Przepis na domowe kluski lane na rosole. Potrzebujesz jedynie dwóch składników

Domowe kluski lane to idealny zamiennik makaronu, który doskonale komponuje się z rosołem. Do ich zrobienia potrzebne są jedynie dwa składniki. Podpowiadamy, jak zrobić lane kluski do rosołu w szybki i prosty sposób.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Świąteczne leniwe z makiem

Lane kluski to jeden z najczęstszych dodatków do zup. Są one zdrową i pyszną alternatywą dla makaronu, ryżu, a nawet kaszy. Można stworzyć z nich także odrębne danie, serwując je z sosem. Pozwala to dosłownie w kilka minut przy użyciu zaledwie dwóch składników, stworzyć domowy obiad

Kluski lane na rosole - lista składników

Do stworzenia lanych klusek potrzebujemy składników, które znajdują się zazwyczaj w każdej kuchni. Ich podstawowym składnikiem są bowiem jajka i mąka. Wystarczy połączyć je w odpowiednich proporcjach. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą zbyt twarde. Polecamy zatem proporcje: 

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Podpowiadamy, jak zrobić lane kluski do rosołu w kilka minut

Jajka należy wbić do miski, a następnie dodać do nich 3 łyżki mąki. Mieszamy całość widelcem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt zbite, trzeba dolać do niego niedużą ilość wody i ponownie wymieszać. Następnie należy kluski umieścić w gotującej się wodzie lub zupie. Można to zrobić na dwa sposoby. Mianowicie przelewać cienkim strumieniem prosto do garnka lub zanurzać pojedyncze kluski za pomocą łyżeczki. Kluski muszą gotować się przez około minutę. 

Kluski lane na mleku, czyli drugi sposób na pyszne kluski

Kluski mogą stanowić formę nie tylko dania głównego, ale i deseru. Wtedy polecamy przygotowanie klusek na mleku. Kluski przygotowujemy dokładnie w taki sam sposób, jak w przypadku klusek do rosołu. Jednak przygotowany rozczyn wlewamy strumieniem do garnka z mlekiem. Do wersji na słodko potrzebujemy zagotowanych dwóch szklanek mleka z łyżeczką cukru waniliowego. Kluski muszą gotować się około 1,5 minuty na małym ogniu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.