Piernik z powidłami - prosty i szybki patent na wyjątkowy przekładaniec

Ciasto piernikowe z powidłami to punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Kryje ono w sobie mieszankę przypraw, która podczas pieczenia uwalnia niesamowity aromat. Szukasz sprawdzonego przepisu na wilgotny piernik z powidłami śliwkowymi? Sprawdź prosty i szybki patent na wyjątkowy piernik przekładany z dżemem.

Piernik z powidłami to doskonały pomysł na świąteczny deser. Dlaczego jest tak popularny i w wielu domach rodziny nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Bożego Narodzenia? Sekret tego ciasta tkwi w jego charakterystycznej strukturze oraz niepowtarzalnym aromacie korzennych przypraw, który idealnie zgrywa się z elegancką słodyczą miodu.

Piernik przekładany - świąteczna elegancja

Ciasto piernikowe z powidłami wygląda niepozornie. W tradycyjnej formie keksówki kryje się jednak wyjątkowe i zaskakujące wnętrze. Ilość oraz smak poszczególnych warstw to kwestia indywidualna. Na świątecznym stole może zagościć zarówno piernik z powidłami śliwkowymi, jak również w wersji z czekoladą lub kremem budyniowym. Szukasz sprawdzonego przepisu na piernik z dżemem? Sprawdź poniższą propozycję. 

Przepis na wilgotny piernik z powidłami

Z pewnością część produktów znajdziemy w niemal każdej kuchni, po pozostałe trzeba będzie się wybrać do sklepu. Poniżej prezentujemy pełna listę zakupów potrzebnych do wykonania przepisu na wilgotny piernik z powidłami. 

Ciasto piernikowe z powidłami - co kupić? 

  • mąka - 2 szklanki 
  • jajka - 3 sztuki 
  • cukier - 0,5 szklanki
  • miód - 0,5 szklanki 
  • mleko - 1 szklanka 
  • powidła śliwkowe - 1 szklanka 
  • przyprawa do piernika - 2 łyżki
  • cynamon - 1 płaska łyżka 
  • kakao - 3 łyżki stołowe 
  • olej - ¼ szklanki 
  • soda - 1 mała łyżeczka 
Zobacz wideo Sprawdź:

Piernik z dżemem - składniki na polewę 

  • cukier - 4 łyżki 
  • mleko - 2 łyżki 
  • masło - pół kostki 
  • kakao - 4 łyżki 

Piernik z powidłami - krok po kroku 

Piernik przekładany nie należy do grupy bardzo skomplikowanych przepisów. Do pieczenia z powodzeniem mogą przystąpić nawet debiutanci. Szczegółową instrukcję prezentujemy poniżej. 

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zacznij proces ubijania do momentu uzyskania puszystej piany. Do masy dodaj miód i wymieszaj dokładnie. 
  • Następnie do przygotowanej masy jajecznej dodaj mąkę i wymieszaj całość łyżką. 
  • Cały czas mieszając dodaj pozostałe składniki. 
  • Tak powstałe ciasto przełóż do blaszki i wstaw do nagrzanego już piekarnika. 
  • Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.  

Gotowy piernik można przekroić horyzontalnie i wprowadzić dodatkowe masy. Najczęściej jako nadzienie piernika dodaje się powidła śliwkowe. Ich smak doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami. Jako dodatek sprawdzi się również ulubiony dżem, budyń lub krem czekoladowo-orzechowy. 

Wiemy już jak przygotować piernik z powidłami śliwkowymi i nie tylko, czas na polewę. O szczegółach piszemy poniżej.

Polewa do piernika - krok po korku 

  • Masło przełóż do rondelka, ustaw mały ogień. 
  • Po roztopieniu dodaj cukier, kakao oraz mleko.
  • Mieszaj dopóki nie pozbędziesz się wszystkich grudek. 

Piernik z dżemem - zdobienie 

Wystudzone ciasto polewamy aromatyczną polewą. Po okrzepnięciu czas na dekorowanie. Ten etap zdecydowanie warto pozostawić dzieciom. Do dekoracji przydadzą się kolorowe pisaki na bazie cukru oraz gotowe posypki we wszystkich kolorach tęczy. Jeśli jesteście fanami bakalii, możecie wykonać dekorację z wiórków kokosowych, żurawiny, płatków migdałów lub pokruszonych orzechów. Na typowo dorosłe przyjęcie warto ograniczyć paletę kolorystyczną do bieli i stworzyć koronkowy wzór, który zachwyci zgromadzonych gości. To dobry patent na relaks po długim dniu w kuchni. Prawdziwa kropka nad i każdego piernika. 

Zobacz też: Cukiernicy Królowej dzielą się przepisem na świąteczny pudding. Uwaga: trzeba go zrobić już teraz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.