• Link został skopiowany

Makowiec japoński: przepis na aromatyczne święta

Makowiec japoński, pomimo dość egzotycznej nazwy, jest w naszym kraju bardzo popularnym ciastem świątecznym. Jest aromatyczne, wilgotne i pełne przepysznych bakalii. Nie wyobrażasz sobie świąt bez makowca? Koniecznie sprawdź makowiec japoński PRZEPIS.
Makowiec japoński z polewą czekoladową: propozycja idealna na święta!
Zdjęcie ilustracyjne/Shutterstock

Przepis na makowiec japoński to niezwykle prosta i lubiana receptura. W wielu domach makowiec po japońsku zastępuje tradycyjny makowiec przede wszystkim dlatego, że jego przygotowanie nie wymaga wyrabiania drożdżowego ciasta, w które następnie należy zawinąć masę makową. Co prawda makowiec po japońsku pozbawiony jest miękkiego, rozpływającego się w ustach ciasta drożdżowego, ale za to nikt nie będzie narzekał na brak soczystej masy makowej z aromatycznymi bakaliami. Czego chcieć więcej jeśli chodzi o świąteczny deser

Makowiec po japońsku - konsystencja ciasta i wyjątkowy smak

W święta na stołach można spotkać wiele różnych ciast, część z nich  jest bardzo sucha i kruszy się przy każdej próbie krojenia na mniejsze kawałki. Gotowe ciasta, które kupujemy w sklepach często bardzo długo zalegają na półkach, co przekłada się później na konsystencję ciasta oraz jego smak. Tymczasem makowiec japoński oznacza wilgotny środek pełen aromatów. Bez zbędnych okruszków i postrzępionych kawałków. To ciasto naszpikowane bakaliami, które gwarantują prawdziwą eksplozję naturalnych smaków, co więcej obecne w składzie jabłko sprawia, że makowiec po japońsku zyskuje nieco winny klimat w sam raz do aromatycznej kawy lub herbaty. Prosty przepis na makowiec japoński prezentujemy poniżej. 

Przepis na makowiec japoński

Składniki:

  • masa makowa - ok. 800 g
  • jajka - 6 sztuk 
  • jabłka - 5 sztuk 
  • rodzynki - 100 g 
  • migdały - 100 g 
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki 
  • kasza manna - 10 łyżek stołowych 
  • orzechy włoskie - 100 g 
  • olejek rumowy - kilka kropel 
  • polewa kakaowa 
  • cukier puder lub wiórki kokosowe do posypania

Makowiec japoński z jabłkami krok po kroku 

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga szczególnych umiejętności. Makowiec japoński z jabłkami przygotujesz znacznie szybciej niż tradycyjny, a goście będą zachwyceni jego smakiem i aromatem. 

Ciasto japońskie z makiem: instrukcja 

  • Obierz jabłka i zetrzyj na tarce. 
  • Starte jabłka wymieszaj z masą makową
  • Oddziel żółtka od białek. 
  • Do masy makowej należy teraz dodać żółtka i bakalie, całość mieszamy. 
  • W kolejnym kroku dodajemy proszek do pieczenia i kaszę manną i ponownie mieszamy.  
  • Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z masą makową. 
  • Tak powstałe ciasto japońskie z makiem przekładamy do keksówki o wymiarach 25 x 35 cm, którą wcześniej należy wyłożyć papierem.  
  • Pieczemy ciasto przez 1 godzinę w 175 stopniach Celsjusza. 
  • Wystudzone ciasto polewamy polewą i posypujemy cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. 
  • Przed podaniem schłodzić. 
Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Makowiec japoński z gotowej masy makowej z puszki - czy warto? 

Zdecydowanie tak! Jest to duża oszczędność czasu i o wiele mniejszy bałagan w kuchni. Makowiec japoński z gotowej masy makowej z puszki to dobry wybór, o ile przed zakupem sprawdzisz dokładnie skład produktu i wybierzesz najlepszy! 

Makowiec w tej wersji to dobry wybór dla kogoś, kto dużo pracuje i nie ma czasu na wielogodzinne przygotowywanie tylko jednego ciasta. To ciasto zawsze wychodzi i jest bardzo smaczne. Nie bez znaczenia jest również fakt, że nie wysycha tak szybko jak tradycyjne makowce. 

Zobacz też: Ciasto miodownik - niezastąpione jesienią. Miód akacjowy robi robotę

Więcej o: