Pierwszy naleśnik często porównywany jest do nieudanego małżeństwa. Zła konsystencja lub brak spójnej powierzchni to znaki rozpoznawcze pierwszego placka. Jak się robi naleśniki tak, aby nie marnować ciasta? Pierwsza zasad jest taka, że patelnia musi być dobrze nagrzana, nie można wylać masy naleśnikowej na ledwo ciepłą powierzchnię i oczekiwać cudów.
Kolejny problem to ciasto, które szybko się przypala, w poszukiwaniu rozwiązania dla tego problemu często dokładamy kolejne warstwy oleju. Finalnie placki stają się tłuste i długo zalegają w żołądku. Jak zrobić ciasto na naleśniki, które będzie można bez obaw obrócić? Wystarczy dodać olej bezpośrednio do ciasta, ten prosty sposób sprawi, że każda porcja ciasta zamieni się w idealny placek.
Puszyste naleśniki to prawdziwy rarytas na rodzinne śniadanie w leniwy niedzielny poranek. Jak zrobić miękkie naleśniki? Do ciasta wystarczy dolać trochę wody gazowanej, która będzie impulsem do powstania małych pęcherzyków. Poniżej prezentujemy prostą i szybką recepturę.
Idealne naleśniki - lista składników
Puszyste naleśniki krok po kroku
To bardzo prosty przepis, który sprawdzi się w każdych warunkach, postępując według poniższego przepisu, nie zmarnujemy ciasta i przygotujemy naprawdę wartościowy posiłek.
Kropką nad i perfekcyjnego naleśnika jest oczywiście nadzienie, czym wyplenić puszysty środek? Sky is the limit, bo tak naprawdę sprawdzi się każdy składnik, który jest naszym ulubionym. Poniżej kilka pomysłów na słodko i na słono.
Zobacz też: Genialny przepis na naleśniki. Francuski szef kuchni dodawał do ciasta nietypowy składnik