkę i skrobię. 
  • Następnie oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. 
  • Pod koniec procesu ubijania dokładaj stopniowo cukier po łyżce i ubijaj za każdym razem, gdy dosypiesz kolejna łyżkę. 
  • Na koniec dodawaj  żółtka i ciągle ubijaj. 
  • Następnie do powstałej masy jajecznej dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. 
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. 
  • Piecz przez 40 minut w 170 stopniach. 
  • Po wystudzeniu kroimy biszkopt na 3 blaty. 
  • Nie można odkrajać biszkoptu od formy przed ostudzeniem. 

Jak zrobić biszkopt do rolady, która nie pęknie? 

Poniżej sprawdzony przepis, który na pewno się uda. Sprawdź jakie to proste. 

Lista składników: 

  • jajka - 4 sztuki 
  • cukier - 1 szklanka 
  • mąka - 1 szklanka 
  • mąka ziemniaczana - ¼ szklanki 
  • proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki 
  • ocet- 1 łyżka stołowa 

Przepis na ciasto do rolady krok po korku 

  • Ubij białka z cukrem.
  • Żółtka wymieszaj z octem i dodaj do białek, wymieszaj.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem i dodaj do masy. Następnie zamieszaj. 
  • Wyłóż papierem do pieczenia blachę i wylej na nią ciasto. 
  • Piecz ciasto w 180 stopniach przez kwadrans. 
  • Wyjmij ciepłą roladę i wyłóż na szmatkę posypaną cukrem pudrem i zawiń.
  • Tak zawiniętą roladę odstaw do wystudzenia. 
  • Po wystudzeniu ciasto rozwiń i posmaruj masą i ponownie zwiń. 
  • Na końcu wstaw roladę do lodówki. 

Jak zrobić czerwony biszkopt - tajemniczy składnik 

Zastanawiasz się jak zrobić czerwony biszkopt? Do ciasta wystarczy dodać sok z buraka, maliny lub wiśnie i sok z cytryny. Tym prostym sposobem uzyskamy ładny i delikatny kolor w sam raz na walentynkowy tort.

Zobacz też: Tort na walentynki, z którym poradzą sobie nawet niezbyt zaawansowani domowi cukiernicy

Więcej o: