Przepis na soczysty makowiec z jabłkami - proste, szybkie i smaczne ciasto!

Makowiec z jabłkami, nazywany też makowcem japońskim słynie z tego, że jest niezwykle aromatyczny i smaczny. To wilgotne ciasto rozpływa się w ustach i nie ma sobie równych wśród świątecznych wypieków.

Jeśli nie mieliście okazji spróbować jak smakuje ciasto z makiem i jabłkami, to polecamy uwadze przepis na wzbogacony makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej. To ciasto przygotujecie szybko i zachwycicie swoich gości. 

Makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej - święta na skróty 

Współczesne gospodynie i gospodarze domu nie mają zbyt dużo czasu na wielogodzinne przesiadywanie w kuchni, szczególnie w święta. Każdy, kto zastanawia się jak szybko i bezboleśnie przygotować ciasto powinien sięgnąć po przepis na makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej. To wygodny i praktyczny patent, dzięki któremu zaoszczędzimy dużo czasu i będziemy mogli cieszyć się z bliskimi smakiem doskonałego wypieku. 

Ciasto z makiem i jabłkami: lista składników 

Przed etapem pieczenia z pewnością trzeba będzie uzupełnić kilka brakujących składników. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów na ciasto z makiem i jabłkami.

Składniki: 

  • 800 g masy makowej 
  • 6 sztuk jajek
  • 100 g orzechów włoskich
  • olejek rumowy
  • polewa kakaowa
  • 5 sztuk jabłek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek stołowych kaszy manny
  • rodzynki 
  • migdały 
Zobacz wideo Sprawdź najprostszy przepis!

Makowiec z gotowej masy makowej z jabłkami krok po kroku 

Przepis jest banalnie prosty i na pewno zakończy się sukcesem, wystarczy podążać za instrukcją. Makowiec z gotowej masy makowej z jabłkami jest prostszy niż myślisz. Zaczynamy! 

  • Na dobry początek umyj i obierz jabłka.
  • Tak przygotowane owoce należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • Starte jabłka wymieszaj dokładnie z masą makową. 
  • Dokładnie oddziel żółtka od białek. Do masy makowej dodaj żółtka i bakalie. Całość dokładnie wymieszaj. 
  • Do tak przygotowanej masy dodaj proszek do pieczenia i kaszę manną, mieszając całość dokładnie. 
  • Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie połącz ubite białka z masą makową. 
  • Ciasto przełóż do keksówki  lub okrągłej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.  
  • Pieczenie powinno trwać około 1h, idealna temperatura to ok. 180 stopni. 
  • Po wystudzeniu ciasto polej polewą

Przepis na soczysty makowiec - sprawdzony patent na polewę 

Polewa to kropka nad i każdego ciasta. Przepis na soczysty makowiec bez polewy zwyczajnie się nie uda. Poniżej prosta instrukcja. 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki stołowe wrzątku
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru
  • 3 łyżki stołowe kakao

Przepis na polewę do makowca krok po kroku 

  • Wlej do garnka wodę i rozpuść cukier. 
  • W kolejnym kroku dodaj pokruszone masło.
  • Mieszaj do momentu, gdy masło się rozpuści. 
  • Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj kakao. 
  • Teraz przyszedł czas na energiczne mieszanie trzepaczką. Cel to gładka i lśniąca polewa. 
  • Po ostudzeniu możesz polać ciasto polewą. 

Jeśli wolisz możesz przygotować klasyczny lukier - sprawdzi się w tym przepisie równie dobrze.

Sprawdź również inne ciekawe przepisy na świąteczne ciasta:

Masz sprawdzony przepis na łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto? Jakie słodkie wypieki  przygotowujesz na ważne okazje? 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.