Więcej słodkich przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl
Ciasto marcinek to pyszny przekładaniec z obłędnym śmietankowym kremem. Ten deser regularnie pojawia się na moim stole podczas świąt, a rodzina zawsze niecierpliwie wyczekuje momentu, kiedy rozpłynie się nad jego smakiem. Marcinek to tradycyjne ciasto z Podlasia, a jak wiemy, ten region słynie z obłędnych słodkości. Przepis na marcinka jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Marcinek to istny rarytas wśród ciast, dlatego warto poświęcić chwilę, by o tym się przekonać i rozpieścić swoje podniebienie.
Ciasto marcinek - przepis:
Marcinek składa się tak naprawdę z dwóch podstawowych warstw. Warstwy układane są na zmianę: kruche ciasto i warstwa kremu.
Ciasto - składniki:
- kilogram mąki tortowej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szklanka cukru
- 25 dag margaryny
- mała śmietana 18 proc
- łyżeczka sody oczyszczonej
Krem śmietankowy - składniki:
- litr śmietany 30 proc
- duża śmietana 18 proc
- duża śmietana 12 proc
- 1.5 szklanki cukru
- sok z cytryny
- zapach migdałowy
Ciasto marcinek - sposób przygotowania:
Z podanych składników powinno wyjść nam około 18 placków o grubości mniej więcej 2 mm.
- Pierwszym krokiem jest wykonanie ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem i sodą oraz wlewamy rozpuszczoną margarynę.
- Następnie dodajemy do reszty składników i dokładnie wszystko łączymy.
- Ciasto zagniatamy i dzielimy na 18 równych części. To bardzo ważne, by były tej samej wielkości, wtedy ciasto będzie wspaniale prezentować się na stole.
- Teraz wałkujemy wszystkie części i formujemy z nich okręgi o tej samej średnicy
- Każdą z warstw pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu, aż się zarumienią.
- Następnie przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę lekko ubijamy, dodajemy pozostałe śmietany, cukier, zapach migdałowy i sok z cytryny. Całość miksujemy, aż uzyskamy konsystencję gładkiego kremu.
- Upieczone i ostudzone placki przekładamy kremem śmietankowym. Wierzch i boki również smarujemy kremem i odkładamy na noc w chłodne miejsce.
Ciasto marcinek najlepiej podawać następnego dnia - wtedy całość świetnie się połączy i nabierze obłędnego smaku. Zrób marcinka już dziś, a gwarantuję ci, że twoja rodzina zakocha się w tym pysznym, delikatnym cieście rodem z Podlasia. Smacznego!
Zapraszamy do naszej galerii słodkościOtwórz galerię