Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie, które zachwycą gości

Jakie tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie warto przygotować? Przepyszny makowiec, aromatyczny piernik, a może fantastyczny keks z rozmaitymi dodatkami? Możliwości i receptur jest wiele. Przedstawiamy pomysły na tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe, które zachwycą całą rodzinę.

Tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie w Polsce kojarzą się głównie z wytrawnymi daniami, jednak na świątecznym stole nie może zabraknąć również słodkich wypieków. Przekazujemy rozmaite pomysły na tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe, które zachwycają aromatem i smakiem.

Pomysły na tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe - lista, którą musisz poznać

Lista kulinarnych wypieków będzie się nieco różnić w zależności od regionu, w którym żyjemy. Ranking świątecznych wypieków powinniśmy rozpocząć od klasycznego piernika z powidłami śliwkowymi i małych pierniczków. Dla wielu osób nie ma bez nich Bożego Narodzenia. Korzenny zapach świeżo wypiekanego piernika jednoznacznie kojarzy się ze świątecznymi słodkościami. Pierniczki to nie tylko smakołyk, ale także ozdoba świątecznej choinki. Punkt drugi na naszej liście to serniki. Mamy tu ogromną różnorodność, ponieważ ciasto to możemy piec na wiele sposobów: z rodzynkami, z orzechami, z polewą karmelową lub w towarzystwie owoców. Wszystko w zależności od naszych indywidualnych preferencji. Pozycja numer trzy to oczywiście makowiec. Zapach idealnego drożdżowego placka z makiem unoszący się w kuchni podczas świątecznych przygotowań to wspomnienie dzieciństwa wielu z nas. Równie ważne są różnego typu ciasta z orzechami - czyli tak zwane "orzechowce". Na naszej liście powinny znaleźć się, także miodowiec, keks, sękacz i wszelkiego typu kruche ciasteczka czy też babeczki. W dalszej części artykułu przedstawimy kilka przepisów, które będziesz mógł wykorzystać podczas nadchodzących Świąt. Zapraszamy do lektury!

Jakie tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie przygotować? Przepisy

Jakie tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie wybrać? Zacznijmy od klasyki, czyli piernika. Należy zaznaczyć, że możemy spotkać się z wieloma przepisami i rodzajami tego ciasta. My polecamy sprawdzoną wersję ciasta według restauratorki Magdy Gessler. Przed Wami przepis na piernik w jej wydaniu. 

Przepis na piernik

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej dobrej jakości
  • 250 g miodu 
  • pół kostki masła
  • 5-6 jajek - w zależności od tego jakiej są wielkości
  • 1 łyżeczka sody 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 250 ml śmietany
  • 250 gram cukru białego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
Zobacz wideo Znacie te przepisy?

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukier, miód i piernikową przyprawę.
  2. Następnie wlewamy śmietanę.
  3. Wszystko musimy wymieszać i powoli doprowadzić do zagotowania.
  4. Kiedy nasza masa ostygnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, cynamon oraz sodę.
  5. Później ubijamy pianę z białek na sztywno. Dla uzyskania lepszego efektu warto jest dodać odrobinę soli. Tak przygotowaną pianę dodajemy do masy. Najlepiej jest dodać ją drewnianą łyżką. Wszystko zamieszać.
  6. Przygotowaną masę wlewamy do blaszki i pieczemy przez 60 minut. Pamiętajmy, o wcześniejszym nagrzaniu piekarnika.

Przepis na makowiec według Siostry Anastazji

Pomysły na tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe są niezliczone - ile domów, tyle wariantów. My przychodzimy do Was z makowcem siostry Anastazji.

Składniki na bazę główną:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 350 g masła prawdziwego
  • 80 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml śmietany - najlepiej kwaśnej
  • 2-3 łyżki cukru
  • odrobina soli

Na masę makową:

  • 2 szklanki zmielonego maku
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki miodu - musi mieć płynną konsystencję
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 g orzechów
  • 80 g migdałów
  • odrobinę skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek
  • 1 olejek migdałowy
  • 125 g cukru
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • odrobina soli

Składniki na lukier:

  • 250 ml cukru pudru
  • 1/2 mandarynki - będziemy musieli wycisnąć z niej sok

Sposób przyrządzenia:

  1. Pierwszy krok to przesianie mąki. Patent ten daje nam gwarancję puszystości naszego ciasta. Następnie łączymy z mąką masło, sól oraz proszek do pieczenia.
  2. Wykonujemy zaczyn z drożdży i cukru. Kiedy będzie gotowy wlewamy do mąki.
  3. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę.
  4. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Masa musi być jednolita, bez żadnych grudek. Wyrabiamy z niej kulę. Dalej, wkładamy do zimnej wody. Kiedy ciasto - kula wypłynie na powierzchnię, wyjmujemy je na deskę i czekamy, aż odcieknie z wody.
  5. W kolejnym etapie przystępujemy do wykonania masy makowej. Przyjmujemy, że nasz mak jest już zmielony. Wszystkie składniki na mak łączymy ze sobą i podsmażamy. Dalej, odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Białka, które nam pozostaną - ubijamy na sztywno i dodajemy je do wystudzonej masy makowej. 
  7. Ostatni etap to układanie ciasta. Masę dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy. Następnie nakładamy masę makową i zawijamy ciasto w rulon. Tak przygotowane rulony wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
  8. Cukier puder mieszamy z sokiem z połowy mandarynki i polewamy ciasto tak przygotowanym lukrem.

Tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie w Polsce - dowiedz się jak zrobić sernik

Tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie w Polsce to oczywiście treściwe dania, ale szczególne miejsce na świątecznym stole zajmują również słodkie wypieki. Nasza kolejna propozycja ciasta to oczywiście sernik. 

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 kostka masła prawdziwego
  • 1 szklanka cukru białego
  • 5 jajek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 aromat - smak wedle uznania, proponujemy waniliowy
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały - kto co lubi

Sprawdź jak wykonać:

  1. Ucieramy mikserem masło z cukrem. Dodajemy żółtka i aromat. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
  2. Dalej etapami dodajemy biały twaróg.
  3. Następnie dokładamy skrobię i proszek. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
  4. Na końcu dorzucamy dodatki. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z przygotowaną masą serową.
  5. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Pomysły na tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie. Lista

Pomysły na tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe przydadzą się zarówno doświadczonym gospodyniom, jak i początkującym adeptom sztuki kulinarnej. Choć tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie w Polsce kojarzą się głównie z potrawami wytrawnymi, to na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków. Jakie tradycyjne ciasta na Boże Narodzenia można przygotować? Koniecznie sprawdź te przepisy:

Podane przez nas przepisy to tylko kilka opcji z całego szeregu kulinarnych możliwości, z jakimi możesz się spotkać. Niemniej jednak mamy nadzieję, że receptury przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającemu smakoszowi, a tym samym zawitają one na świątecznym stole. Życzymy udanych wypieków!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.