Cukiernicy Królowej dzielą się przepisem na świąteczny pudding. Uwaga: trzeba go zrobić już teraz

Cecha wspólna świątecznych deserów w Polsce i Wielkiej Brytanii? Bakalie! Dlaczego więc w tym roku nie zjeść w prawdziwie królewskim stylu? Cukiernicy rodziny królewskiej podzielili się przepisem. Uwaga: jest banalnie prosty, ale trzeba go zrobić już na dniach!

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.

Pudding jak piernik

Pudding to tradycyjne danie, podawane na Wyspach podczas Bożego Narodzenia. W jego skład wchodzi m.in. cała masa bakalii, trochę alkoholu oraz składnik, który raczej rzadko pojawia się w polskiej kuchni (choć sami korzystamy np. ze smalcu) — łój.

Pudding przygotowuje się kilka tygodni wcześniej, dzięki temu na święta jest wprost idealny. Z czymś się wam kojarzy? Tak, nasz piernik staropolski również należy zrobić wcześniej. Jeśli jeszcze nie zabraliście się za to ciasto, to już ostatni dzwonek! Wskazówki znajdziecie w poniższym artykule:

Piernik staropolski - przepisPiernik staropolski - przepis na tradycyjne świąteczne ciasto

Wracając do puddingu, w Polsce raczej nie jest popularny, mamy jednak wiele deserów, które podobnie jak on, zawierają bakalie. Mowa oczywiście o tradycyjnym makowcu, makówkach lub kutii. Na Śląsku zaś podaje się moczkę — znacie tę słodką polewkę?

Nazwanie jej zupą zakrawa na profanację. Czym jest ta klasyczna, świąteczna, śląska potrawa?Tradycja jej przyrządzania sięga nawet 200 lat wstecz. Czym jest moczka?

Skoro więc mamy tyle wspólnego pod kątem bożonarodzeniowych deserów, może w tym roku warto pokusić się o przygotowanie angielskiego puddingu? Za jego zrobieniem przemawia również fakt, że receptura jest naprawdę — ale to naprawdę — banalnie prosta. Iście wyrafinowany przepis na ten nieskomplikowany deser pojawił się ostatnio na instagramowym profilu rodziny królewskiej. Jeśli przygotujecie go w tym roku, z pewnością będziecie mogli poczuć się, jakbyście jedli przy jednym stole z samą Królową.

Królewski przepis na świąteczny pudding

Składniki na dwie foremki o pojemności 1 l:

  • 685 g rodzynek (królewscy cukiernicy dodają mieszankę aż trzech rodzajów rodzynek — w Polsce można wykorzystać rodzynki klasyczne, sułtanki lub / oraz inne suszone owoce, np. porzeczki lub żurawinę),
  • 150 g różnych rodzajów skórki kandyzowanej,
  • 250 g bułki tartej,
  • 250 g łoju,
  • 90 g mąki,
  • 12 g przyprawy do piernika,
  • 2 jajka,
  • 180 g brązowego cukru demerara,
  • 275 ml piwa,
  • 40 ml ciemnego rumu,
  • 40 ml brandy.

Alkohol nie jest obowiązkowym składnikiem. W wersji "virgin" deser można przygotować z dodatkiem soku pomarańczowego albo wystudzonej herbaty w ilości, odpowiadającej ilości alkoholu.

Królewski świąteczny pudding — przepis krok po kroku:

Rozpoczynamy od wymieszania wszystkich suchych składników. Następnie dodajemy jajka oraz pozostałe składniki mokre. Całość dokładnie mieszamy.

Foremki dokładnie smarujemy tłuszczem i wkładamy do środka masę na pudding. Dokładnie dociskamy, by całość nie rozpadła się podczas serwowania. Wierzch przykrywamy pergaminem, a całość dodatkowo czystą ściereczką. Najlepiej obwiązać ją, by się nie zsuwała.

Formy z puddingiem wkładamy do szerokiego garnka, zalewamy woda do 3/4 wysokości i gotujemy pod przykryciem przed 6 godzin. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.

Wystudzony pudding odstawiamy w chłodne, ciemne i suche miejsce na kilka tygodni. Gdy nadejdzie czas świąt, należy podgrzać desery w foremkach — w królewskich kuchniach robi się to za pomocą bemarów, jednak w domowych warunkach wystarczy ponownie gotować je w garnku z wodą — przez około godzinę.

Na koniec oddzielamy pudding od formy za pomocą noża, przykrywamy talerzem i odwracamy całość. Przed podaniem wierzch deseru tradycyjnie polewa się mocnym alkoholem, np. rumem, i podpala. Gdy płomień zgaśnie, serwuje się go wraz z sosem lub masłem na bazie brandy albo rumu. W wersji bezalkoholowej ten krok można oczywiście pominąć.

Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową
Więcej o: