Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.
Przepisy Ewy Wachowicz są uwielbiane przez wielu domowych kucharzy i kucharki. Są proste, a efekt naprawdę zachwyca. Takie właśnie jest ciasto kokosowe. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników i naprawdę minimum pracy. Takie ciacho sprawdzi się idealnie i do popołudniowej kawki, i na wizytę gości.
Zanim podpowiemy wam, jak się za nie zabrać, sprawdźcie też inny patent Ewy Wachowicz na coś słodkiego. Oto przepis na ciasto spod widelca:
Składniki:
Do dekoracji:
Przygotowanie ciasta kokosowego rozpoczynamy od utarcia miękkiego masła. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy w kilku porcjach cukier, a po nim jajka - również nie wszystkie na raz. Do wymieszanej masy wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Na koniec wlewamy mleko i wsypujemy wiórki kokosowe. Łączymy składniki.
Masę na ciasto kokosowe przelewamy do keksówki (należy wcześniej wyłożyć ją pergaminem lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo mąką). Ciasto pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 45 minut.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła. Polewamy nią przestudzone ciasto, a następnie całość posypujemy uprażonymi wiórkami.
Sprawdźcie też supersłodki przepis na sernik z brzoskwiniami. Ewa Wachowicz wie, co dobre!