Ciasto marcinek - tak słodkie, jak brzmi. Jak się za nie zabrać? [PRZEPIS]

Ciasto marcinek to przepyszny i efektowny deser, który idealnie sprawdzi się podczas ważnych uroczystości oraz jako słodkie co nieco do popołudniowej kawy. Przepis wbrew pozorom jest bardzo prosty - to tylko kilka warstw i krem, a smak wręcz powala. Jak zrobić ciasto marcinek?

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl

Ciasto marcinek to pyszny przekładaniec z obłędnym śmietankowym kremem. Ten deser regularnie pojawia się na moim stole podczas świąt, a rodzina zawsze niecierpliwie wyczekuje momentu, kiedy rozpłynie się nad jego smakiem. Marcinek to tradycyjne ciasto z Podlasia, a jak wiemy, ten region słynie z obłędnych słodkości. Przepis na marcinka jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Marcinek to istny rarytas wśród ciast, dlatego warto poświęcić chwilę, by o tym się przekonać i rozpieścić swoje podniebienie. 

Ciasto marcinek - przepis:

Marcinek składa się tak naprawdę z dwóch podstawowych warstw. Warstwy układane są na zmianę: kruche ciasto i warstwa kremu.

Ciasto - składniki:

  • kilogram mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru
  • 25 dag margaryny
  • mała śmietana 18 proc
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Krem śmietankowy - składniki: 

  • litr śmietany 30 proc
  • duża śmietana 18 proc
  • duża śmietana 12 proc
  • 1.5 szklanki cukru
  • sok z cytryny
  • zapach migdałowy

Ciasto marcinek - sposób przygotowania:

Z podanych składników powinno wyjść nam około 18 placków o grubości mniej więcej 2 mm.

  1. Pierwszym krokiem jest wykonanie ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem i sodą oraz wlewamy rozpuszczoną margarynę.
  2. Następnie dodajemy do reszty składników i dokładnie wszystko łączymy.
  3. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 18 równych części. To bardzo ważne, by były tej samej wielkości, wtedy ciasto będzie wspaniale prezentować się na stole.
  4. Teraz wałkujemy wszystkie części i formujemy z nich okręgi o tej samej średnicy
  5. Każdą z warstw pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu, aż się zarumienią.
  6. Następnie przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę lekko ubijamy, dodajemy pozostałe śmietany, cukier, zapach migdałowy i sok z cytryny. Całość miksujemy, aż uzyskamy konsystencję gładkiego kremu.
  7. Upieczone i ostudzone placki przekładamy kremem śmietankowym. Wierzch i boki również smarujemy kremem i odkładamy na noc w chłodne miejsce. 
Zobacz wideo

Ciasto marcinek najlepiej podawać następnego dnia - wtedy całość świetnie się połączy i nabierze obłędnego smaku. Zrób marcinka już dziś, a gwarantuję ci, że twoja rodzina zakocha się w tym pysznym, delikatnym cieście rodem z Podlasia. Smacznego!

Więcej o: