Przepis na makowiec japoński to niezwykle prosta i lubiana receptura. W wielu domach makowiec po japońsku zastępuje tradycyjny makowiec przede wszystkim dlatego, że jego przygotowanie nie wymaga wyrabiania drożdżowego ciasta, w które następnie należy zawinąć masę makową. Co prawda makowiec po japońsku pozbawiony jest miękkiego, rozpływającego się w ustach ciasta drożdżowego, ale za to nikt nie będzie narzekał na brak soczystej masy makowej z aromatycznymi bakaliami. Czego chcieć więcej jeśli chodzi o świąteczny deser?
W święta na stołach można spotkać wiele różnych ciast, część z nich jest bardzo sucha i kruszy się przy każdej próbie krojenia na mniejsze kawałki. Gotowe ciasta, które kupujemy w sklepach często bardzo długo zalegają na półkach, co przekłada się później na konsystencję ciasta oraz jego smak. Tymczasem makowiec japoński oznacza wilgotny środek pełen aromatów. Bez zbędnych okruszków i postrzępionych kawałków. To ciasto naszpikowane bakaliami, które gwarantują prawdziwą eksplozję naturalnych smaków, co więcej obecne w składzie jabłko sprawia, że makowiec po japońsku zyskuje nieco winny klimat w sam raz do aromatycznej kawy lub herbaty. Prosty przepis na makowiec japoński prezentujemy poniżej.
Składniki:
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga szczególnych umiejętności. Makowiec japoński z jabłkami przygotujesz znacznie szybciej niż tradycyjny, a goście będą zachwyceni jego smakiem i aromatem.
Ciasto japońskie z makiem: instrukcja
Zdecydowanie tak! Jest to duża oszczędność czasu i o wiele mniejszy bałagan w kuchni. Makowiec japoński z gotowej masy makowej z puszki to dobry wybór, o ile przed zakupem sprawdzisz dokładnie skład produktu i wybierzesz najlepszy!
Makowiec w tej wersji to dobry wybór dla kogoś, kto dużo pracuje i nie ma czasu na wielogodzinne przygotowywanie tylko jednego ciasta. To ciasto zawsze wychodzi i jest bardzo smaczne. Nie bez znaczenia jest również fakt, że nie wysycha tak szybko jak tradycyjne makowce.
Zobacz też: Ciasto miodownik - niezastąpione jesienią. Miód akacjowy robi robotę