Karp w galarecie z warzywami - wigilijne danie krok po kroku

Karp w galarecie to wigilijna potrawa, która wedle polskiej tradycji musi pojawić się podczas uroczystej wieczerzy. Niektórzy go uwielbiają, inni z kolei nie chcą nawet spróbować. Wielu z nas marzy o tym, żeby na naszych stołach zagościł karp w galarecie bez ości, ponieważ to właśnie cienkie igiełki zniechęcają nas do jedzenia tej ryby. Jak zrobić karpia w galarecie? Poznajcie przepisy, które zachwycą nawet najbardziej wymagających.

Karp w galarecie z warzywami - klasyczny przepis

Karp w galarecie z warzywami w tradycyjnym wydaniu to danie, od którego powinniśmy zacząć. Kiedy poznamy już podstawy, przejdziemy do dalszych przepisów. Oto i klasyczna wersja:

Przepis podstawowy krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg karpia
  • 2 ugotowane jajka na twardo
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki ugotowanego zielonego groszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 cebula
  • przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
  • 1,5 l wody

Wykonanie: 

  1. Rybę należy odpowiednio przygotować. Czyścimy ją z łusek i wnętrzności. Kroimy ją na dzwonki. Tak przygotowane kawałki ryby wrzucamy do garnka.
  2. Zalewamy wodą i doprawiamy przyprawami.
  3. Cebulę obieramy i dodajemy do całości.
  4. Wszystko powinno gotować się na bardzo małym ogniu przez około 60 minut.
  5. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy. Należy ugotować je w oddzielnym garnku, aż będą miękkie.
  6. Jajka gotujemy na twardo.
  7. Kiedy ryba będzie już gotowa należy delikatnie wyjąć ją z wywaru i pozostawić do wystygnięcia.
  8. Do wywaru rybnego dodajemy żelatynę.
  9. Następnie przygotowujemy naczynie, w którym podamy rybę. Na dnie naczynia układamy pokrojone jajko oraz groszek i pozostałe warzywa.
  10. Z karpia delikatnie usuwamy ości, a następnie układamy porcje ryby w naczyniu i zalewamy całość wywarem. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż stężeje.

Karp faszerowany w galarecie z grzybami

Karp faszerowany w galarecie w towarzystwie grzybów to nie lada gratka dla prawdziwych smakoszy. Przepis z powodzeniem możemy zaserwować podczas Świąt Bożego Narodzenia. Przejdźmy zatem do wykonania.

Do wykonania karpia będziemy potrzebować:

  • 2 kg karpia
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • kilka sztuk suszonych grzybów
  • 50 g ugotowanych grzybów
  • 20 g żelatyny spożywczej
  • przypraw: sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 0,5 kg filetów rybnych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • odrobina masła
  • 1 cebula
Zobacz wideo Koniecznie sprawdź te przepisy:

Sposób przygotowania:

  1. Karpia dokładnie myjemy, ścinamy płetwy i głowę oraz usuwamy wnętrzności w taki sposób, aby nie uszkodzić skóry. Pozbywamy się także ości.
  2. Gotujemy bulion z pozostałych składników. Gdy będą już miękkie wyciągamy je i przerabiamy przez maszynkę.
  3. Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na rozgrzanej patelni. Potem również przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy bułkę i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Dalej kiedy masa będzie gotowa nadziewamy nią skórę ryby.
  5. Bierzemy brytfankę i wlewamy do niej przecedzony bulion. Karpia umieszczamy w gazie lub kuchennym rękawie. Całość gotujemy.
  6. Proces ten powinien trwać około 20 minut.
  7. Rybę wyciągamy. Wkładamy na półmisek. Bulion mieszamy z żelatyną. Zalewamy rybę i czekamy, aż stężeje.

Galareta z karpia z rodzynkami

Galareta z karpia podana w towarzystwie rodzynek jest wersją, która odbiega nieco od klasyki. To coś dla fanów słodkich dodatków do ryby. Oto i przepis:

Składniki:

  • 2 sztuki oprawionej ryby
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • żelatyna wieprzowa
  • 1 cytryna
  • 2 garści rodzynek
  • 1 pietruszka
  • przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie
  • 1 litr wody

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wstawiamy wodę do gotowania. Rybę pokrojoną na dzwonki i włoszczyznę należy umyć, a następnie wszystko wrzucić do garnka. Posolić i dodać inne przyprawy.
  2. Po około 60 minutach gotowania na wolnym ogniu wyciągnąć warzywa i rybę.
  3. Bulion przecedzić, a następnie dodać żelatynę i wymieszać.
  4. Rybę wyłożyć do naczynia. Posypać je rodzynkami, które wcześniej namoczyliśmy. Dołożyć parę kawałków marchewki i cytryny.
  5. Zalać przygotowanym bulionem z żelatyną.
  6. Włożyć naczynie do lodówki i zaczekać aż stężeje.
  7. Danie jest gotowe.

Jak widać, wykonanie karpia nie jest trudne. Co ważniejsze można zaserwować go na wiele sposobów. Na słodko i z farszem. Każdy znajdzie coś tu dla siebie. Wedle swoich upodobań smakowych.

Zobacz też: Pstrąg w galarecie

Więcej o:
Copyright © Agora SA