Ciasteczka na Boże Narodzenie - przepis na pierniki i pomysły na dekoracje

Ciasteczka na Boże Narodzenie to słodki pretekst do tego, aby w święta być jeszcze bardziej razem. Szukasz prostego przepisu na pierniki? Sprawdź poniższą propozycję i najlepsze patenty na zdobienie.

Jakie ciasteczka na Boże Narodzenie? - korzenne pierniki

Ich wyjątkowy smak to wybór zarówno dzieci jak i dorosłych, pierniki korzenne nie są zbyt słodkie, a i tak smakują znakomicie. Co więcej, łączą w sobie dwie skrajności: ciasteczka na Boże Narodzenie są kruche, ale też nie łamią się bez przyczyny. To czyni z nich doskonałą bazą do naturalnych bombek, które później można zjeść ze smakiem. Zastanawiasz się, jakie ciasteczka na Boże Narodzenie będą idealne? Wypróbuj poniższy przepis na pierniki i sprawdź, jak dekorować ciastka. 

Piernik staropolski przełożony powidłami i masą marcepanowąCiasto na święta Bożego Narodzenia? Piernik marchewkowy

Ciasteczka na Boże Narodzenie - kruche pierniki. Lista składników 

Oto lista składników potrzebnych do przygotowania kruchych ciasteczek na Boże Narodzenie:

  • Mąka pszenna lub tortowa - 800 g, 
  • Masło - 150 g,
  • Cukier - 300 g,
  • Soda - 1 mała łyżeczka, 
  • Cynamon - 2 małe łyżeczki,
  • Jajka - 3 sztuki,
  • Miód - 250 g,
  • Gotowa przyprawa do pierników,
  • Lukier do dekoracji: 3 łyżki wody, 30 dag cukru pudru, 1 dojrzała cytryna, olejek waniliowy lub pomarańczowy.
Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Jakie ciasteczka na Boże Narodzenie? Pierniki krok po kroku 

Jakie ciasteczka na Boże Narodzenie będą najlepsze? Pierniki! Z poniższym przepisem bez trudu przygotujesz ciastka korzenne, receptura jest banalnie prosta i z powodzeniem część obowiązków możesz przekazać dzieciom.  

  1. Rozpuszczamy masło w rondelku, następnie dodajemy: cukier, miód i przyprawy do pierników. Całość należy podgrzać i odstawić aż słodka masa wystygnie. 
  2. W misce mieszamy mąkę, sodę, dodajemy do słodkiej masy z rondelka. W kolejnym kroku wbijamy dwa jajka i zagniatamy ciasto. 
  3. Przy pomocy wałka należy rozwałkować ciasto na grubość około 5mm i powycinać kształty. Po tej czynności przekładamy pierniki na blaszkę z papierem do pieczenia. 
  4. Pieczemy ciastka w temperaturze około 170 C z termoobiegiem. 
  5. Czas pieczenia nie powinien przekraczać 15 minut. 
  6. Po ostygnięciu można przystąpić do dekoracji. 

Ciastka orzeszkiCiastka orzeszki. Genialny deser z PRL-u. Zrób je na święta i zaskocz gości

Pomysły na ciasteczka na Boże Narodzenie - przegląd najlepszych wzorów 

Mamy już bazę, ale jakie ciasteczka na Boże Narodzenie będą na tyle ładne, aby przyozdobić nimi choinkę lub podarować w formie prezentu? Przegląd najlepszych pomysłów na ciasteczka na Boże Narodzenie prezentujemy poniżej. 

  • minimalistyczna biel 
 
  • słodki domek z kilku piernikowych prostokątów 
 
  • małe miasteczko 
 
  • tradycyjny lukier z posypką 
 

Zobacz też: Tort piernikowy z masą pomarańczowo-serową. Wykwintny przepis na Boże Narodzenie

Więcej o: