Ryba po grecku - przepis tradycyjny i nie tylko

Ryba po grecku według tradycyjnego przepisu to typowe świąteczne must have. Zdecydowanie nie może zabraknąć tego dania na naszym stole podczas Wigilii. Poniżej kilka przepisów na wyśmienitą rybę po grecku.

Ryba po grecku łatwy przepis dla początkujących

Łatwy przepis na rybę po grecku zrealizujesz w kilku krokach. Warto wiedzieć, że jest to jedna z kluczowych potraw, które powinny pojawić się podczas Wigilii. Przepis na tradycyjną rybę po grecku znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • 800 gramów filetów dobrej jakości ryby
  • 500 gramów marchewki
  • 3 duże pietruszki
  • 1 seler
  • 1 duża cebula biała
  • 1 por
  • 3-4 szklanki ugotowanej wody (wrzątek)
  • 100 gramów koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • odrobina natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, papryka słodka, bazylia
  • mąka do panierki

Wykonanie krok po kroku

Ryba:

  1. Rybę należy dokładnie umyć. Następnie osuszyć. Później kroimy ją na kawałki. Przyprawiamy ją solą oraz pieprzem i odstawiamy, aby nasiąknęła przyprawami.
  2. Rybę obtaczamy w mące i smażymy.

Sos do ryby po grecku:

  1. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
  2. Dalej przekładamy je do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Wszystko gotujemy przez około 20 minut. Doprawiamy przyprawami.
  3. Musimy odlać trochę wywaru, dodać koncentrat.
  4. Cebulę obrać i pokroić, dalej zeszklić. Dołożyć warzywa, wywar, koncentrat. Wszystko mieszamy i gotujemy. Doprawiamy do smaku.
  5. Gorące warzywa wyłożyć na rybie.

Jak zrobić rybę po grecku - przepis z musztardą

Jak zrobić rybę po grecku z dodatkiem musztardy? Przepis jest banalnie prosty. Oto i on:

Do wykonania ryby będziemy potrzebować:

  • 1 kilogram fileta rybnego
  • 6-7 dużych marchewek
  • 1 seler
  • 3 pietruszki
  • 1 por - biała końcówka
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 koncentrat
  • sól, pieprz ziołowy

Wykonanie:

  1. Rybę myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w mące, smażymy na złoty kolor.
  2. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  3. Podsmażamy w garnku z grubym dnem cebulę, którą wcześniej pokroiliśmy. Dodajemy dalej warzywa. Doprawiamy i wlewamy bulion.
  4. Całość dusimy na małym ogniu. Dodajemy koncentrat. Doprawiamy.
  5. Po wystudzeniu dodajemy musztardę. Wszystko mieszamy. Układamy na rybie. Najlepiej podawać w naczyniu wykonanym ze szkła.

Ryba po grecku to danie, które z całą pewnością powinno pojawić się podczas Wigilii. Warto jest dodać, że najlepiej jeżeli przygotujemy potrawę dzień wcześniej, wówczas ryba będzie miała szansę nasiąknąć przyprawami.

Jaka ryba do ryby po grecku? Najlepszy wybór

Jeśli zastanawiasz się, jaka ryba do ryby po grecku będzie najlepsza, śpieszymy z odpowiedzią. Może być to na przykład dorsz, mintaj lub miruna.

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Zobacz też: Potrawy wigilijne na Śląsku: tradycyjne dania spożywane w wyjątkowy, wigilijny wieczór

Więcej o: