Ciasto na kopytka. Magda Gessler radzi, co zrobić, by nie były zbyt twarde. Nie chodzi jedynie o mąkę

Kopytka to niewątpliwie takie danie, które kochają wszyscy - dorośli i dzieci. Przepis na ciasto na kopytka jest banalny, warto jednak nieco się nad nim pochylić, by kluseczki nie były twarde. Co zrobić, by ciasto na kopytka było idealne? Magda Gessler zwraca uwagę na kilka czynników.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Kopytka - kto ich nie kocha? Te pyszne ziemniaczane kluseczki są świetnym dodatkiem do sosów, dań mięsnych, bosko smakują solo bądź okraszone skwarkami. Kopytka to również wspomnienie smaku dzieciństwa, kiedy robiła nam je na obiad babcia. Przepis na kopytka jest bardzo prosty - kilka składników i gotowe. Warto jednak zwrócić uwagę, na pewne rzeczy, które sprawią, że ciasto na kopytka będzie mięciutkie i delikatne. Magda Gessler podpowiada co zrobić, by ciasto na kopytka było idealne.

Ciasto na kopytka - składniki:

  • 1.5 kg ziemniaków mączystych (ten rodzaj ziemniaków idealnie sprawdzi się do kopytek)
  • około 200 g mąki pszennej
  • 2 nieduże jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Racuchy z jabłkamiRacuchy - przepis na obłędne śniadanie i podwieczorek

Kopytka - sposób wykonania: 

  1. Najpierw obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. Następnie studzimy i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia.
  3. Do zmielonych i ostudzonych ziemniaków dodajemy jajka, pół szklanki mąki oraz mąkę ziemniaczaną. Bardzo ważne, by uważać na ilość mąki - gdy damy jej za dużo, ciasto na kopytka wyjdzie twarde. Jeśli ziemniaki są mocno mączyste - warto dodać mniej mąki.
  4. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk. Warto robić to w miarę szybko, to sprawi, że nasze kopytka będą cudownie delikatne.
  5. Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto podzielone na kilka części. Z każdej części wałkujemy rulon, z którego następnie wycinamy kluseczki w kształcie rombów.
  6. Uformowane kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem oleju, co zapobiegnie sklejeniu się kopytek. 
  7. Po wrzuceniu koniecznie mieszamy od dna, by nasze kopytka nie przywarły do garnka. Bardzo ważne jest, by gotować kopytka w dużej ilości wody - wtedy na pewno nam się nie skleją. 
  8. Kiedy kopytka wypłyną, należy gotować je jeszcze około trzech minut.
Zobacz wideo

Ciasto na kopytka przygotowane według tego przepisu wyjdzie delikatne i mięciutkie. Twoja rodzina na pewno je pokocha i będzie prosić o dokładkę za każdym razem, kiedy zaserwujesz je na obiad.

Wskazówka: Pyszne i delikatne kopytka przygotujesz również z ziemniaków z poprzedniego dnia. Wystarczy, że dokładnie je zmielisz w maszynce i już masz gotowy pomysł na pyszny obiad.

.Frying,Meatballs,On,The,Stove,In,A,Frying,Pan.Przepis na mielone Magdy Gessler. Wiele osób pomija ten krok

Więcej o: