• Link został skopiowany

Najprostsze na świecie ciasto kokosowe. Przepis Ewy Wachowicz na obłędny deser

Chyba wszyscy lubią proste ciasta. Wystarczy zmiksować kilka składników i pyszny deser gotowy. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na ciasto kokosowe, które robi się naprawdę łatwo. Potem tylko trochę czekania, aż się upiecze i możemy cieszyć się obłędnie puszystą kokosową chmurką. Jak zrobić ciasto kokosowe według Ewy Wachowicz? Sprawdźcie.
Najprostsze na świecie ciasto kokosowe. Przepis Ewy Wachowicz na obłędny deser
Shutterstock / photosarahjackson (zdj. ilustracyjne); Instagram / Ewa Wachowicz

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.

Najprostsze ciasto kokosowe

Przepisy Ewy Wachowicz są uwielbiane przez wielu domowych kucharzy i kucharki. Są proste, a efekt naprawdę zachwyca. Takie właśnie jest ciasto kokosowe. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników i naprawdę minimum pracy. Takie ciacho sprawdzi się idealnie i do popołudniowej kawki, i na wizytę gości.

Zanim podpowiemy wam, jak się za nie zabrać, sprawdźcie też inny patent Ewy Wachowicz na coś słodkiego. Oto przepis na ciasto spod widelca:

Ciasto kokosowe według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 100 g wiórków kokosowych

Do dekoracji:

  • tabliczka białej czekolady
  • łyżka masła klarowanego
  • wiórki kokosowe
Zobacz wideo

Ciasto kokosowe Ewy Wachowicz - przepis krok po kroku:

Przygotowanie ciasta kokosowego rozpoczynamy od utarcia miękkiego masła. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy w kilku porcjach cukier, a po nim jajka - również nie wszystkie na raz. Do wymieszanej masy wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Na koniec wlewamy mleko i wsypujemy wiórki kokosowe. Łączymy składniki.

Masę na ciasto kokosowe przelewamy do keksówki (należy wcześniej wyłożyć ją pergaminem lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo mąką). Ciasto pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 45 minut.

Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła. Polewamy nią przestudzone ciasto, a następnie całość posypujemy uprażonymi wiórkami.

Sprawdźcie też supersłodki przepis na sernik z brzoskwiniami. Ewa Wachowicz wie, co dobre!

Więcej o: