Jak zrobić naleśniki? Tym razem się uda! Podpowiadamy superprosty przepis

Jak zrobić naleśniki? To pytanie pojawia się zawsze wtedy, gdy kolejne próby kończą się porażką. Czy istnieje przepis idealny? Sprawdź poniższą instrukcję i kilka dodatkowych zasad, które pomogą osiągnąć kulinarny sukces.

Jak się robi naleśniki i dlaczego pierwszy naleśnik często się nie udaje?

Pierwszy naleśnik często porównywany jest do nieudanego małżeństwa. Zła konsystencja lub brak spójnej powierzchni to znaki rozpoznawcze pierwszego placka. Jak się robi naleśniki tak, aby nie marnować ciasta? Pierwsza zasad jest taka, że patelnia musi być dobrze nagrzana, nie można wylać masy naleśnikowej na ledwo ciepłą powierzchnię i oczekiwać cudów. 

Jak zrobić ciasto na naleśniki, które nie będzie się przypalać? 

Kolejny problem to ciasto, które szybko się przypala, w poszukiwaniu rozwiązania dla tego problemu często dokładamy kolejne warstwy oleju. Finalnie placki stają się tłuste i długo zalegają w żołądku. Jak zrobić ciasto na naleśniki, które będzie można bez obaw obrócić? Wystarczy dodać olej bezpośrednio do ciasta, ten prosty sposób sprawi, że każda porcja ciasta zamieni się w idealny placek

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Jak zrobić miękkie naleśniki? - sekretny składnik 

Puszyste naleśniki to prawdziwy rarytas na rodzinne śniadanie w leniwy niedzielny poranek. Jak zrobić miękkie naleśniki? Do ciasta wystarczy dolać trochę wody gazowanej, która będzie impulsem do powstania małych pęcherzyków. Poniżej prezentujemy prostą i szybką recepturę.  

Idealne naleśniki -  lista składników 

  • mąka pszenna - 1 szklanka 
  • jajka - 2 sztuki 
  • mleko - 1 szklanka 
  • woda gazowana - ¾ szklanki 
  • szczypta soli 
  • olej - 3 stołowe łyżki 

Puszyste naleśniki krok po kroku  

To bardzo prosty przepis, który sprawdzi się w każdych warunkach, postępując według poniższego przepisu, nie zmarnujemy ciasta i przygotujemy naprawdę wartościowy posiłek. 

  1. Mąkę przesyp do miski. 
  2. Następnie dodaj olej.
  3. Teraz wbij jajka. 
  4. Dodaj mleko, wodę i szczyptę soli.
  5. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
  6. Do masy dodaj olej i ponownie wymieszaj całość przy pomocy miksera. 
  7. Jak już wspomniano, naleśniki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej takiej, która posiada cienkie dno. 
  8. Placek przekręcamy na drugą stronę, gdy spód się zarumieni. 

Pomysły na dodatki do naleśników

Kropką nad i perfekcyjnego naleśnika jest oczywiście nadzienie, czym wyplenić puszysty środek? Sky is the limit, bo tak naprawdę sprawdzi się każdy składnik, który jest naszym ulubionym. Poniżej kilka pomysłów na słodko i na słono. 

  • dżem truskawkowy,
  • banan w towarzystwie miodu z posypką sezamową, 
  • krem czekoladowy z bitą śmietaną, 
  • farsz na bazie kiełbasy i pysznego sosu,
  • kapusta z grzybami, 
  • kurczak, kukurydza, pomidorki i ser feta. 

Zobacz też: Genialny przepis na naleśniki. Francuski szef kuchni dodawał do ciasta nietypowy składnik

 

Więcej o: